horoszkóp

Nem érzik magukat jó nőnek a kismamák

2005.02.04. 14:18
A legtöbb kismamának nagy lelki problémát jelent, hogy szülés után megváltozik az alakja, és nyomasztja őket, hogy a sztárvilágban szinte csak olyan példákat látnak maguk előtt, ahol a színésznők pár hét alatt visszanyerik eredeti karcsúságukat - derítette ki az angol Mother and Baby magazin közvéleménykutatása.

Az újság 2000 újdonsült kismamát kérdezett meg, akik nagyrészt arról számoltak be, hogy a szülést követő 22 hónap sem volt elég ahhoz, hogy régi formájukat, és közel negyedük akár plasztikai műtétre is hajlandó volna ezért. A nők 80 százaléka szerint ugyanis a hírességek rendkívül gyors fogyása is csak így lehetséges. Az anyukák a sztármamák közül leginkább Catherine Zeta Jones felsőtestét, valamint Victoria Beckham fenekét és lábait irigyelték.

Petyhüdt fenék, lógó mell

A legirigyeltebb kismamák
1 - Catherine Zeta-Jones
2 - Victoria Beckham
3 - Davina McCall
4 - Kate Winslet
5 - Liz Hurley
6 - Melinda Messenger
7 - Gwyneth Paltrow
8 - Elle Mcpherson
9 - Madonna
10 - Kerry McFadden

A kutatás szerint a kismamák 86 százaléka sokkal csinosabbnak érezte magát terhessége előtt, 82 százalékuk pedig kifejezetten boldogtalannak vallotta magát szülés utáni testképe miatt. 77 százalékuk úgy fogalmazott: sokkolta őket testük változása, és napi szinten foglalkoztatja őket alakjuk - függetlenül attól, hogy épp mi az aktuális méretük.

Az anyukák szerint a terhesség radikálisan átalakította testalkatukat. A leggyakrabban említett probléma a megereszkedett hasfal és mell: az anyukák 83 százaléka ezeket emelte ki elsősorban zavaró tényezőként. További problémás terület a löttyedt fenék és petyhüdt comb.

Zsírleszívás, mellplasztika

Az először szülő nők testsúlya szülés után 70,7 kilogramm volt; szülés előtti súlyuk pedig 64,4 kiló. Legtöbben azonban egyetértettek abban, hogy ennél karcsúbb, körülbelül 60 kilós volna a vágyott testsúlyuk. Hatvan százalékuk úgy vélte, boldogabbak lennének, ha tökéletesíthetnék alakjukat, akik pedig plasztikai műtéttel tennék ezt, többnyire zsírleszívást, hasplasztikát és mellfelvarrást említettek elsősorban.

Nézzük inkább a jó oldalát

Elena Dalrymple, a magazin főszerkesztője - maga is egy 16 hónapos kislány édesanyja - úgy véli: "Gyerekszülés után a kismamáknak inkább azzal kéne elfoglalniuk magukat, hogy örülnek a kicsinek és igyekszenek minél egészségesebben étkezni, hogy rendesen tudják szoptatni. Nem az kéne legyen az első cél, hogy félig éheztetni kezdik magukat, csak hogy visszanyerjék az alakjukat. De a szuperkarcsú híresség-kismamák példája olyan nyomasztó, hogy egy az átlagos anyukák is úgy érzik: csak filmsztárszerű testtel lehetnek boldogok, és szülés után azonnal bele kell férniük a régi nadrágjukba."

A szakemberek szerint érthető, ha az anyukák a hírességekhez hasonlóan szeretnének minél hamarabb újra jól kinézni, de ehhez nem szabad fölösleges erőfeszítéseket tenniük. Inkább azt tanácsolják a kismamáknak, hogy minél több időt töltsenek babájukkal és azzal, hogy kiélvezik az anyaság nyújtotta örömöket, de próbáljanak önmagukra is időt szakítani.

A jó hír a végére maradt

Ami pedig a kutatásban talán legfontosabb hozadéka lehet: a megkérdezett férfiak 94 százaléka úgy nyilatkozott, most is épp olyan vonzónak találja partnerét, mint szülés előtt.