horoszkóp

Rákot okozhat a túlzott tejfogyasztás

2004.11.30. 09:05
Napi két pohárnál több tej elfogyasztása már érzékelhetően növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát - figyelmeztetnek svéd kutatók. A férfiak sincsenek biztonságban: a tejtermékek fogyasztása kimutatható összefüggésben áll a prosztatarákkal is.
A tekintélyes Karolinska Intézet munkatársai 13 éven át kísérték figyelemmel több mint 60 ezer 38-76 év közötti nő sorsának alakulását. Arra a megállapításra jutottak, hogy két pohárnyi tejtermék már jelentős kockázati tényezőt jelent - írta a Journal of Clinical Nutrition című amerikai szaklap a svéd tudósok eredményeit idézve.

A vizsgáltak közel fele

A vizsgálat 13 éve alatt a résztvevők közül 266 nő esetében diagnosztizáltak az orvosok petefészekrákot, és 125-nél fejlődött ki a petefészekrák legagresszívabb formája. Étkezési szokásaikat és egészségügyi adataikat elemezve, a Karolinska Intézet munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a legagresszívabb rákfajta jóval nagyobb arányban alakult ki olyanok esetében, akik napi négy pohár tejet, vagy ennél többet fogyasztottak, mint azoknál, akik két pohár tejnél kevesebbel is beérték.

A tejtermékekről már korábbi vizsgálatok megállapították, hogy fogyasztásuk összefüggést mutat bizonyos rákfajták, elsősorban a mell-és prosztatarák kialakulásával.

A mostani vizsgálat nyomán azonban kiderült, hogy a legszorosabb összefüggés a tejfogyasztás és a petefészekrák között mutatható ki: napi két pohár tej fogyasztása duplájára növeli a kockázatot azokhoz képest, akik ennél kevesebb tejet isznak, vagy esetleg teljes mértékben tartózkodnak a tejfogyasztástól.

A zsírdús tej még veszélyesebb

A tej kockázatnövelő hatásának okáról a kutatók egyelőre csak találgatni tudnak. Elképzelhetőnek tartják, hogy a tejben található tejcukor, azaz a laktóz a kelleténél erőteljesebben serkenti bizonyos hormonok termelését, amelyek stimulálóan hatnak a tumornövekedésre.

További vizsgálatot igényel annak megállapítása - hangsúlyozta a svéd eredményeket kommentálva Kate Law brit rákkutató -, hogy más tápanyagoknak, illetve a testzsír eloszlásának milyen összefüggése van a tumorok fejlődésére. A vizsgálatok ugyanis arra engednek következtetni, hogy még a tejkedvelők között is különbség van a kockázatok szempontjából: a zsírdús tejet kedvelők nagyobb veszélyben vannak, mint azok, akik az alacsony zsírtartalmú, vagy teljesen zsírmentes tejet választják.

Mindaddig - hangsúlyozzák a kutatók - amíg a további vizsgálatok nyomán egyértelmű következtetések kialakulnak, legjobb, ha a nők alapvetően zöldségekből és gyümölcsökből álló, kiegyensúlyozott étrendet követnek.