A napbarnította testek és az örök nyár hazájában, Kaliforniában el akarják tiltani a tinédzsereket a szoláriumozástól - legalábbis ha elfogadják azt a törvényjavaslatot, amit csütörtökön nyújtottak be törvényhozók.
Kaliforniában évről évre emelkedik a bőrrákos megbetegedések száma, és ebben a mesterséges barnítószalonoknak komoly szerepe van. Ha a most beterjesztett törvényjavaslatot elfogadják, a szoláriumozás felkerülhet arra a tiltólistára, ami a tinédzserek számára már most sem engedélyezi a dohányzást, ivást, és a lottózást - adta hírül a Mercury News amerikai lap.

Mi a különbség a napozás és a szoli közt?

A javaslat támogatói, köztük a Kalifornai Bőrgyógyász Szakszövetség a szoláriumszalonokat teszi felelőssé az évente 1 millió új bőrrákos megbetegedésért és az évi 7400 halálesetért, amelyet a bőrrák leggyilkosabb formája, a melanóma okoz. "Van egy nagy különbség a napozás és a szoláriumozás közt: napozáskor a srácok bekenik magukat fényvédővel, míg a szoláriumban nem" - mutatott rá a törvényjavaslat ötletgazdája, Joe Nation, demokrata képviselő.

A törvényjavaslatnak természetesen vannak ellenzői is: "ha ez átmegy, azt fogja bebizonyítani, hogy nincs olyan része az egyén életének, amibe ne ütné bele az orrát valamilyen módon a törvényhozás" - háborodott fel Ray Haynes, republikánus képviselő.

Szolizni csak receptre

Kaliforniában a becslések szerint 1500 szoláriumszalon működik. Az üzletág becslések szerint 160 000 embert foglalkoztat, és közel 5 milliárd dolláros éves bevételt termel. A szoláriumszalonok tulajdonosai természetesen nem boldogok a várható fejleményektől: "hát ez nagyon nem tenne jót az üzletmenetemnek, de mit tehetnék ellene? Az ilyen döntéseket nálam jóval magasabb szinten hozzák" - nyilatkozta Heidi Blank, a San Diego-i Hollywood Tan szoláriumlánc igazgatója. A tizenévesek egyébként ügyfeleinek mintegy 5 százalékát teszik ki.

A törvényjavaslat szerint a jövőben a szolizni kívánó fiatalok csak orvosi rendelvényre vehetik igénybe a napágyakat. Ehhez idáig csak szülői beleegyező nyilatkozat volt szükséges, amivel Kalifornia nem áll egyedül: az USA 26 másik államában is kötelesek ilyet bemutatni a 15-18 éves korúak.