horoszkóp

Mondja meg, melyik tojás pörög!

2008.01.14. 09:11
A Velvet olvasóit nem is olyan könnyű megtéveszteni: a legutóbbi igaz-hamis cikkünk kérdésére legalábbis a többség helyesen szavazott. Ismét négy állítás következik, amelyek közül az egyik hamis. Mitől pattog ki a kukorica, és vajon tényleg pörög a tojás? Szavazzon!

A múltkor felvetettük többek között azt az állítást, hogy a mobiltelefon sugárzása károsítja a bőrt, ahogy azt egy kozmetikai cég is állította. Ez hamis, ahogy önök is remekül kigondolták. Íme újabb négy, ezúttal ételekkel kapcsolatos állítás.

A kukorica a víztől pattog

A pattogatott kukorica azért "pattog ki", mert a kukoricaszem vizet és puha keményítős réteget tartalmaz belül, és a külseje pedig kemény. Amikor felmelegítjük a kukoricaszemet, akkor a belsejében lévő víz térfogata megnő és a keletkező vízgőz szétrepeszti a külső héjat egy pattanással. A kukoricának legalább 13,5 %-os víztartalmúnak kell lennie, külünben fújhatjuk a pattogást, és a szem ott marad az edény alján érintetlenül.

Áfonyalé: a húgyúti fertőzések ellenszere

Az áfonyalé nemcsak, hogy finom, frissítő ital, de hatékony a húgyúti fertőzések kezelésében. Anélkül, hogy biológiai magyarázatba bocsátkoznánk, annyit közlünk, hogy a növény benzoesavban gazdag, és ezáltal savas vegyhatásúvá teszi a vizeletet, ráadásul megakadályozza az E-coli baktérium vesefalon való megkötődését. A vörösáfonya-levél tea nemcsak, hogy a húgyutak fertőtlenítőszere, de használják reuma, köszvény és köhögés ellen is.

Csak a szemünk kívánja az óriás sültkrumplit

Washingtoni kutatók azt vizsgálták, hogy a szervezetünk tudja-e, mennyi energia bevitelére van szükségünk. Csecsemők étkezését vizsgálták úgy, hogy a szülők feljegyezték az időpontokat és az elfogyasztott étel mennyiségét. A 11 hónaposnál fiatalabb csecsmőknél megfigyelték, hogy minél többet ettek, annál kevesebbszer táplálkoztak, hasonlóképpen, az energiadúsabb ételek esetén is kevesebbszer ettek. Tehát eredendően tudja a szervezetünk, hogy mennyi ételt kíván, csak idővel elveszítjük ezt a képességet és simán túlesszük magunkat.

Csak a nyers tojás pörög a tengelye körül

Ha kezünkbe fogunk egy nyers tojást, vagy akár egy lágytojást, és megpörgetjük a tengelye körül, azonnal sikerülni fog. Viszont a keményre főzött tojás nem fog pörögni.