Életveszélyes komplikációkat okozhat a terhesség során, ha a leendő anya már gyermeke fogantatásakor vagy várandósságának első hónapjaiban vészesen kövér, állapította meg egy svéd tudományos vizsgálat.
Az 1992. és 2001. között 800 ezer nő egészségügyi adatainak feltérképezésével végzett vizsgálat megállapította, hogy a vészesen kövér asszonyok között jóval nagyobb arányban akadnak olyanok, akiknek terhessége, szülése során különböző súlyos komplikációk lépnek fel.

A túlságosan kövér anyák esetében két-háromszor nagyobb a veszélye annak, hogy gyermekük halva születik, vagy a terhesség alatti rendellenességek, illetve szülés során elszenvedett traumák miatt nem sokkal születése után meghal - hangsúlyozza Marie Cedergen, a linköpingi egyetem munkatársa, aki az amerikai Obstetrics and Gynecology című folyóiratban számolt be a tíz éven át tartó vizsgálat eredményeiről.

Rosszabb egészségügyi mutatók

Öt-hatszor nagyobb a vészesen kövér nők esetében a terhesség során kialakuló - magas vérnyomással, és cukoranyag-csere problémákkal járó, kezeletlenül életveszélyes állapottá fajuló - terhességi mérgezés kockázata is. A megszületett gyermekek - amennyiben élve születnek - normális súlyú anyákénál nagyobb egészségügyi kockázatokkal kezdik életüket, rosszabbak az egészségügyi mutatóik, gyengébb az újszülöttek életfunkcióit értékelő úgynevezett Apgar tesztjük.

Veszélyeztetett terhesség

A vizsgálat adatainak nyilvánosságra hozatala talán abba az irányba hat, hogy a fiatal nők, még a gyermekvállalás megtervezésekor gondoskodnak ideális testsúlyuk megőrzéséről vagy visszanyeréséről, mondta a svéd kutatónő. Amennyiben ez mégsem sikerül, fontos, hogy a nőgyógyászok kezdettől fogva veszélyeztetett terhesként kezeljék a vészesen kövér asszonyokat - figyelmeztetett Marie Cedergen.

Besorolás
A kutatók a vészes kövérség megállapításakor a testtömeg indexet (BMI) vették figyelembe, s ebbe a csoportba sorolták mindazokat, akik 35-ös, 40-es, vagy annál magasabb testtömeg index-szel rendelkeztek. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált személy körülbelül 50 kilogrammal nehezebb ideális testsúlyánál.