A bőrgyógyász határozottan óva int a szoláriumtól, hacsak nem szenvedünk valami bőrbetegségben, például pikkelysömörben. Mi azért gyorsan leteszteltük az új, aromaterápiás-spriccelős turbószoláriumot, aztán a szoláriumfüggőségről és a bőrrákról beszélgettünk.

"Az biztos hogy a szolárium szárítja a bőrt, és ezáltal öregít" - mondta el Kovács Csilla, aki tulajdonosként tevékenykedik egy szoláriumszalonban. "Ezt én sem tagadom, de erre valók a különböző testápolók, és ezek alkalmazásával a bőrszárazság kivédhető." A tulajdonoshölgy egyébként heti kétszeri szoláriumlátogatást javasolt a színesedni vágyóknak, aki viszont csak szinten tartani szeretne, annak heti egy adag is elég. Kérdésünkre, hogy szerinte válhat-e szenvedélybetegséggé a szoláriumozás, Kovács Csilla egyértelmű igennel válaszolt. "Magam is függő vagyok, de hát mindenkinek van valami szenvedélye. Jobb, mintha drogoznék, és olcsóbb, mintha minden nap ruhákat vásárolnék. Én már nem látom magamon, hogy mikor vagyok barna, sőt nem látom magam barnának, és ezért állandóan barnulni akarok. Igaz csak heti kétszer fekszem be, de akkor 25 percre, ami ezekben a gépekben elég brutális."

Turbócucc

Tekintse meg képeinket!
A Kovács Csilla által uralt Váci úti Jupiter szalon egyébként Magyarország legerősebb szoláriumgépével hirdeti magát. Az ominózus gépből nekik is csak egy van, és azt mondják, rajtuk kívül senkinek nincs. A Velvet kommandós teszelésének alávetett csodagép nem csak barnít, hanem spriccel és fúj is. A gombok alapos kitanulmányozása után a gépen minden állítható, bár mire az ember belejönne, lejár az idő. A gép működés közben aromaterápiás permetet lövell magából, ennek illata és a spricc pontos iránya is állítható. Van pihentetős, úgy nevezett "dream" permet, és vitalizáló, azaz "energy" permet, melyek gombnyomásra elárasztják a testet babaolajszaggal. A gépen fölül nem csövek, hanem csak arcbarnító található, ennek köszönheti állítólag hipererejét. Ugyanebben a szalonban szoláriumszék is található, ez a szerkezet kifejezetten az arc és a dekoltázs barnítására szolgál, ha valakinek nem lenne elég az arcbarnítós brutálgép.

Kovács Csilla mindazonáltal elmondta, maga is beszélt bőrgyógyásszal a szolárium esetleges káros hatásairól, és az orvos véleménye szerint évente maximun 14-szer ajánlatos befeküdni a csövek közé, egy átlag szoláriumozó azonban két hónap alatt teljesíti ezt a dózist. A témával fogalalkozó orvosok többsége mind húsz alkalomra maximalizálja az évi szoláriumlátogatást, de a fehér bőrűeknek azt ajánlják, jobb lenne, ha teljesen lemondanának róla. Ez ugye paradoxnak hangzik, hiszen az emberek többsége éppen azért megy szoláriumba, hogy ne legyen fehér. A bőrgyógyászok azonban a tejszőke, kékszemű fehérbőrűekre gondoltak, a mediterrán típusú emberek számára engedélyezik a gépi barnítást.

Csak pikkelysömörösöknek

Dr. Vass Ilona bőrgyógyász, kozmetológus egyébként még ennél is szigorúbb, ő egyáltalán nem ajánlja a szoláriumot senkinek. "Ma már bizonyított, hogy a gyakran szoláriomozók körében idős korban gyakrabban alakul ki bőrrák, és a szolárium szárítja a bőrt, ami ezáltal könnyebben ráncosodik. Ha már mindenképpen választanom kell a természetes nap és a szolárium között, utóbbira esik a választásom, hiszen az kevesebb UVB sugarat tartalmaz, ezáltal kevésbé rákkeltő, mint a nap. De ennek ellenére még a ritka szoláriumhasználatot sem javaslom. Aki mindenképen barna akar lenni, használjon barnítókrémet" - osztotta meg határozott tanácsát dr. Vass Ilona a Velvettel.

Ezen véleményéből egyébként hosszas érvelés után sem tudtuk kizökkenteni. Mi úgy véltük ugyanis, sokkal károsabb, ha valaki bekeni magát tetőtől-talpig valami vegyszerrel mintha pár alkalommal befekszik a szoláriumba. Dr. Vass Ilona azonban nem értett velünk egyet, főleg hogy a barnítókrémet szerinte elég a kilátszó testrészekre felkenni. Ezzel szemben egyébként Hongkongban minden második nő a bőrét világosító kozmetikumokat használ. A Shiseido japán kozmetikum-óriás egész ázsiai üzleti forgalmának egynegyedét a bőrt világosabbá tevő szerek teszik ki, a felmérések szerint ugyanis az ázsiai férfiak 70 százaléka a világos bőrű nőket kedveli.

A bőrgyógyász azonban hangsúlyozta, tiltása az egészséges emberekre vonatkozik, hiszen vannak olyan bőrbetegségek, amelyeket kifejezetten fényterápiával gyógyítanak. Ilyen például a pikkelysömör, a gyerekkori ekcéma vagy az úgy nevezett fehér foltos betegség.

Endorfin és rák

Tekintse meg képeinket!
A pikkelysömörmentes szoláriumkedvelők azonban hangulatjavítónak használják a fénycsöveket. Legtöbbjük endorfintermelődésről is beszámol, állítják a szolárium örömet, hosszútávon boldogságot okoz. Tény, hogy sok nő telente a depresszióját enyhíti a szoláriumban. Aki szakmai magyarázat által kívánja megérteni a szolárium káros, esetleges rákkeltő hatásait, annak tudnia kell, hogy UVB sugarakat a szolárium is sugároz. Mert hogy attól lesz az ember barna, az UVA-tól csak sárgul, ezért van, hogy a szoláriumlátogatás után nem úgy nézünk ki, mint a tengerről visszatérve. Ráadásul legújabb kutatások szerint az UVA sugár ugyanúgy káros és rákkeltő, csak az nem a bőr felszínén, hanem mélyebb rétegekben kezdi el bomlasztani sejtjeink rendjét.

A heti szolárium használat a normális ultraibolya sugárzás hatszorosának teszi ki az emberi testet, ebből adódóan tehát egyértelműen állítható lenne, hogy a szolárium használata nem egészséges. A baltimoori John Hopkins Egyetemen végzett vizsgálatok például bebizonyították, hogy két hét leforgása alatt a szoláriumban eltöltött 10 alkalom után az immunrendszer működése jelentősen csökken. Ha ez megtörténik, a szervezet nem ismeri fel többé a káros antigéneket, így ha például daganatképződés indul be, akkor a szervezet nem védekezik ellene. A szakemberek többsége tehát káros hatást tulajdonít a szoláriumnak, Amerikában valamint Nagy-Britanniában már olyan törvényjavaslatot is kidolgoztak, ami kiskorúaknak tiltaná a szoláriumhasználatot. Ezzel a nekünk nyilatkozó dr. Vass Ilona is egyet ért, szerinte ugyanis a gyerekkorban elszenvedett UV sugárzás a legártalmasabb.