Napi két pohárnál több tej elfogyasztása már érzékelhetően növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát - figyelmeztetnek svéd kutatók. A férfiak sincsenek biztonságban: a tejtermékek fogyasztása kimutatható összefüggésben áll a prosztatarákkal is.
A vizsgáltak közel fele
A vizsgálat 13 éve alatt a résztvevők közül 266 nő esetében diagnosztizáltak az orvosok petefészekrákot, és 125-nél fejlődött ki a petefészekrák legagresszívabb formája. Étkezési szokásaikat és egészségügyi adataikat elemezve, a Karolinska Intézet munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a legagresszívabb rákfajta jóval nagyobb arányban alakult ki olyanok esetében, akik napi négy pohár tejet, vagy ennél többet fogyasztottak, mint azoknál, akik két pohár tejnél kevesebbel is beérték.A tejtermékekről már korábbi vizsgálatok megállapították, hogy fogyasztásuk összefüggést mutat bizonyos rákfajták, elsősorban a mell-és prosztatarák kialakulásával.
A mostani vizsgálat nyomán azonban kiderült, hogy a legszorosabb összefüggés a tejfogyasztás és a petefészekrák között mutatható ki: napi két pohár tej fogyasztása duplájára növeli a kockázatot azokhoz képest, akik ennél kevesebb tejet isznak, vagy esetleg teljes mértékben tartózkodnak a tejfogyasztástól.
A zsírdús tej még veszélyesebb
A tej kockázatnövelő hatásának okáról a kutatók egyelőre csak találgatni tudnak. Elképzelhetőnek tartják, hogy a tejben található tejcukor, azaz a laktóz a kelleténél erőteljesebben serkenti bizonyos hormonok termelését, amelyek stimulálóan hatnak a tumornövekedésre.További vizsgálatot igényel annak megállapítása - hangsúlyozta a svéd eredményeket kommentálva Kate Law brit rákkutató -, hogy más tápanyagoknak, illetve a testzsír eloszlásának milyen összefüggése van a tumorok fejlődésére. A vizsgálatok ugyanis arra engednek következtetni, hogy még a tejkedvelők között is különbség van a kockázatok szempontjából: a zsírdús tejet kedvelők nagyobb veszélyben vannak, mint azok, akik az alacsony zsírtartalmú, vagy teljesen zsírmentes tejet választják.
Mindaddig - hangsúlyozzák a kutatók - amíg a további vizsgálatok nyomán egyértelmű következtetések kialakulnak, legjobb, ha a nők alapvetően zöldségekből és gyümölcsökből álló, kiegyensúlyozott étrendet követnek.