horoszkóp

Varrasd a tested, bébi!

2005.06.02. 00:56
Az nem lehet, hogy csak a csípőnadrágból kivillanó nonfiguratív egyentetkók és plazavilágításban szikrázó köves banánpiercingek jelentsék a test módosításának netovábbját - elégedetlenkedett a Velvet, és belevetette magát a trendkutatásba. Először a tetoválási trendeket körvonalaztuk, és kiderült: bár tényleg a nonfig tetkó az egyeduralkodó, azért van új is a tű alatt.

Már a hatodik nyári felsőt vásárolja a hónapban, mégis hiányérzete van? Múlt héten csináltatott új frizurát, de már megint leesett az adrenalinszintje? Még ha épp valami drasztikusabbra vágyik is, azért legyen óvatos: azt az egészhátas, koponyába fonódó sárkánykígyót mégsem kéne rögtön magára varratni.

Minden kezdet kevés

Tekintse meg képeinket!
Ha tetováltatni szeretnénk, de még nem tudjuk, merjünk-e nagyot álmodni, kezdjük kicsiben: mondjuk olyasmivel, ami nem maradandó, esetleg kevésbé feltűnő. Kipróbálhatjuk például a sminktetoválást.

Ez a műfaj már rég nem a csokis szájkontúrt és a kiszedett szemöldök helyére beütött vastag, fekete csíkot jelenti - nyugtatott meg bennünket Harangvölgyi Anna kozmetikus. A természetes hatású szemhéj- és szájkontúrozástól a szemöldök optikai korrekcióján át az ajkak egész felületét lefedő ajaksatírozásig sokféle választási lehetőség adódik arra, hogyan lehet reggel, sminkelés előtt is úgy kinézni, ahogy eddig csak a reklámfilmek reklámnői tudtak kinézni reggel, sminkelés előtt.

Mik vannak?

A szem- és szájkontúr elnevezése magáért beszél, ezért azt mi sem magyarázzuk, az ajaksatírozás viszont - ami a kozmetikus szerint az utóbbi pár évben vált igazi nagy divattá - új volt számunkra. Mint kiderült, ez az ajkak felszínét a saját színhez közelálló, de annál valamivel erőteljesebb színnel hangsúlyosabbá tévő eljárás az optikai tuning oly rafinált módja, ami a kozmetikus szerint az ajakfeltöltést is képes helyettesíteni: a sötétebb és világosabb területek ügyes eldolgozásával ugyanis az ajkak teltebbnek hatnak.

A szemöldököt is lehetséges tetoválással korrigálni: Harangvölgyi Anna szerint itt kétféle trend létezik, de mindkettő párhuzamosan nagyon nagy divat mostanában. Az egyik a "ceruzás" hatás, a másik pedig egy finomabb, kézzel készült eljárás, amelynek során szálanként rajzolják meg a szemöldököt. "Főleg az ajaksatír és a szemöldök korrigálása nagyon nagy divat most, az abszolút trend pedig mindkettőben a természetes hatás" - mondja el a kozmetikus, aki azt is kiemeli, hogy az általuk is alkalmazott korszerű - gépi vagy kézi - eljárások és az allergiát nem okozó, természetes pigmentek nem csak szövődménymentesek, de finomabb, szebb végeredményt is garantálnak.

Amiatt sem kell aggódnunk, hogy a művelet után seb éktelenkedik majd az adott testtájon: a gyógyulás gyors, és a képződött var sem látványos, így tartós sminkünk tartóssá válása előtt sem leszünk napokig rondák. "A szemöldök egy hét, a szem-száj 3-4 nap alatt gyógyul, és ez idő alatt sem sebes, legfeljebb csak annyi látszik, hogy intenzívebb a színe" - biztosított bennünket a szakember, aki azt is elmondta: a sminktetoválás általában 2-5 évig marad meg, ezután lassan elhalványodik, de hogy kinél mennyi ideig látszik, az valójában bőrtípustól és kortól is függ. Fontos persze, hogy az elkészült művet a gyógyulás ideje alatt ne érje víz, és nem pont ekkor kéne szaunába és napozni sem járni, mert mindezek elősegíthetik a bőrbe juttatott pigmentanyag kilökődését. Fél év múlva még enélkül is szükség lehet apróbb korrekcióra, de ez szinte mindenhol benne van az árban.

Látványtetkó

Ha a sminktetoválás nem a mi műfajunk, vagy direkt az a cél, hogy látványosan tetoválásra hasonlító mintával díszítsük a bőrünket, lépjünk a következő lépcsőfokra: a mehndi, azaz testfestés bármilyen testfelületre felvihető, éppúgy lehet vele villogni, mint a valódival, viszont pár hét-hónap alatt le is kopik. Ezt ugyanis nem a bőrfelszín alá viszik, csak festik, igaz, alaposan: a bőrre felvitt sűrű festéknek kell pár óra, míg lemoshatjuk, és alatta ott marad a beivódott minta.

Till Attilát már épp meg akartuk dícsérni a Megasztár döntőjén, a kigombolt inge kivágásában viselt mehndiért, de kiderült, az még egy ennél is ideiglenesebb eljárással készült: "Mi is hennát szerettünk volna, de túl sokáig tartott volna a száradás, és féltünk, hogy addig meg az inggallér miatt lepereg. Így végül matricából vágtuk ki ezeket az indázós motívumokat, de szerintem szép lett" - árulta el a műsorvezető a Megasztár sminkeseinek trükkjét.

Horák Attila a Hennaszerájban főleg a keleties motívumok szakembere, és azt sem titkolja, hogy a tetoválás helyett ő is inkább a hennát ajánlja. A szakember szerint sokan kifejezetten azért is jönnek hozzá, hogy mielőtt végérvényesen magukra varratnák, előbb hennafestékkel "próbálják ki", milyen lenne egy tetoválás. Akinek pedig megtetszik a testére festett rajz, ugyanitt tetoválás formájában véglegesíttetheti is.

A biztonságos nonfig

Horák szerint a nőknél leginkább a derékra kerülő nonfiguratív minták, virágos indák és az állatfigurák népszerűek, a férfiak többnyire inkább csak a nonfiguratívokból válogatnak. "Ez azért is lehet olyan felkapott, mert mert az emberek úgy gondolják, hogy jól is néz ki, meg nem is valami konkrét dolog, amit később megbánhatnának" - véli. Megfigyelése szerint az utóbbi években az addig leginkább elterjedt kelta motívumok mellé lassan felzárkóznak az egyéb törzsi - arab, mexikói, indiai, azték - rajzolatok is, bár mindig vannak egyéni igények, és olyanok is, akik nem tudják pontosan, mit szeretnének. Ilyen esetben katalógusból választani sem ciki: egyrészt rengeteg mintát tartalmaz, ami már a nagy számok törvénye alapján sem valószínű, hogy szembejön majd az utcán, másrészt az egyes motívumok is egyéníthetőek és újabbak is kombinálhatóak belőlük.

Czigány Zsolt, a Celtic Moon Tattoo tetoválómestere hasonlóan írja le a jelenlegi trendet "Ilyesmi inkább a női tetoválásoknál van: általában nonfiguratívat kérnek, a legnépszerűbb helyek pedig a derék, a lapocka és boka. A férfiak inkább a kar-mell-hát nonfiguratívokat kérik a legtöbbször, ez szinte az állandó igény, tízből négyen ezt csináltatják. A kelta motívumok változatlanul tartják magukat, de ezeknek állandó közönsége van: aki egyszer ezzel kezdte, az később is ilyet csináltat. Az elmúlt években viszont jönnek fel a távol-keleti írásjelek, ezek főleg a kisebb minták közt jellemzőek." Czigány szerint azonban számukra elsősorban az egyéni minták tervezése jelenti az izgalmas kihívást: mindig személyre szólóan terveznek az ügyfélnek. "Van, aki konkrét kéréssel jön, de olyan is, aki nem tudja, mit szeretne, csak azt, hogy mit ne. Ilyenkor azt mondjuk, mutasson bármit, ami tetszik, és abból kiindulva kidolgozzuk közösen."

Érdekes volna, vajon mire jutnának Tillával aki szintén az egyéni mintákban hisz, de bevallottan a bizarr darabok vonzzák: "Nekem az egyéni, durvább tetkók tetszenek" - vallja be a műsorvezető, aki szerint "Mára minden csajnak a derekán-bokáján ilyen kis értelmetlen szimbólumok vannak, ez így súlytalanná vált, ezt nem tartom érdekesnek." Neki ugyan semmilyen nincs - "bár mindig is vágytam rá, de valahogy soha nem volt annyira fontos, hogy csináltassak is" -, azért nem tartja kizártnak, hogy öregkorára azért sikerül döntésre jutnia. A műsorvezetőnek van pár albuma is a témáról: "A legjobbak a börtöntetkók, az egyik kedvencem az a fotó, ahol egy tagbaszakadt, szélesvállú bűnöző pózol bokszkesztyűvel, a vállán meg egy Mikiegérrel - na, ez például nagyon tetszik. De ahhoz is nagy merészség kellhetett, hogy a Szovjetunióban valaki azt írassa a testére egy vörös csillagba, hogy Szopjál le, Lenin!"

Klikk a képre!
Persze nem mindenki vonzódik az önkifejezés ilyen drasztikus módjához, sokan megelégszenek azzal, hogy a katalógusból válasszanak: "van jópár mintánk, amiket valahogy annyira eltaláltunk, hogy egy az egyben kérik" - mondja el Czigány Zsolt. Molnár Anikó pontosan így járt: "Az első tetoválásomat, a csípőmön hátul lévő nonfiguratív mintát mentem felújíttatni, amikor megláttam egy nagyon szép kínai jelet a katalógusban. Anélkül, hogy tudtam volna, mit jelent, nagyon megtetszett, és amikor kiderült, hogy ez a "szerelem" írásjele, azonnal úgy döntöttem, hogy nekem ez kell". A minta végül a bikinivonalra került, mert "ez csak annak szól, aki már eljutott odáig" - mondja Anikó, aki azt is hozzáteszi, hogy az esztétikai indíttatás mellett spirituális oka is volt, a választásának. "Azt reméltem, hogy talán szerencsét is hoz majd ezen a téren". Azóta Bochkor Gábor és Klausmann Viktor is elolvashatta a csodatévőnek szánt tetkót, de úgy tűnik, a hatásra egyelőre várni kell. Anikó azonban nem csügged: "van egy harmadik ábra is, ezt tavaly télen csináltattam. Szintén egy kínai motívum, a boldogság írásjele. Nem mondanám egyértelműen, hogy működik, de talán kezd."

Tartós kapcsolat

Horák Attila szerint azonban sokan nem gondolják meg eléggé a döntést: "Van, hogy már eljutottak odáig, hogy szeretnének csináltatni valamit, de akkor viszont azonnal akarják. Pedig a divatkövetés itt nem jó dolog, a tetoválás egy életre szól." A tetoválómester igyekszik összeegyeztetni a vendégek kéréseit a lelkiismeretével: "Hozzám a törzsi minták, keleties motívumok állnak közel, a démonfejekre más stúdiók szakosodtak. Persze, ha ezt szeretné a vendég, megcsinálom, de amikor úgy érzem, olyat kér valaki, ami nem illik hozzá, vagy meggondolatlanul dönt, inkább megpróbálom lebeszélni." És hogy honnan lehet tudni, melyik minta lesz az, ami nekünk rendeltetett? Horák romantikusan fatalista választa szerint onnan, hogy "ha az ember ránéz, és mintha szerelmes lenne, azonnal tudja, hogy EZ AZ. Hogy kiválasztja, és onnan kezdve nem akar mást."