horoszkóp

A kék távol tartja a gonoszt és a hűség színe

2008.02.13. 19:50
A német zeneszerző, Wagner bíbor függönyök mögött alkotott, a súlyemelők viszont a kék színtől pörögnek fel. Ahány szín, annyi jelentés és hatás. Döntse el, a lila, a fekete, a kék, vagy a zöld szín jellemzésébe rejtettünk-e el egy hamis állítást.

Olvasóink jól tippeltek, előző igaz/hamis cikkünkben valóban a harmadik állítás sántít. A stressz által termelődő glükokortikoidok valójában csökkentik a védőréteg termelődését bőrünkön, így sokkal védtelenebbek leszünk a kórokozókkal szemben. Ezen a héten a színekkel kapcsolatos tudásukat szeretnénk tesztelni. A sok jellemző közé elrejtettünk egy hamis állítást. Találja ki, melyik színnel kapcsolatban nem voltunk teljesen őszinték.

Lila

Kleoptára szolgálói húszezer bíborcsigából tíz nap alatt nyertek ki egy uncia, azaz harmincegy gramm festéket. Thaiföldön lilába öltöztek a férjüket gyászoló nők. Richard Wagner lilás drapériákkal elfüggönyözött szobában szerezte operáit, ugyanis rá ösztönzően hatott ez a szín. Leonardo Da Vinci úgy gondolta, hogy ibolyaszínű vagy lila fényben sokkal hatékonyabb a meditáció. Egyes kutatók szerint pedig a lila növeli a gyerekek képzelőerejét.

Ösztönzően hat

Fekete

Az ókori Egyiptomban az emberek isteni erőket tulajdonítottak a fekete macskáknak. A fekete a hatalom és a gyász színe is egyben. Ez előbbi miatt viselnek egyes papok vagy a bírók feketét. Ha vékonyabbnak akarunk látszani, nekünk is érdemes feketébe öltöznünk, ugyanis így sokkal soványabbnak tűnhetünk, és ugyanez érvényes a szobákra is: ha egy helyiséget feketére mázolunk, sokkal kisebbnek látjuk, mintha fehérre festettük volna.

Isteni erő

Kék

Az egyiptomi fáraók kékbe öltöztek, hogy távol tartsák maguktól a gonosz erőket, az ókori Rómában pedig egyes rabszolgák is ezt a színt viselték. Iránban a gyász színe. A fejvadászok szerint érdemes valamilyen kék ruhaneműt magunka ölteni, ha állásinterjúra megyünk, hiszen a lojalitás, a hűség és a kitartás egyik jelképe. Mivel köztudottan élénkíti a szellemet, ezért szívesen használják a fürdőszobákban. Egyes tanulmányok szerint pedig a súlyemelők jobban teljesítenek a kékre festett edzőtermekben, mivel ez a szín segít összpontosítani.

Élénkíti a testet

Zöld

A zöld az ókori Görögországban a győzelem jelképe volt, a skótoknál pedig a tiszteleté és a megbecsülésé. A középkorban a mennyasszonyok gyakran öltöttek magukra ilyen színű ruhát, mivel a zöld - a növények révén - a termékenységet is szimbolizálja. Ennek színnek sokan gyógyító, élénkítő hatást tulajdonítanak, de halványabb árnyalatai például megnyugtatnak, ezért is festik ilyenre a kórházi szobák többségét. Sőt, a zöld szemünket is sokkal jobban pihenteti, mint a többi szín.

Gyógyít és nyugtat