horoszkóp

Csábít a testbeszéd

MTI
2004.11.24. 17:25
Minél dominánsabbak a férfiak testbeszédükben, annál több esélyük van a nőknél a sikerre - derül ki egy amerikai kutatásból.
Az Egyesült Államokban, Pennsylvania állam diák bárjaiban a városi etológiával foglalkozó bécsi Ludwig Bolzman Intézet kutatói megpróbálták kideríteni, hogy "házasulandó korban lévő fiatal hímek" milyen stratégiát alkalmaznak "a nőstények" figyelmének felkeltésére.

A tudósok összesen tizennégy este során kísérték figyelemmel a férfiak és a nők viselkedését bárokban. Olyan módszereket alkalmaztak a megfigyeléshez, amelyek tulajdonképpen az állatok dürrögési magatartásának tanulmányozására szolgálnak. A részvevők nem tudták, hogy kutatók figyelik őket. "Ez a normális tudományos eljárás az etológiában" - nyilatkozta Karl Grammer, a Ludwig Bolzman Intézet munkatársa az APA osztrák hírügynökségnek.

Szemezzenek, ringassák csípőjüket!

A bárokban mindig nagy számbeli fölényben voltak a férfiak, aminek következtében csoportjaikon belül is versenyhelyzetben voltak. "Kiderült, hogy a domináns testbeszéd és a szemmel történő kapcsolat-létesítés, más szóval a szemezés ígér leginkább sikert" - vélekedett Grammer.

A domináns testbeszéd a ringó járásban, a nagyobb tér elfoglalásában, és a férfitársak felé való fokozott testi odafordulásban nyilvánult meg, de ezek a kapcsolatok olyan jellegűek voltak, mint amikor egy főnök megveregeti beosztottja vállát, vagyis mint amikor az illető azt akarja kifejezésre juttatni, hogy a csoporton belül magasabb helyet foglal el.

Alapjában véve a férfiak testbeszédükkel - anélkül, hogy tudnák - jó egészségi állapotukat, társadalmi státuszukat és általános értelemben vett hősiességüket akarják demonstrálni. A nők pedig láthatóan világosan megértik ezeket a jelzéseket.

Kell a tesztoszteronjuk

Az eredmények nem lepték meg a tanulmányt készítő kutatók vezetőjét, Grammert. A csoport ugyanis más tanulmányaiban már korábban megállapította, hogy a nagy mértékben domináns férfiakat a nők főleg fogamzásképes napjaikon részesítik előnyben, míg a "nőiesebb férfiak" inkább hosszú távú kapcsolatként jönnek számításba. Grammer szerint ez nem kognitív síkon zajlik, hanem tudat alatt.

Mielőtt azonban mindezek ismeretében a tükör előtt kezdené gyakorolni a figyelemfelkeltő járást, az készüljön fel rá: rossz tapasztalatokat is szerezhet. Grammer szerint ugyanis kiderült, hogy a nők felismerik, ha valaki csak színleli a domináns testbeszédet, vagy magatartást, és ilyen esetben a férfi nem számíthat semmi jóra. "Akkor már célszerűbb a tesztoszteron-szintet fekvőtámaszokkal emelni" - mondta Grammer.