horoszkóp

Végzetes lehet a csók az allergiások számára

2008.02.26. 16:10
A vígjátékok jót tesznek a keringésnek, ha szeretjük a csokoládét, az a vérképünkön is meglátszik, egy ártatlan szájrapuszi is allergiás reakciókat válthat ki, és a legújabb kutatások szerint azért látunk színeket, hogy le tudjuk vadászni az ízletes gyümölcsöket. Ön szerint melyik állítás nem igaz?

Legutóbb a Grammy-díjakkal elhalmozott Amy Winehouse-ról kérdeztük önöket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink szerint az öt állításcsokor közül melyik nem igaz. Most eláruljuk, az énekesnő családjával kapcsolatban hazudtunk. Wino édesapja ugyanis taxisofőr, nem bolti eladó, testvére nem négy évvel fiatalabb, hanem négy évvel öregebb nála, nagymamája pedig Ronnie Scottal, a legendás szaxofonossal és jazzklub-tulajdonossal járt, és nem a Rolling Stones tagjával, Ronnie Wooddal. Most újabb négy, életmóddal kapcsolatos állítás közül kell kiválasztani a hamisat.

1. A piros gyümölcsöknek köszönhetjük színeket

A legújabb kutatások szerint a főemlősöknek sokkal fejlettebb a színlátásuk, mint a többi emlősnek. A tudósok úgy vélik, mindez azért alakult ki, hogy a lombok között jobban meg tudják különböztetni az érett gyümölcsöket és a lédús leveleket a kevésbé ízletes falatoktól.

Színes ételek

2. A nevetés jót tesz a vérkeringésnek

Ha vígjátékot nézünk, jobb lesz a vérkeringésünk – állítják egy Heart magazinban megjelent tanulmány szerzői. A tudósok 20 fiatal felnőttet vizsgáltak meg. A kutatás során 48 órás eltéréssel szomorú és vidám jeleneteket mutattak nekik egy-egy filmből. Egy perccel a vetítés előtt, illetve után megmérték az egyik artéria vérellátottságát, ami lényegesen jobb volt egy vígjáték megtekintése után, mint egy drámai, szívszorító jelenet után.

3. Halálos csók

A Kalifornia Egyetem egyik munkatársa, Dr. Suzanne Teuber kimutatta, hogy akár egy szenvedélyes csók is veszélyes lehet azok számára, akik ételallergiában szenvednek. Kutatásai szerint az általa vizsgált 379 beteg öt százalékánál allergiás reakciók jelentkeztek, miután egy olyan illetővel csókolóztak, aki korábban abból az ételből fogyasztott, amire ők allergiásak. A leggyakoribb allergiát okozó ételek közé tartozik egyébként a földi mogyoró, a dió, a mandula, a hal, a kagyló, a tej, a tojás, a szója és a liszt.

4. Vérünkben van a csokoládé szeretete

Egy svájci és brit tudósok által végzett kutatás szerint azoknak, akik rajonganak a csokoládéért, más a vérük összetétele, mint azoknak, akiket nem hoz különösebben lázba ez az édesség. A vizsgálatok során kiderült, hogy a csokoládéimádók vérében akkor is magas volt a LDL-, vagyis a rossz koleszterin, valamint az albumin nevű fehérje szintje, amikor nem jutottak hozzá kedvenc ételükhöz. „Az általunk fogyasztott ételek meghatározzák az anyagcsere folyamatokat, a szervezetünk tulajdonképpen alkalmazkodik egy bizonyos étrendhez” – nyilatkozta Sunil Kochhar, az egyik svájci szakember. Az eredményt némileg befolyásolhatja, hogy a kutatást a Nestlé támogatta, és hölgyek nem szerepeltek a kísérleti alanyok között.