Tofuval ragasztják a fogpótlást

2004.12.02. 14:36
Szójából készült aludttejjel az eddiginél jobb hatásfokkal ragaszthatóak a csontok és a fogpótlások. A növényi eredetű anyag - az eddig használt, állati eredetű készítményekkel szemben - nem lökődik ki a pácens szervezetéből, emellett pedig még fertőtlenítő hatással is rendelkezik, és stimulálja a csontnövekedést.
Angol tudósok szerint a tofuból készült zselé vagy paszta jól hatásfokkal segíti a törött csontok és fogak gyógyulását. A zsímentes szójababból készült speciális aludttej amellett, hogy kiválóan alkalmas a törésnél keletkezett hiányok kitöltésére és összeragasztására, serkenti a csontok összeforrásához szükséges sejtképződést, és természetes fertőtlenítő hatása is van.

Az eljárás feltalálója Dr. Matteo Santin, a Brightoni Egyetem munkatársa, aki a Naples-i Egyetem és a WessexBio szakértőcsoportjával közösen dolgozta ki az új módszert.

Nincs kilökődésveszély

Jelenleg is többféle anyagot használnak csontpótlásra: ezek többnyire állati eredetű anyagok, amelyekre az emberi szervezet immunrendszere idegen anyagként reagálhat és kivethet magából. Dr. Santin úgy véli, hogy a szójából készült, azaz növényi eredetű anyagnál ez a probléma nem áll fenn: "A találmány lényege, hogy mesterséges csontpótlás helyett - amelynél mindig fennáll a kilökődés veszélye - a beteg saját csontsejtjeinek növekedését stimulálja." Az eljárás azért is lehet forradalmi, mivel vannak olyan súlyos csontsérülések, ahol a hiány túlságosan nagy ahhoz, hogy a szervezet önállóan rendbe tudja hozni. Ilyenkor az anyag "úgy működik, mint egyfajta állványszerkezet, ami fokozatosan lebomlik, miközben a csont ezt felhasználva újranő és kitölti a hiányt."

Dr. Jonathan Wilkinson, a WessexBio munkatársa létfontosságúnak tartja emellett az anyag fertőzésgátló hatását is, és kiemeli, hogy az új anyag a fogbeültetésen átesettek számára is jobb esélyeket kínál. Ilyenkor ugyanis egy olyan pillért ültetnek a páciens állkapcsába, amely az eltávolított fog gyökerét hivatott pótolni, és erre kerül majd az új korona, vagy híd. Sok esetben jelentett azonban problémát eddig, hogy a beültetett pillér nem tudott beépülni a páciens állkapocs-csontjába és kilökődött.

Új orrot Jackónak!

Dr. Santin szerint a szója-fogpótlás "megfelelő megoldást jelent mindenkinek, és szélesebb körben teszi elérhetővé a fogbeültetést". Most egy zselé vagy paszta állagú változaton dolgoznak, amit már a fogorvosok is használhatnának a kisebb csontsérülések ellátásához és a fogbeültetések rögzítéséhez. Az anyag alkalmazási lehetősége azonban nem korlátozlódik erre a két területre: a jövőben várhatóan az ortopédiai sebészet és az arc-rekonstrukciós műtétek is jól tudják hasznosítani a felfedezést. Emellett úgy tűnik, hogy az anyag a sebgyógyulásra is jótékony hatással van, de a laboratóriumi kísérletek után még csak most jutottak el a klinikai tesztelésig.