A Fashion Awards idei, vietnami származású győztes fiatal divattervezője oly sok magyarral ellentétben remekül érzi magát nálunk, üzlete pedig jól megy. Luu Anh Tuan szerint Magyarországon az utóbbi időben fejlődésnek indult a divatipar és bár öltözködési stílusban még mindig kissé el vagyunk maradva, a külföldi magazinok és divatházak ezen segíthetnek.

Tavaly a USE tervezői nyerték el a Fashion Awards Fiatal Divattervezői Díját, 2008-ban Luu Anh Tuanra esett a választás. A vietnami származású Luu Anh Tuannal Rózsa utcai stúdiójában beszélgettünk, ahol a fekete ruháiról ismert tervező nemcsak dolgozik, hanem lakik is. "Ez a stúdiólakás, ahol most dolgozom és lakom is, nagyon praktikus, mert a munka sokszor éjszakába nyúlik. Főleg a bemutató előtti másfél-két hónap nagyon intenzív". A divattervező jelenleg az őszi bemutatóra készül, amely októberben lesz az Iparművészeti Múzeumban, öt másik fiatal tervező bemutatójával együtt.

Tavasszal jön el a színek ideje

Luu Anh Tuan stílusában elsősorban a kifinomultságra és letisztultságra törekszik, ami nem azt jelenti, hogy az öltözékek és kiegészítők kivitelezése is egyszerű lenne. Az őszi kollekcióval visszatér a rá jellemző feketéhez, emellett pedig a fém-, és arany kiegészítőkre koncentrál. "Az arany és a fekete bőr illetve textil kombinációját alkalmazom. Az elmúlt két évben sok technikával kísérleteztem, ezeket próbálom a feketével kombinálni. Minden színnek, így a feketének is több tónusa van, a textil vagy a bőr anyagminősége ugyanis különböző árnyalatokat tud képezni. A tervezőn múlik, hogy ezzel hogyan tud játszani" - mondta a divattervező, miközben éppen egy készülő táskán mutatta be, hogyan lehet valóban egyszerűen két különböző feketét kombinálni - a két különböző szövésű anyagnak köszönhetően.

Fekete, lila, sárga

A divattervező korábban festett is, így arra kértük, mutasson pár képet: egyszerű, geometrikus mintákra számítottunk, ám a ruhákkal ellentétben a pár képen vad lila és sárga virágok burjánzottak. "Ezeken a festményeimen a színeket tanulmányoztam. A ruháimon is lesznek színek, de úgy érzem, hogy még nem jött el az ideje. A tavaszi kollekcióm már színes lesz" - mondta Luu Anh Tuan.

Kell a szabadság

A Fashion Awards díja, mint Luu Anh Tuan elmondta, elsősorban persze azért jó, mert még többen megismerkednek a munkájával: "Konkrét felkérés ezután nem érkezett, de például a Marie Claire újságnak tervezek ajándékokat az újság mellé. Persze olyan munkát nem vállalok, ami nem összeegyeztethető az imidzsemmel. Ha valakinek úgy kell terveznem, hogy megmondják, hogy mit csináljak, azt sem. Ha nem kapok szabadságot a munkámban, azt nem szeretem"

Egy bemutató előtt intenzíven általában négy ember dolgozik a mintakollekción, de Luu Anh Tuan irányítja a munkát és a táskák nagy része például az ő keze alól kerül ki. Ruhából 45 darab készül el, ami egy közepes kollekcióméret. "A vevőim 65-70 százaléka a 25-35 éves korosztályból kerül ki. Leginkább a fiatalok kedvelik a ruháimat, aminek én nagyon örülök. Szerencsésnek érzem magam, hogy fiatalok járnak, hozzám, mert ha egyedi tervezés miatt keresnek fel, legtöbbször rám bízzák, hogy milyen legyen a végeredmény. Teljes mértékben szabad vagyok ilyenkor. Azoknak tervezek, akik értik azt, amit csinálok és szeretik a szép és jó minőségű dolgokat. Ez korosztálytól független".

Letisztult stílus

A tervező tanult Londonban is, ám visszatért Budapestre, ahol úgy tűnik, jól érzi magát és nem is tervezi, hogy elhagyja az országot. "Itt már valamennyire kiépült a pályám, a munkahelyem. Nekem most nagyon jó Magyarországon, ez a bázisom. A siker nem azon múlik, hogy Budapesten vagy Londonban él az ember" - véli a tervező, aki szerint a divatvilág itthon is fejlődik, mert egyre több ember érdeklődik a fiatal tervezők, a tervezői a produktum iránt és a sajtó is egyre többet foglalkozik a tervezőkkel.

A magyarok a tervező szerint persze tempóban nem úgy követik a divatot, mint a nagy divatfővárosokban, de Luu Anh Tuan az utóbbi években fejlődést tapasztalt, ami főként annak is köszönhető, hogy egyre több külföldi magazin jelenik meg és egyre több divatház nyit üzletet Budapesten. "Ez a hétköznapi embernek is adhat egy rálátást vagy összehasonlítási alapot. Én mint fiatal divattervező körülbelül a konfekció és a divatházak között vagyok, nem minőségben, hanem inkább árfekvésben" - mondta a tervező.

Jól érzi magát Magyarországon

Filozófia és ösztön

A tervező nemcsak ruhák tervezésével foglalkozik: nemrég felkértek, hogy tervezze meg a Semmelweis Egyetem új épületének két betonfalát. "A művésznek vagy tervezőnek a filozófiája a legfontosabb, ha egy tervezőnek van ilyen, azt más területekre is lehet alkalmazni. Én mint divattervező az anyagnak a struktúrájával foglalkozom, ezt az építészetben, a dizájnban is ugyanúgy lehet alkalmazni" - mondta a tervező, aki szívesen kalandozik a dizájn területére is.

Roberto Cavalli nyilatkozta nemrég, hogy Kate Moss nem több egy ruhafogasnál. A vietnámi származású magyar tervező ezt valamennyire máshogy látja. Luu Anh Tuan szerint a modellnek a kollekció érzéséhez kell illeszkednie: "Természetesen fontos a jó alak, de inkább az a lényeg, hogy a modellnek legyen belső kisugárzása, mert nem az alakot adom el, hanem a kisugárzást, az érzést. Az érzés pedig mindig változik, minden kollekció más és más. A modelleket nem szavakban definiálom, amely szerint kiválasztom őket egy kampányhoz, hanem belső indíttatásból, ösztönből érzem, hogy ki az, aki megfelelő, ki az, aki nem".