horoszkóp

Nincs menekvés: félóránként tükörbe nézünk

2007.11.24. 17:30
Már a bronzkorban is készített az ember tükröket, nem túl meglepő módon bronzból. Az azóta eltelt vagy két és fél évezred alatt a tükrök kifinolmultak lettek és mindenhova beférkőztek. Egy nemrég készült felmérés szerint a nők akár félóránként is rápillantanak saját képmásukra, de a férfiak sem maradtak sokkal alul. Rögtönzött tesztcsoportunk is megdöbbentő eredményekre jutott.

Negyedóránként elő a tükröt

A tükör azóta a hiúság és az önimádat szimbóluma, hogy az ógörög mitológiában Nárcisz megpillantotta saját tükörképét (igaz, ő még egy tó felszínén) és azon nyomban szerelemre gyulladt saját maga iránt. Egy friss brit felmérés azt találta, hogy a férfiak naponta átlagosan 27-szer nézik meg magukat a tükörben, a nők pedig 34-szer. Ha nyolc órás éjszakai alvással számolunk, ez azt jelenti, hogy gyakrabban, mint félóránként csodálja meg magát egy átlagos nő, amíg ébren van. A brit kutatócsoport külön vizsgálta Liverpool térségét is, ahol állítólag nagyobb koncentrációban fordulnak elő a gazdag futballista-feleségek, és azt állapították meg, hogy ők nem 34-szer, hanem akár 71-szer is megnézik magukat egy nap. Tehát a nap ébren töltött 16 órájából alig múlik el 15 perc úgy, hogy az önmagukat cicomázó nők a tükörbe ne pillantanának.

Munkatársnőnk, Feng Zsuzsi hat pontba sommázta, hogy ő miért nézegeti magát akár napi 71-nél is többször a tükörben. "Ennek több oka van: egy, a frizurám, ami nem magától áll be, és nem árt néha lecsekkolnom picit. Kettő: a sminkem, ami elkenődhet. Három: táplálkozásom, melynek során mindenféle morzsák ragadhatnak orcámra. Négy: az orrdugulás illetve szénanátha, amit minek részletezzek. Öt: a sport, olyan teremben edzek ugyanis, ahol egy nagy falitükröt helyeztek el, amivel szemben gyakorlatozunk – na, itt alakul ki az igazi függés. Hat: az egyszerű nárcizmusom, szeretek ugyanis kellemes, sudár, fantáziadús megjelenésemben gyönyörködni. Tréfát félretéve, elsajátítottam a férfiak tetőtől-talpig szkennelő szokását: megfelelő nagyságú tükör esetén megfigyelem, nem ragadt-e valami a hátamra/fenekemre/bokaszáramra, nem fröcskölt-e le a busz és így tovább."

Önbizalomhiány is lehet az ok

A gyakori tükörbenézés fő oka nem feltétlenül az, hogy a mitológiai történet Nárciszáéhoz hasonló gyönyört okozna számunkra saját arcunk látványa. Az ember inkább ellenőriz, mint csodál, amikor tükörbe néz, hiszen csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy az öltözködéshez, sminkeléshez, fésülködéshez, arcszőrzethez kapcsolódó megannyi szabálynak megfelelünk, ha mindezt a saját szemünkkel is ellenőrizzük, és nem hagyatkozunk embertársaink kérdő tekinteteire vagy esetleg inzultusaira. A túlzottan gyakori tükörbenézés inkább jelenti azt, hogy az illető kételkedik önmagában, és nem biztos benne, hogy megfelel-e a külseje annak, amit elvárnak tőle, mint hogy önimádó jellemvonásokra lehetne belőle következni.

Tükör: út önmagunkhoz
Kolléganőnk több olyan emberről hallott már, aki nem tud anélkül elindulni otthonról, hogy ne nézze magát rövidebb-hosszabb ideig a tükörben. Dns szerint "nem arról van szó, hogy az önbizalom-erősítő Amway-mantrát rögzíti, ha tükör előtt mondom el magamnak, mennyire erős vagyok ma, és nem is a smink ellenőrzése a lényeg, hanem csak az, hogy kapcsolatot teremtsek magammal, és felkészüljek a napra. Ha a nap folyamán történik bármi szokatlan, akkor újból tükörbe kell néznem, és ha nincs a közelben, akkor megteszi egy kirakat, egy lehetőleg foncsoros napszemüveg, vagy a minimálisnál jobban tükröződő csempe, amelyikben nagyjából látom a szemem."

Egy napom tükör nélkül

Meg lehet-e oldani 24 órát tükörbenézés nélkül? A velvet kétszemélyes tesztcsoportja ennek felderítésére vállalkozott.A válasz: nagyon nehéz, de elvileg nem lehetetlen. Gyakorlatilag nincs ugyanis olyan fürdőszoba vagy vécé, ahol a csap fölé ne szereltek volna tükröt - mi, kísérleti alanyok így aztán a mosdóban mindig kényszerítettük magunkat, nehogy belenézzünk, de elég egy kis elmélázás, és az ember öntudatlanul is saját képmására emeli a tekintetét kézmosás közben. Aki komolyan veszi a tükör-böjtöt, ezen kívül nem szállhat liftbe, hiszen a modern felvonók a klausztrofóbiás félelmek oldása végett rendszerint egyenesen ki vannak bélelve tükrökkel, itt szinte kivédhetetlen, hogy az ember meg ne pillantsa saját magát.

A mumusok: smink, kontaktlencse, nyakkendő, borotválkozás

A tesztcsoport nőtagja úgy döntött, nem próbálkozik a vakon sminkeléssel, és a férfi kísérletező is egyszerűen átugrotta a napi rutinban a borotválkozás rítusát, és ha már úgyis borostás volt, nyakkendőt sem kötött még az esti színházbamenetel kedvéért sem, bár jól-rosszul el lehet végezni ezeket is emlékezetből vagy egy segítővel. Az aznapi ruházat összeállításánál mindketten már jól bevált és bejáratott kombinációkra hagyatkoztunk, így ehhez hiányzott a legkevésbé a tükör. Fogat mosni, egyszerűbb frizura esetén fésülködni nem okozhat gondot, ha az ember nem néz oda, megkönnyebbülten állapítottuk meg továbbá, hogy hat év gyakorlat után a kontaktlencse betétele és kivétele már tükör nélkül is gyerekjáték.

Ön kibírja? Böjtöljön Ön is!
Itt az ideje, hogy Ön is próbára tegye saját magát, meglátja, milyen felszabadító érzés egy napra átkerülni Tükörmentes-országba! Kibírta a 24 órát? Vagy párszor véletlenül mégis megnézte önmagát? Írja meg feltétlenül!