Kigyöngyözött Elvis és Jézus a vállon

MTI
2004.08.06. 14:30
Düsseldorban, a legnagyobb európai divatseregszemlén kiderült, hogy a kiegészítők közül ismét a táskák jutnak főszerephez: a plasztiktól és a műlakktól a fémekig, a nyomott vásznaktól a nemezelt gyapjúkig, a gobelintől a csipkés, gyöngyös szütyőkig szinte mindenféle alapanyag és forma kedvelt lesz 2005-ben.
A polgárpukkasztóan ízléstelen, melltartót vagy női felsőtestet utánzó, büszt alakú táska még az egyik leghíresebb német divattervező cég, az Escada szalonjában is feltűnik, igaz, kissé visszafogott, szolid formában, és természetesen finom, valódi pink színű bőrből. Ám ami a cpd-woman-man nevű kiállítás standjait illeti, szinte elképesztő választékban jelentek meg a legextrémebb ötletek.

Hippik és hatvanas évekbeli sztárok

A vállra akasztható zsákok a hippi korszakot idézik: a batikolt minták, a gyöngyözés, a hímzés is ezt a retro irányzatot erősíti. Az ötvenes évek motívumai köszönnek vissza a nagyobb táskákon: a kor összes autómárkája és világsztárja színesben, mintha a hajdani magazinok képeit kasírozták volna a szatyor formájú darabokra. James Dean, Marylin Monroe, Elvis Presley, Ava Gardner és a későbbi korszakból a Grease sztárjai, John Travolta és Olivia Newton-John képei láthatók, ráadásul kigyöngyözve és flitterezve.

Vallásos motívumok Madonna korai stílusában

A másik irányzat a vallásos motívumokat részesíti előnyben. Merész ötlet kereszteket, angyalokat, Jézust vagy Máriát festeni ilyen kiegészítőkre - mindehhez hasonló témájú bizsukat is kínálnak, Madonna korai stílusában.

Pillangó és papagájbőr

Az iparművészeti ihletésű darabok a nemezelt gyapjúk szépségét és a gobelint csempészik vissza a hétköznapi divatba. Ezek elsősorban a natúr, rusztikus vagy a teljesen sima ruhákhoz illenek, mert ezek emelik ki a kézi munka szépségét. Ugyanez vonatkozik az indiai kiegészítőkre: a vállra akasztható vagy hónaljtáskákat eltérő színű virág, pillangó és papagájbőr betétek teszik izgalmassá.

Gazdag formavilág

A normál öltözködéshez illő bőrtáskák - amelyek tekintetében változatlanul az olaszok a legszellemesebb tervezők - formagazdagsága meglepő: a hosszúkás téglalap alak és a pici, kényelmetlen és egyáltalán nem praktikus doboztáska az ötvenes évek reminiszcenciája, ám akkor még nem kellett mobiltelefont és hitelkártyáktól meg igazolványoktól dagadó tárcát magunknál hordani.

Palackzöldtől a liláig

A színvilág is változik: a legkülönlegesebb árnyalatokat részesítik előnyben, mint például a vörösbor, a citromsárga, a palackzöld és a lila.