horoszkóp

Vissza az időben, tavaszi kabátba bújva

2008.02.19. 15:58
Néhány boltban megnéztük, hogy milyen típusú kabátokat kínálnak a nagy áruházak. Idén tavasszal főként homokszínű ballont, az ötvenes éveket idéző, puffos ujjú szocreálos csini kabátot és klasszikus szabású hosszított fazonokat találunk majd az állványokon. A Mangóban, a Zarában, a Promodban és a H&M-ben böngésztünk.
Rövidujjas, divatszínű

Egy napsütésesnek nem mondható téli napon - lilaruhás Katie Holmesnak öltözve - nyakunkba vettük a Váci utcát, hogy megnézzük, mit is kínálnak a világmárkák a tavaszi szezonra. Láttunk mindenféle gusztusos kabátot a rövidtől a félhosszúig, az állónyakútól a kerek gallérosig, a duplasoros gombolástól, a bújtatott övig. Shoppingolásunk egy kisebb időutazással ért fel: a tavaszi kabátdivat ugyanis az '50-60-as évekbe vezet vissza fazon, anyag és minta tekintetében egyaránt.

Színek terén elég egyhangú a kínálat, főleg a fekete, fehér, homokszínű és szürke különböző árnyalatai bukkannak fel mintázat nélkül, vagy a kor divatjához igazodó op-artos, kockás mintával. A domináns szabás harang alakú, ennek különböző változatai a mell alatt vagy mell fölött behúzott és onnan bővülő, empire fazonú modellek. A kerek gallér, a vállnál és csuklónál behúzott buggyos ujj, a nagy gombok és a masnidíszítés egy csipetnyi babás hangulatot lop a szürke szocreál egyendivatba.

Esőkabát

Egy másik csapásirány a ballonkabát. Szinte minden üzletben megtalálhatjuk a jó öreg, sokszor bizonyított trenchcoatot, többféle változatban, de alapvetően azonos jelleggel. Gombóc Artúr után szabadon: szeretni fogjuk a bézs színű ballont, a fekete, a fehér és a piros ballont, a duplasoros és a szimplasoros gombolású ballont, a csatos övű ballont, a megkötős ballont, a szögletes és a kerek gallérú ballont. A trenchcoat egyébként visszatérni látszik gyökereihez; ez az eredetileg a hadseregben használt, a praktikusság elveit követő darab ismét katonás jelleget ölt, a vállon felgombolható pánttal, nagy zsebekkel, dupla hátrésszel. Ezzel kicsit rokon jellegű esőkabátok is hódítani fognak a tavasszal. Vízlepergető műanyag, kapucni, bő szabás, egyszóval nem fogunk elázni.

Duplasoros gombok

A színek egyhangúságát az anyagok változatossága próbálja egyensúlyozni. Leginkább a lenes anyagok élik újbóli reneszánszukat, beharangozva a lenge tavaszi szellőt és a napsütést. Aztán persze ott vannak a műanyagságukat szégyentelenül mutogató műanyagok, a ballonkabátoknak ugyancsak alapul szolgáló selymes, fényes anyagok, a finoman bordázott kord, a durvább és finomabb szövetek. Sőt, az egyik üzletben belebotlottunk egy agyonmosott plüssre emlékeztető anyagra: a kabát leginkább egy kiszuperált háziköntösre hajazott, megköthető övvel, egysoros, nagy műanyag gombokkal.

Sportos

Szóval lesz miből válogatni, találunk majd sportosabb kabátokat és nőiesebbeket, egészen bő szabásúakat és a test vonalához idomulókat, rövidet és félhosszút. Idén tavasszal mégis az angolos visszafogottság, egyszerűség és minimalizmus kerül előtérbe. És hogy mindezt mennyiért? A Mangóban egy klasszikus szabású és anyagú félhosszú ballon 25 399 Ft, ennek rövid változata 15 899 Ft. Ezeknél persze olcsóbb és drágább kabátokat is találunk: például egy elegánsabb len és pamut keverékéből készült félhosszú darab 25 899Ft. A Promodban az árak 11 990 Ft és 22 990 Ft között mozognak. A legnagyobb választékot talán a Zara kínálta, egész tűrhető áron: 14 990 Ft-ért már eredeti szabású és jó minőségű anyagból készült kabátokat láttunk, de persze a különlegesebb darabok 20 000 Ft körül járnak. Aki ennél olcsóbban akarja megúszni a tavaszi kabátvásárlást, annak a H&M-et ajánlhatjuk, ahol már 6990 Ft-ért kapunk rövid vászonkabátokat, sőt a rövid kapucnis esőkabátok csak 3990 Ft-ba kerülnek. A legdrágább tavaszi kabát, amivel itt összefutottunk, 12 990 Ft volt.