horoszkóp

Tizenhárom borotvált baba a topmodellségért

2006.09.09. 21:08
A Topmodell című amerikai sorozat magyar verziójának bemutatóján kiderült, hogy az induló 13 lány között viszonylag kevés a körbetetovált szájú szörnylény, és gyönyörködtünk Árpa Attila búgó német akcentusában. A szőrtelenítés viszont ugrott, mert nem volt mit.
A Topmodell című modellkereső licence-műsor magyarországi beharangozóján megtekintettük a Szipál Márton, Herczeg Zoltán, Vámosi Viktória és sokan mások összetételű zsűrit, meghallgattuk, ahogy valaki a sokan mások közül eldalolja a "Szerelmes szívek" kezdetű Szandi szerzeményt egyértelmű vicceskedési szándékkal, befutottak a koptatott török farmerbe bújt modellek, akiket ezentúl egész ősztől karácsonyig mutat majd a tévé.
Klikk!

Ezért jó alaposan szemügyre vettük őket, hogy előre tudjuk jelezni, érdemes-e nézni az október másodikán kezdődő sorozatot vagy nem. A csajok átlagban jók, nincs elhasznált fejük, és csak egy olyat szpotoltunk köztük, aki a Fásy-féle szépségideált képviseli.

A pasi, akit bevállalnánk

Úgyhogy a vizualitás rendben is volt, az már más lapra tartozik, hogy az esemény házifotósának folytonos rikoltozásától, és az Árpa Attilára vonatkozó "Árpa közé keveredtem" típusú kiszólásoktól megfájdult a fejünk, de pont ekkor leültünk Árpa Attilával beszélgetni, akinek búgó német akcentusú orgánuma megnyugtatatta a lelkünket.

"Kezdetben megriasztott, hogy ez egy valóságshow, mert nem ismertem az amerikai eredetit. De aztán megnéztem, és láttam, hogy ez nem arról szól, ki tud nagyobbat fingani a jacuzziba" - indokolta, miért lett a műsor producere. Bár a legtöbb részt már leforgatták, még ő sem tudja ki lesz a Hungarian Topmodell, akire nem mellesleg a francia Metropolitan ügynökség hároméves szerződése, egy Lancia Y, egy a Jana ásványvízzel kötött egyéves reklámszerződés és egy szintén egyéves Max Factor szerződés vár.

Szőrtelen lányok

Hétszáz-nyolcszáz lány közül választották ki azt a harmincat, és a harmincból végül azt a tizenhármat, akik a műsorban láthatóak lesznek. A magyar verzió néhány apróságban el fog térni az amerikai elődtől. A végén például lesz egy egyelőre titkos csavar, és a zsűri elnöke nem Tyra Banks, hanem Vámosi Viki lesz, mindenki magyarul beszél majd, de mind közül a legfontosabb, hogy az amerikai szériában tomboló sikert aratott gyantázós rész itt kudarcba fulladt, mert a magyar modelleken egyszerűen nem volt mit gyantázni. Sehol. A játékban részt vehet majd a közönség, azonban az interaktivitás nem jelenti azt, hogy a szakmai szempontok helyett a közönség dönt majd.

Szakmai nyavalygás

Emellett, mint ahogy Árpa megnyugtatott, a magyarra adaptálás nem azt jelenti, hogy Dél-Afrika helyett csak Hajdúszoboszlóig juthattak el a lányok. "Sokat utaztunk külföldre is, a legmesszebb helyszín például tizenkétezer kilométerre volt Budapesttől, azt azonban nem mondhatom el, hogy ez hol volt"- mondta. Végül az utolsó szkepszis is eltűnt belőlünk, amikor a producer a zsűri összetételébe is beavatott. "Abszolút vannak itthon profi fotósok, tervezők és sminkesek. A legnehezebben azonban a belső viszályokat volt elintézni. Sokan előre közölték, hogy kivel nem hajlandóak együtt dolgozni, illetve azt, hogy egy másik zsűritag helyett kit ajánlanak. Itt viszont az is szempont volt, hogy valaki jól mutasson a képernyőn. Lehet valaki világ legjobb divattervezője, ha egyszerűen egy nyuszivá válik, amikor kamerát lát".

Nézzen top modelleket!

A nő Sophia Lorennál kezdődik

Később Herczeg Zoltán divattervező-zsűritag azt mesélte, hogy ő a kakukktojás a zsűriben, mert ő "szigorúan a maga valójában nézi a lányokat, azt, hogy ki mit csinál a kifutón". A kifutós ténykedésen túl még az "aktivitás és az életszerűség" a fontos, nem kedveli továbbá a hullafejű, unott arcú lányokat. A hullafejnél egy fokkal jobban zavarják a deszka, 190 centis lányok, szerinte ugyanis az igazi nő valahol Sophia Lorennél és Gina Lolobrigidánál kezdődik. Ennek ellenére kénytelen volt a szakma által megkövetelt paraméterkehez alkalmazkodni, ezért aztán hiába a magyar szépségideál, nem fogunk 170 centinél kisebb, bögyös-faros csajokat látni a versenyzők közt.