A 22 éves Robert Poulos maga a két lábon járó irodalom. Bal csuklójára tetoválva egy szót visel: vissza,", ami mintha egy párbeszéd utolsó szava volna - merthogy valóban az is. A fiatalember ugyanis egy irodalmi projetben vesz részt: ő Shelley Jackson amerikai írónő emberekre tetovált novellájának egyik szava.
Az írónő 2095 szavas Bőr című novellája képezi az alapját egy új projektnek, amely meglehetősen zártkörű és rejtélyes. Jackson új munkáját többnyire mint "halandó művészeti alkotást" említi. Minden résztvevő egy szót kap az elbeszélésből, és a teljes szöveget csak a projektben résztvevők ismerhetik meg. "Nem tudok megszokott formájú könyvet írni, egyszerűen nem érdekel. Nem arról van szó, hogy mindenáron csak trükkös-vicces dolgokat akarok csinálni, egyszerűen csak izgatnak a szöveg variálhatóságában rejlő lehetőségek" - mondta el az írónő egy telefoninterjú során, miközben épp Brooklynban görkorcsolyázott. A 40 éves írónő előző műve, a Patchwork Girl például teljes egészében hipertextben íródott, telezsúfolva a végtelenségig kattintgatható linkekkel.

Szó-túljelentkezés

A 22 éves Poulos a Missouri-Kansas Városi Egyetemre járva hallott a projektről professzorától. A prof maga a "tollat?" szót kapta. "Úgy gondoltam, ez a dolog a műfajok izgalmas keveréke, és tetszett az állandósága" - mondta el a fiú. "Sokszor gondoltam már rá, hogy csináltatok egy tetoválást, de mindig is valami fontosat szerettem volna" - indokolta döntését.

Az írónő szerint sok résztvevőt nem is a projekt maga izgatja, hanem az a különleges kapcsolat, ami a többi 2094 emberhez köti majd őket. Sokan Jacksont vagy a műveit sem ismerték eddig, nem úgy, mint Poulos, aki azonnal jelentkezett, mihelyt meghallotta a felhívást. "Úgy voltam vele, hogy ha olyan szót kapok, ami nem tetszik, nem csináltatom meg" - mondta a fiú. Postafordultával megkapta a fent említett szót, amit pár napon belül magára tetováltatott.

A "használj" szó nem kellett

A novella címét Jackson a saját bőrére íratta, és eleinte barátait kérte meg, hogy vállalják be a szöveg első pár szavát. Amikor azonban a média felkapta a különleges projektet, elkezdtek ömleni a levelek a világ minden tájáról. Az írónőnek jelenleg már jóval több jelentkezője van, mint a novellából még hátralévő 400 szó. A történet nem tartalmaz obszcén kifejezéseket, de többértelmű szavak azért akadnak benne: egy nő például nem akarta magára tetováltatni a neki kiosztott használj szót. Párok vagy rokonok viszont többnyire egymást követő szavakat kértek és kaptak.

A résztvevők a tetkókról visszaküldött fényképekkel igazolják az írónőnek, hogy elvégezték a rájuk eső munkát. Az írónő egyelőre nem tudja, hogyan fogja a projektben résztvevő "szavakkal" megismertetni a teljes történetet, de reméli, hogy ha erre sor kerül, a társaság megtartja saját köreiben a sztorit. Poulos a maga részéről titoktartást fogadott, de reméli, hogy egyszer majd személyesen is találkozik az írónővel, és már szó van arról is, hogy egy online üzenőfalon tartsák egymással a kapcsolatot a közösség tagjai.