Túl kövérek az angol gyerekek

2004.10.04. 09:45
Angliában a húsz év alatti korosztályban már a háromszorosára emelkedett a súlyfölösleggel élő gyermekek száma. A szülők másoktól várnak segítséget.
Egy friss brit közvélemény-kutatás szerint a szülők háromnegyede véli úgy, hogy a gyorséttermi reklámok miatt nem tudják egészséges táplálkozásra bírni gyermekeiket. Másrészt úgy érzik, nem nekik kell egészséges életmódra nevelni a csemetéket.

Nem tudják, mi a helyes

A felmérés során 800 olyan szülőt kérdeztek meg, aki 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevel. A megkérdezettek 45 százaléka elismerte, nem igazán tudja, mit tartalmazzon a helyes étrend gyermeke számára.

A gyerekek inkább a szüleiket okolják, mint a reklámokat: ezer megkérdezett 7 és 16 év közötti fiatalból 70 százalék mondta azt, hogy szívesebben fogyasztana egészségesebb ételeket és edzene többet - ha ebben szülői példamutatást követhetne. Különösen a legkisebbek, a 7-8 évesek igénylik a közös családi étkezést és sportolást.

Kiderült a felmérésből az is, hogy a brit szülők 87 százaléka az iskolától várja, hogy egészséges életmódra nevelje gyermekét.

Satnyuló britek

A kutatás egy most zajló népegészségügyi kampány részeként készült, amely öt "egészségkihívás" teljesítésére buzdítja a családokat: többek között gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, testmozgásra, bőséges folyadékbevitelre és rendszeres, egészséges reggeli étkezésre.

Az Egyesült Királyságban a 20 év alatti korosztályban háromszorosára emelkedett a súlyfölösleggel élő gyermekek száma. Orvosok, egészségügyi szakemberek és a kormány egyaránt aggodalommal szemlélik az egészségromlást; felvilágosító kampányokkal, széles körű tájékoztatással igyekeznek megállítani a folyamatot. A médiát és az élelmiszergyártókat is arra ösztönzik, hogy vállaljanak szerepet a fiatalkori elhízás veszélyének csökkentésében.