horoszkóp

Az újszülöttek negyede császárral születik

2005.08.09. 11:09
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kórházminősítő listája szerint az egyetemi klinikákon és a fővárosi kórházakban a legmagasabb a császármetszéses szülések aránya.

Az OEP hazai szülészeti osztályokról készült minőségvizsgálata kimutatta, hogy az egyetemi klinikákon és a fővárosi kórházakban a legnagyobb az esély arra, hogy a bekerülők természetes szülés helyett császárral hozzák világra gyermeküket - írja a Népszabadság. A lap az OEP főosztályvezetőjét, Boncz Imrét idézi, aki szerint az egyetemi klinikák esetében a közel ötven százalékos arány magyarázható azzal is, hogy ezekbe az intézményekbe a súlyos esetek kerülnek. A kórházakban is van azonban olyan orvos, aki csak császármetszéses szüléseket vezet le.

Világszerte emelkedőben, de nem ennyire

Míg a hetvenes években mindössze 5,5 százalék volt a császármetszéses szülések aránya, addig 2003-ban már az újszülöttek negyede ilyen módon született. A szakemberek szerint a császármetszések aránya a nők egyre későbbre tolódó gyermekvállalási kedve, és ebből adódóan az újszülöttek alacsony testsúlya miatt világszerte emelkedett, de korántsem ilyen arányban. Itthon ráadásul az azonos szakmai besorolású kórházakon belül is nagy eltérések fedezhetőek fel.

Veszélyes az anyának, megterhelő a babának

Siklós Pál, a fővárosi Szent István Kórház szülés főorvosa a lapnak nyilatkozva elmondta, érthetetlen az egyes kórházak közti különbség, mivel a császármetszést igénylő szövődményes esetek csak pár százalékos eltérést valószínűsítenének. A műtéti úton történő szülések arányának emelkedése azért aggasztó, mivel ez a természetes szüléshez képest tízszer akkora kockázatot jelent a szülő nő számára, és az ily módon született babáknak is nagyobb megterhelést jelent a külső környezethez való alkalmazkodás. Az OEP interneten is közzétett listájából azonban a laikusok számára nem derül ki, mely kórházakat érdemes a császározás veszélye miatt elkerülni vagy előnyben részesíteni.