horoszkóp

Bocsánat, részeg voltam!

2007.06.27. 12:28
Még jóval a berúgás előtt töröljük ki annak a számát, akinek nem akarunk sms-t küldeni, vagy írjuk a neve elé azt, hogy No. Vagy tegyünk a száma elé egy csillagot, vagy állítsuk át az üzenetküldés módját. Ha mégis megtörtént a baj: legalább ne magyarázkodjunk. Tippek részeg sms küldés ellen.

Tizenöt és harmincöt között az emberek többsége legalább egyszer átéli azt a pillanatot, amit nevezzünk szalonspicces/részeg megvilágosodásnak. Ilyenkor jutnak eszébe nagy életigazságok, frappáns szakító végszók, szexuális töltetű üzenetek, vagy olyan letisztult mondanivalók, mint "Dögölj meg, te szemét!" - a lényeg, hogy a címzett az esetek többségében egy ex. A csodálatos technika pedig továbbítja a magvas gondolatokat, nagy igazságokat.

Ne magyarázkodjunk utólag!

A baj másnap kezdődik, amikor az ember felébred és egy halvány gyanútól vezérelve kimenő üzeneteire pillant. Aztán elszörnyülködik. Majd elszégyelli magát. Végül egy magyarázkodó sms-t küld, jó esetben viszont nem tesz semmit.

Megkérdeztünk néhány nőt és férfit, többségük egybehangzó állítása szerint is kerülni kell a magyarázkodást: "Ha már megtörtént, jobb másnap elolvasás nélkül kitörölni a kínos levelezést. Jobb nem tudni inkább, mit írtunk és semmiképp sem felhívni az illetőt, hogy megmagyarázzuk."

A részegség velejárója

Vannak olyan nézetek is, melyek szerint a részegen fogalmazott sms az ittas állapot ugyanolyan velejárója, mint a döglött birka tekintet, a harsány karaokézás vagy az egyensúly alkalomszerű elvesztése, ezért a legjobb, ha egyszerűen beletörődik az ember. "Ez ellen nincs mit tenni. A részegségnek pont ez a lényege, azaz, hogy az ember kínosan viselkedik és másnap megbánja" - mondta egy férfi megszólalónk. "Nem lehet ellene védekezni, velem is többször megesett már, küldtem is, kaptam is. Persze ha az ember kapja, akkor nagyon jól esik és rögtön úgy gondolja, hogy lám, milyen jócsaj vagyok, a másik nem képes szabadulni az emlékemtől. De aztán rájön, felesleges ennek túl nagy jelentőséget tulajdonítani."

Kapcsoljuk ki a telefont!

Önkontroll - ez a legfontosabb, de ugye az alkoholfogyasztás egy bizonyos fázisában ez értelmezhetetlen, jelentés nélküli fogalommá válik. Így, mint oly sok másban, itt is a megelőzés a legfontosabb: addig kapcsoljuk ki telefonunkat, míg racionális gondolatok vezérlik tetteinket. Azaz még a berúgás előtt.

És mit tegyünk, ha eredménytelen a prevenció?

A következő megoldásokat gyűjtöttük össze:

1. józan és illuminált állapotban is használható megoldás: ki kell törölni a problematikus személy számát

2. hagyjuk telefonunkat a ruhatárban

3. és jöjjön a három legjobbnak mondott modell: az olyan emberek telefonszámai elé, akikkel józan állapotban nem vagy csak nagyon indokolt állapotban kommunikálnánk, tegyünk egy csillagot. Kicsi az esély arra, hogy részegen leálljunk tökölődni egy csillaggal (vagy ha is állunk, kicsi az esélye, hogy sikerül), így ezekre a számokra hiába küldjük legelmésebb megjegyzéseinket, úgysem kapja meg az illető.

4. ennek egy finomított változata a No (vagy nem) szócska nevek elé biggyesztése, ekképp: No Béla. No Józsi, No Géza. Bár itt rizikós, hogy korábbi tilalmainkat figyelmen kívül hagyjuk.

5. és végezetül a legtutibb megoldás, ha úgy állítjuk be telefonunkat, hogy a küldött üzenet csak egy vagy néhány órán keresztül legyen olvasható*. Ha addig nem kapja meg a fogadó fél, az sms éppúgy szerteoszlik az éjszakában, mint az alkoholmámor.

Kiskapuk sajnos vannak

Kiskapuk sajnos azonban itt is vannak - egyik megszólalónk például azt már régen megtanulta, hogy bizonyos szalonspicc fölött tilos sms-t küldeni. Ám ilyenkor jön részeg énjének találékony része, mely hazatérve nem tesz mást, mint bekapcsolja a számítógépet, és emailben fejezi ki mondanivalóját.

* Íme a beállítási sor (mely készülékenként némileg eltérő lehet): üzenetek - üzenetbeállítások - szöveges üzenet - KÜLDÉSI MÓD - alapértelmezett - maximum idő 1 óra.

Ha Önnel is megtörtént
Ha cikkünk alapján magára ismert, ne habozzon, küldje el tréfás/tanulságos/megrendítő sms-történetét "részegen küldtem, jaj, most mi lesz?" témában. Ide.