Ahogy beléptünk a műhelyként is funkcionáló irodába, egy egész állvány dizájnos napszemüveg fogadott. Mielőtt elmesélte volna, hogy hogyan készül régi bakelitlemezből napszemüveg, Tipton Zakariás megkínált minket gyömbéres limonádéval. Az ital rögtön kiérdemelte az ötöst, ahogy az azt követő műhelymunka is: a Tipton Eyeworks tervezője bemutatót rögtönzött a bakelit szemüvegtok gyártásáról. Ha lehetünk szubjektívek: ezentúl csak újrahasznosított napszemüvegben szeretnénk villogni.

Tipton Zakariás nem teketóriázik. Ha van egy ötlete, addig próbálkozik, amíg valahogy megvalósítja. Seattle-ben nőtt fel, édesanyja magyar származású, édesapja pedig amerikai. "Mindig is sokat dolgoztam a kezemmel, és volt egy műhelyünk, ahol lehetett bütykölni", mondja a saját készítésű szemüveget viselő tervező. "Úgy tizenhét éves koromban kiderült, hogy szemüveget kell hordanom. Persze a boltban kiválasztottam a legdrágább keretet, és nem értettem, hogy miért ennyi az ára. Hiszen csak fúrt keret volt, azaz három darab fémből és két lencséből állt. Elhatároztam, hogy megcsinálom a sajátomat."

Még több szemüveg a galériában

Kezdteben csak fúrt fémkereteket készített, mert ahhoz kellett a legkevesebb alkatrész és munkagép. Kísérletezett mindenféle anyaggal, többféle műanyagot is kipróbált, de ezekhez nehéz volt hozzájutni. "Egy nap nem volt anyagom, és szétnéztem a házban, hogy miből lehetne valamit csinálni.Észrevettem apukám hanglemez-gyűjteményét, gondoltam, egy-kettőt kipróbálok." Nagyon szépnek tartja a hanglemezeket (magyar nevén bakelitet)* az apró barázdák miatt, plusz ezt az anyagot könnyen lehet formázni és olcsó. Édesapja sokáig nem tudott arról, hogy a gyűjteménye szemüvegnyersanyag. "Mindig felkiabáltam neki a pincéből, hogy hallgatja-e még ezt a Mozartot... A jókat meghagytam, de aztán észrevette, hogy fogyott párszáz darab lemez."

Eleinte nem volt könnyű kivágni a sablonból a keretet. Három lemezt ragasztott össze, majd azokat egy furnérlemezre rögzítette, és így lehetett őket vágni felsőmaróval (ami egy fúrófejjel rendelkező vágóeszköz). Csak a barátoknak készítette a szemüvegeket, meg azért is, hogy beindítsa a saját üzletét. Közben minden nyáron hazajárt Magyarországra, és az esztergomi szemüveggyárral kialakult egy együttműködés 2001-ben. A gyár fantáziát látott a bakelit-napszemüvegben, amit a tervező Vinylize néven dobott piacra. Viszont miután a hatalmas gyár tönkrement (mert nem tudta felvenni a versenyt a kínai piaccal), Tipton Zakariás és öccse, Zoltán áthelyezték a gyártást Pozsonyba, sőt nemsokára nyitnak egy gyárat Pécsen.

Klikk!

A Vinylize-kollekció mellett dioptriás szemüvegeket és tokokat is gyártanak. A nyersanyagok nagy részét külföldről importálják, például Olaszországból napszemüveg lencsét (ami UV-biztos és karcolásmentes, és az ár nagy részét ez képezi). A késztermék pedig nagyrészt szintén visszavándorol külföldre, hiszen a magyar piac nagyon kicsi. A tervező Zsolnay Vilmost idézte, aki szerint ha nem lett volna nyugat-európai piac, hamar csődbe ment volna a porcelángyára. Zakariás szerint ha egy magyar sikeres akar lenni Magyarországon, előbb külföldön kell befutnia. Ezért is vesznek részt immár negyedszerre a párizsi Silmo-n, a Nemzetközi Optikai Kiállításon, amit idén októberben negyvenedszerre rendeznek meg. Három évvel ezelőtt az egyik Tipton-napszemüveget beválasztották a 2000 nevező közül a legjobb ötbe.

Itthon viszont csak néhány boltban lehet kapni a szemüvegeiket (mint például az Eclectick, a Ticci, Chee-Chee, a Csemege), Pécsen és Miskolcon pedig egy-egy optikai boltban is árulják őket. A napszemüvegek ára 15.000 forint körül van, a saját gyártású lemeztokkal együtt. A tok egyébként gyakran Tiptonék barátainak zenéjét hordozza: kiadják néhány együttes lemezeit, amelynek egy részét aztán maguk használják fel. Októberben pedig új kollekcióval rukkolnak elő: a szemüvegkereteket használt filmkockákakkal díszítik, ez lesz a Cinematique sorozat. Alig várjuk.

* Magyarországon a mikrobarázdált lemezt bakelitnak hívják, pedig az valójában vinyl. Ugyanis a bakelit hőre keményedő anyag, míg a vinyl hőre lágyul, így lehetséges belőle lemezt, napszemüveget, táskát vagy tálat készíteni. Bakelitlemezt pedig sokkal korábban, a gramofonhoz használtak, de mégis ez a szó honosodott meg nálunk a vinyl helyett.