Mindig enyhe borzongással tölt el minket, ha munkánk során ostobán csodálkozó Minnie Mouse-ra tetovált nővel találkozunk, ezért vetődött fel bennünk a kérdés, jóérzésű kozmetikus hogy készíthet ilyet. Megtudtuk, normális kozmetikus nem is készít ilyet, vagy ha igen, csak annyira jóérzésű, hogy még ruhafestéket is képes a kuncsaft bőrébe fecskendezni. Pedig a műmájerkedésnek már rég vége, itthon is szert lehet tenni normális szemöldöktetkóra.

"Magyarországon a szemöldöktetkó együtt jött a műkörömmel és a szájtetkóval. Virágkorát nem sokkal a rendszerváltás után élte, és funkciója gyakorlatilag az volt, hogy megmutassa egy fiatal lányról, hogy pénzes a pasija" - elemezte a szemöldöktetkót kultúr- és divattörténetileg Lakatos Márk stylist. Szerinte ezek a szépészeti beavatkozások a kilencvenes években azt voltak hivatottak érzékeltetni, hogy az adott lány modern, új generációba tartozik, és hogy otthonosan mozog a balatoni Palace-os, flörtös diszkókultúrában.

A divat változik, a tetkó nem

Klikk a képre!

Lakatos Márk szerint "a viszkispohár szélét követő sötét csíknál cikibb dolog kevés van az arcon". Létezik egyáltalán olyan szemöldöktetkó, ami vállalható? - faggattuk a partikultúrában igen járatos stylistot.

"Az a baj a szemöldöktetkóval, hogy nagyjából véglegesíti a szemöldök vonalát. A divat szemszögéből ez nem jó, mivel nagyjából ötévente megváltoznak a szép archoz kapcsolódó trendek. Érdemes visszaemlékezni, milyen volt Madonna szemöldöke 94-ben, és milyen most. Manapság például a nagy divatlapokban természetes szemöldököt és a természetes arcokat lehet újra látni, mint amilyen a 90-es években például Linda Evangelista volt."

Természetes szépség

Harangvölgyi Anna kozmetikus szerint a gagyi szemöldöktetkó stílustalanságról és igénytelenségről árulkodik. Lakatos Márkhoz hasonlóan ő is azt vallja, hogy ismét a természetes szépség kezdi uralni a terepet és "a műmájerkedésnek vége".

Lakatos Márk szerint semmiképp sem szerencsés végleges szemöldököt tetováltatnia annak, aki a divatszakmában dolgozik, viszont a szakmán kívülieknek "még beleférhet". Ha valaki semmiképp sem tud ellenállni a tetovált szemöldöknek, annak azt tanácsolja, a természetes formákat kövesse.

A jó sminktetkót észre sem veszed

Harangvölgyi Anna kozmetikus vendégei legtöbbször akkor kérnek tetovált szemöldököt, ha gyantázás vagy túlzott szemöldökszedés következtében kikopott az eredeti. A szemöldök ugyanis két ponton nő vissza igazán nehezen: az elején és a végén. Előfordul azonban az is, hogy valakinek egyszerűen formátlan a szemöldöke vagy szimplán nem illik az arcához.

Meglepő, de létezik olyan tetovált szemöldök is, ami szép. "A jó sminktetkót észre sem veszed. A legtöbb színésznőnek például ki van tetoválva a szemöldöke. Nálam a vendégek nyolcvan százaléka nem mondja el otthon, ha tetováltatja a szemöldökét, és észre sem veszik."

Skiccelt szőrök

Harangvölgyi Anna szerint kétféle trend létezik, és párhuzamosan mindkettő nagyon nagy divat mostanában. Az egyik a "ceruzás" hatás, a másik pedig egy finomabb, kézzel készült eljárás, amelynek során szálanként rajzolják meg a szemöldököt. Bár, mint megtudtuk, nagyon sok a horrorisztikus szemöldök-történet: Magyarországon nagyon sok helyen használnak egyszerű ruhafestéket a testbarát festékek helyett, melyet ráadásul mélyre ütő gépekkel visznek be a bőrbe. Nincs olyan hivatalos szerv, mely ezt az eljárást ellenőrizné.

Ha rossz géppel, rossz festékkel, rossz technikával mélyre ütik a tetoválást, az egy éven belül elkezd elszíneződni. Ennek köszönhetjük a narancssárga vagy pasztellszínű szemöldökkel felszerelt lányokat. A jó szakember ezzel szemben olyan tűvel dolgozik, mely nem hatol a bőr mélyebb rétegeibe.

Ismerje fel a kóklert!

Galéria!

Ezek után arról érdeklődtünk, hogyan lehet egy pillantásra kiszúrni a sarlatánokat: "Először is meg kell kérdezni, van-e kirajzolás, ami nagyjából egy órát vesz igénybe, és a vendég és a kozmetikus közös munkája kell, hogy legyen. Ha nem együtt formáznak, akkor a kozmetikus azt rajzol, amit akar. Ezután közösen kell kiválasztani a színt. Én, ha elmennék egy kozmetikushoz, biztosan megkérdezném, mivel dolgozik, aztán otthon beazonosítanám a neten. Az is fontos, hogy steril tűvel dolgozzon a kozmetikus, és hogy a vendég orra előtt nyissa ki a tűt."

Húszezer alatt gyanús

Szerinte az ár is árulkodik a minőségről: húszezer forint alatt érdemes gyanút fogni. Egy rendes géppel végzett szemöldöktetkó ára ugyanis 30-40 ezer forint (a két szemöldök együtt). Attól a kozmetikustól is meneküljünk el bátran, aki azzal kezdi a beavatkozást, hogy legyantázza a szemöldökünket.