horoszkóp

Veszélyes bűvésztrükkök: ropogó koporsó, és vízi kínzókamra

2008.10.24. 17:25

Copperfield egy tűztornádó közepébe állt, Houdini egy vízi kínzókamrába zárkózott, Criss Angelt pedig élve temették el. A The List Universe segítségével összegyűjtöttük a világ hét legveszélyesebb bűvészmutatványát, de hogy melyik közülük a leghátborzongatóbb, döntse el ön. Ha hiányolna valamit a listánkról, mert otthon már komolyabb trükkel is próbálkozott: irja meg!

1. A golyó trükk: Coullew, a démon

A legenda szerint egy XV. századi bűvész, Coullew szerzett először hírnevet azzal, hogy szájával és kezével is el tudta kapni a felé lőtt pisztolygolyót. Coullew mutatványával annyira sokkolta a közönséget, hogy egyik nézője démonnak titulálta, és megpróbálta lelőni, és ez sikerült is. A trükk egyébként azóta is roppant népszerű, bár a századok során legalább 15 emberéletet követelt. A XVII. században Torrini De Grisy saját fiát, De Linsky pedig a nejét ölte meg mutatvánnyal, Arnold Buck segítője pedig titokban szögeket csempészett a pisztolyba, ami szintén nem tett jót a bűvésznek. Legegyszerűbben egyébként úgy lehet belehalni a műsorba, ha valaki nem cseréli ki az éles töltényt vakra. Pontosan ez történt Michael Hatallal és Otto Blumenfelddel, a The Black Wizard of the West nevű előadót viszont szándékosan tette így el láb alól a neje. A kétes hírnevet szerzett mutatványt ma már csak kevesen gyakorolják, de állítólag Dany Blue nemsokára megpróbálkozik vele. Addig is nézze meg Penn és Teller dupla trükkjét.

2. Élve temetés: zombi születik

A zombi-hangulatú mutatványt eredetileg indiai fakírok gyakorolták, és maga Harry Houdini is lelkesen készült rá, de hirtelen halála miatt föld alóli szökését soha nem valósíthatta meg. Pedig csináltatott koporsót is, így volt mibe végleg eltemetni. Houdininak rengeteg követője akadt, bár nem mind volt mázlista. Joe Burrus kaliforniai bűvészt, például egy plexikoporsóban engedték a föld alá, majd hét tonnányi földet és betont szórtak rá. A koporsó azonban nem bírta a terhelést és megroppant. A bűvész stábja 15 perc ásás után tudta kihúzni az addigra már halott Burrust. Criss Angelnek több szerencséje volt

3. Kínai vízi kínzókamra: a sláger

Ezt a mutatványt Houdini hozta be a köztudatba, amikor 1910-ben Berlinben fejjel lefelé, megkötözve belógatták egy óriási, vízzel teli fém- és üvegtartályba, amit felülről jól le is zártak. A szabadulóművész innen jutott ki segítség nélkül. Az alábbi videón a mutatványt Kristen Johnson amerikai bűvésznő előadásában láthatja. A vizes trükkök között egyébként népszerű még a "ki meddig bírja levegő nélkül" mutatvány, amit 2008 tavaszán az amerikai David Blaine 17 perc és 4 másodperc, míg Merlini 20 perc 39 másodperc alatt teljesített.

4. Tűztornádó: Copperfield megúszta

David Copperfield 2001-ben mutatta be egyedi trükkjét, amelyben egy 1000 fokos tűztornádó közepébe állt. Képzelje: túlélte, meg sem pörkölődött.

5. Jégbe zárva: konzerválja a vonásokat

2000 november 27-én a manhattani Time Square-en David Blaine 63 órát bírt ki egy hat tonnás jégdarabban. A jégtömbben volt katéter és egy monitor, melyen keresztül életfunkcióit figyelhette a bűvész. Az illuzionista egyébként mostanság azt tervezi, hogy három nappalon és két éjszakán keresztül lóg majd fejjel lefelé hat emelet magasan a New York-i Central Park felett. Persze ez a jeges trükk dolog szintén megihlette Merlinit. Ő 33 órát bírt ki a jégtömbben.

6. Szabadulás kényszerzubbonyból: kihagyhatatlan

Bár az eddig felsorolt trükkökhöz képest kevésbé látványos, a szabadulás a kényszerzubbonyból olyan (a végtelenségig bonyolítható) klasszikus, amit nem szabad kihagynunk egy ilyen versenyből. Ráadásul megnézhetjük hogy csinálta maga Houdini. Persze a mester nyomán a mutatvány eléggé elterjedt a szabadulóművészek világában, és bármilyen veszélytelennek tűnik is, Steve Quinn-nek azért sikerült belehalnia. Mondjuk ő egy daruról lógott közben fejjel lefelé.

7. Szabadulás a betonból, víz alól: senki nem látta

Hogy ne csak utánozós lúzerként mutassuk be David Merlinit, utolsó versenyzőként itt a bűvész 2004-es alakítása, amikor egy betonkockában engedték a Dunába a Magyar Tudományos Akadémia előtt. Persze hála a kiváló közvetítésnek az egészből senki nem látott semmit. Egyébként hasonló mutatványt Houdini is előadott 1910-ben, amikor a New York-i East folyóba engedett víz alatti ládából szabadult ki. Scientific American nevű tudományos magazin ezt a szabadulását világ valaha előadott legszenzációsabb mutatványaként értékelte.