horoszkóp

Az én bőröm aztán nem lesz rákos

2008.01.18. 15:55
Kapcsolódó cikkek (1)
Tudjuk, hogy a szoláriumozás növeli a bőrrák kockázatát és olyan szaruréteget képez, amilyen csak a rinocérosznak van, mégis járunk barnulni. A bőrgyógyász teljesen ellenzi, a szoláriumgyártó mértékletességre int, az utca emberének véleménye pedig megoszlik. Anikó már készül a ráncokra, Karcsi viszont nem ijed meg.

Egy friss ausztrál tanulmány szerint egyetlen szoláriumlátogatás is 22 százalékkal növeli a bőrrák egyik típusának, a melanomának a kockázatát. Ennak ellenére hajlamosak vagyunk azzal áltatni magunkat, hogy a heti, netán havi egyszeri barnulástól nem lehet bajunk. A nyálkás, hideg szürkeségben nyilván jól esik egy kis fény, viszont a kellemes melegnek és a vele járó UV-fénynek súlyos mellékhatásai vannak. Az enyhébbek: szárítja és ráncosítja a bőrt. Durvábbak: látáskárosodást is okozhat az erős fény, és komolyan megnöveli esélyünket a bőrrákra.

A bőrgyógyász: heti egy is sok

A rendszeres szoláriumozás tízszeresére növeli a bőrrák kockázatát, mondta el Vass Ilona bőrgyógyász. Ő már a heti egy alkalmat is rendszeresnek tartja, és szerinte nem elég indok, hogy a kedélyállapotunk javítása miatt fekszünk az UV-fénybe. Arra léteznek fényterápiás lámpák, amelyek nem rákkeltő sugarakat bocsátanak ki. A bőr azzal, hogy barnul és vastagabb szaruréteget képez, védekezik az UV-fény ellen: tehát már önmagában a bőrszín jelzi, hogy a barnulás nem kimondottan egészséges folyamat.

Ahogy a vendégek használják, inkább attól káros a szolárium, véli Klein Péter, a Black Care szoláriumgépek gyártója. Szerinte ha a bőrtípusnak megfelelő mértékletességgel, fokozatosan és megfelelő dózisban használjuk, akkor kifejezetten egészséges. "K-, D-vitamint termel, fokozza az ellenállóképességet, használják pikkelysömör és egyéb bőrbetegségek gyógyítására, kedélyállapotjavító hatású" - mondta Klein Péter.

A szoláriumgyártó: csak rendszeresen szabad

Hozzátette, hogy a média félretájékoztatja az embereket, ezért szoláriumozunk meglepetésszerűen és nagy dózisban. "El sem tudok képzelni rosszabbat, mint havonta egyszer szoláriumozni. Ez a bőrt felkészületlenül éri - akkor egészséges, ha rendszeresen használjuk és a bőr fel tud készülni a védekezésre. Ha a bőr kipirosodott, megégett, kiszáradt, biztos, hogy károsodott. És a bőr soha nem felejt". Klein Péter elismerte, hogy ha rossz minőségű csövekkel vagy mértéktelenül szoláriumozunk, az rákkeltő lehet.

A világ összes rákos megbetegedésének 40 százaléka bőrrák, hangzott el egy nemzetközi konferencián. A melanoma a legrosszindulatúbb bőrrák, és százezer magyar lakosra évente 15-16 új eset jut, tudtuk meg Vass Ilonától. Emellett létezik a bazalioma és a spinalioma, amelyek kevésbé veszélyes bőrrákfajták, de gyakoribbak. Megkérdeztük a járókelőket, hogy járnak-e szoláriumba, és hogy tartanak-e a bőrrák kockázatától.

Szofi, 18

Nem szoktam szoláriumba járni, egyrészt azért, mert nagyon nehezen barnulok, másrészt mert nem látom értelmét annak, hogy ilyen dolgokra pénzt adjak. És azért sem, mert nagyon kellemetlen nekem egy szoláriumban feküdni, olyan, mintha forogna velem. Egészségtelennek nem tartom, viszont a túlzott szoláriumozás, amikor valaki grillcsirkének néz ki, az már nem egészséges. A fényt persze én is kívánom télen, de a szolárium nem napfény, szerintem nem javítja a kedélyállapotot. Ha valaki hetente jár, és, mondjuk, sok anyajegye van, az veszélyes, mert sérülhetnek, de ha egészséges a bőre, nem hiszem, hogy gond lenne.

Karcsi, 33

Persze, szoktam járni, hogy jobb legyen a színem. Csak télen szoktam járni. Nem tartom egészségtelennek, a heti egy alkalom nem az. A levegőben, napon is kockázatos lenni, nem? Jobban árt szerintem a napsütés. Hogy azt kerülöm-e nyáron? Hát, néha kerülöm, néha nem. Feleségem is jár szoláriumozni, ritkán, hetente egyszer járunk. A gyerekemnek még nem engedném meg, csak mondjuk 17-18 éves korában. Mert hát a gyerek fejlődik 18 éves koráig, nem? Volt olyan, hogy leégtem a szoláriumban, mikor nem mentem 3-4 hónapig, és elsőre 18 percre bementem. Szóltak, hogy sok lesz, de mondtam, hogy mostmár mindegy. Rá 1-2 órára és főleg másnap úgy húzott a bőröm, égett az arcom a szemem körül és a számnál. Valami gyógynövényes krémmel kentem. Ez nyáron volt. Vagy tavasszal, mielőtt strandra mentem, hogy legyen valami kis színem. De nem ijedtem meg.

Erika, 32

Nagyon ritkán járok, legalább két éve nem voltam. Én inkább a napot szeretem, a természetes napfényt. Szerintem semmivel nem veszélyesebb a szolárium, mint a természetes napfény, oda is kifekszünk. Nem vagyok ellene, csak tudni kell mértéket tartani ebben is, mint mindenben. Hallottam róla, hogy a szolárium megnöveli a bőrrák kockázatát, de szerintem aki nem jár naponta, annak nem.

Anita, 19

Én még soha nem voltam, mert szerintem nagyon káros a bőrre. A természet híve vagyok és inkább a természetes napfényt használom. Nem próbálom ezt télen sem pótolni. A szolárium bőrrákot okozhat, és mondjuk a nap is káros, de én mindig délután fekszem ki, egy óra tájékán soha nem. Egy-két alkalom szolárium szerintem azért rendben van, viszont sok hatást nem lehet elérni vele.

Anikó, 43

Hetente kétszer vagy háromszor szoktam szoláriumozni, de van olyan, hogy kihagyok egy-egy napot. Nem égtem még le, nem vagyok fehérbőrű, soha ilyen problémám nem volt, kint a strandon égtem le esetleg párszor. De igen, veszélyesnek tartom a szoláriumozást, öregít, hamarabb ráncosodik a bőr, úgyhogy erre számítok. Biztos növeli a bőrrák kockázatát, de egészséges is valamelyest, a vitaminok miatt, meg lelkileg is jó hatása van. Jobban érzem magam, ha van egy kis színem. Én nem bírom a sminket, alapozót nem használok, mert kifoltosodik tőle a bőröm, világos a hajam, jó egy kis alapszín. Nem félek a bőrráktól, nekem elég jól bírja a bőröm, nem vagyok szeplős, és nincs sok anyajegyem, szerintem elsősorban nekik problémás.

Ha mindenképp szoláriumozna

Ne használjon olyan gépet, amiből pirosan száll ki. A jó gép barnít. Nézzen utána, hogy bőrtípusának milyen fajta cső felel meg, és hogy mikor cserélték a csöveket utoljára. Ugyanis a cső belső falán van egy szűrőréteg, ami megadott üzemóra után (500-800 óra) lekopik, így nem szűri a sugárzást.