Zöldségben szinte felülmúlhatatlan a Teletál. A húsokat sem rontják nagyon el, vega kajákban és salátákban viszont még van mit javítani. A tiramisu viszont eddig itt volt a legjobb és az árak is rendben vannak.

Az első napon nagyon megijedtünk, hogy eltévedt a futár az újpesti dzsungelben, és a nap hátralévő részében éhezve fogjuk bámulni a monitort, aztán délután fél egy körül előkerült és innentől kezdve mindig nagyon pontosan jött. Sőt, olykor már reggel fél tízkor ott toporgott a küszöbön.

A legjobb tiramisuküldő szolgálat

Legfőbb személyes élményem a Teletál kapcsán, hogy ez volt az első kajaküldő szolgálat életemben, amelyik majdhogynem éttermi színvonalú tiramisut (265 Ft) csináltak, melyre azóta is őszinte nosztalgiával gondolok vissza. De az általam rendeltek közül semmi sem okozott csalódást, ami nem tudom, hogy a csomagoláson és weboldalon a minőséget garantáló Laci bácsi mesterszakács aranykezét dicséri vagy egyszerűen csak tudnak jól (és bőségesen) főzni. Persze hibákat ők is elkövettek. Kezdjük is kritikai észrevételeinkkel, bár a Teletálért összességében legalább annyira lelkesedtünk, mint Anyuci főztjéért.

Ami jó volt, de mégsem annyira

Egyik tesztelőnknek a csirkés árpagyöngy volt a mélypont. Megrázó szavakkal emlékszik vissza rá: "Az árpagyöngy miatt rendeltem, ami egy finom dolog, csakhogy a borsó mellett teleaprították répával (ami még csak kicsit volna necces), valamint fehérrépával és zellerszárral, ez azonban számomra az a két zöldségféle, melyeknek nem szabadna létezniük. (A karalábé a harmadik, de az nem volt benne.) Emellett a csirke is igen gyanúsnak tűnt: állaga alapján eldönthetetlen, vajon főzték vagy sütötték-e, íze mindenesetre nem volt. Illetve volt: fehérrépa- és zelleríze. Hősiesen küzdöttem, mert ilyenkor azzal a végső érvvel biztatom magam, hogy ez viszont milyen egészséges, de itt ez sem segített."

A másik meglepetést a sárgaborsóleves okozta egyszerre két tesztelőnknek is, pontosabban a leves egyik rejtélyes összetevője: mit keres a sárgaborsólevesben a szalonnakocka? - tették fel a kérdést mindketten, megjegyezve, hogy a szalonnadarabkák látványra sem voltak túl gusztusosak.

Egy kisebb kritika érte még a "Fokhagymás joghurtban pácolt csirkemell sonkás rokfortmártással, olívaolajos salátával" című ételt: "Csak egy kis esztétikai észrevétel: bár a saláta jégsalátából készült, már a dél körüli házhozszállításra csúnyán bebarnult. Ezt azonban ellensúlyozta a csirkemell pácolása valamint a sonkás rokfortmártás. Bazi jó volt, mondják a fokhagymarajongók."

A cézár salátát is finomnak találták, itt viszont a mennyiséggel volt a baj, tesztelőnk ezért egyúttal egy javaslatot is tett: "Lehet, hogy azért volt kevés, mert az öntetet a saláta közé csomagolták, amitől a mennyisége kábé két gramm lett, szóval azt talán külön kéne adni és helyette még lehetne csirkét, meg a többi hozzávalót belepakolni. A majonéz öntet kicsit meglepett."

Amiért lelkesedtünk: rakott és párolt zöldségek, penne és hal

"Csirkemelles rakott cukkíni, patiszon, padlizsán füstölt sajttal: ez perfekt volt, bár kicsit talán túl egységes ízű az egész." Ugyanígy kitűnő volt a "Sonkás, gombás palacsinta rántva, reszelt sajttal, párolt rizs, tartármártás", amiből egy tekercs is elég volt egyszerre, úgyhogy maradt belőle még egy másnapra is.

A "fitness omlett gombás kukorica körettel" című ételhez annyi, épp megfelelően párolt gombás kukoricát adtak, hogy mexikói éttermet is lehetett volna nyitni belőle, ha történetesen nem vagyok olyan éhes, hogy mindet befalom egyszerre. Az omlett viszont sós volt kissé és fűrészporszerűen száraz.

"A zöldséges pennetészta sajtszórattal olyan volt, mint egy csöndes szerda délután, nem okozott sem meglepetéseket, sem különösebb csalódást. Meg lehetett enni, kiadós volt, jóllaktam és ez 470 forintért teljesen rendben volt."

És szenzációóóó! Ez volt az első olyan kajafutár szolgálat, ahol rendben volt a hal: "Sült tengeri halszelet, currys citrommártás, párolt zöldség, párolt rizzsel" volt a neve, és csak egy nappal később ettem meg, de akkor is élvezhető volt, mégha nyilvánvalóan nem egy viking étterem színvonalát hozta.

A két vega kaja nem döngetett falakat

Két vega ételt teszteltünk, amit külön jelölnek a heti étlapban, az egyik a "Szójás, sajtos rakott kel" (535 Ft), melyre így tekint vissza kolleganőnk: "Kiadós adag, normál ízesítés, kissé sok tejföl, bár amúgy meg száraz lenne talán. Először féltem, hogy úgy kell majd keresni a rakásban a szóját, de végül a pörköltszerűen elkészített granulátumban nem volt hiány. Egyszerre nem is tudtam megenni, rendben van, bár kollégám szerint túl fűszeres (sok benne a szerecsendió). Az ára is oké."

A másik a "Túrókrokett, gombás kelkáposzta" (490-ért) azonban nem nyerte el tetszését: "Vegetáriánusként hozzá vagyok szokva a különös alakú, állagú és illatú ételekhez, de a gombás kelkáposzta szíven ütött. Meghatározhatatlan egytálétellel néztem szembe, ugyanis a műanyag dobozban nem volt más, mint egy halom párolt káposzta, benne gombadarabokkal, a tetején pedig két hosszúkás túrókrokett. Ez utóbbiak tették az ételt ehetővé, amúgy viszont nem értem, hogy mit gondolt a szakács: aki vegetáriánus, annak nincs ízlése, és bármilyen főtt zöldség megteszi? Teljes középszer, nem ér meg ötszázat."

Jó, csak nem olyan egyszerű rendelés és doboznyitás

Szóval a Teletál az Anyuci után ismét egy olyan ételküldő szolgálat, amit meglévő hiányosságai ellenére is ajánlunk. Azt azonban nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy bár a weboldalon van egy részletes, épp csak a futármotor típusára ki nem terjedő FAQ, a legfontosabb dolog, a netes rendelés nem olyan pofonegyszerű, különösen legelső alkalommal. Ja, és a dobozok sem nyílnak túl könnyen, de ez lehet, hogy biztonsági óvintézkedés.