Tablettával is teherbe eshetnek a kövér nők

2004.12.30. 13:55
A túlsúlyos vagy elhízott nők jóval gyakrabban esnek teherbe a fogamzásgátló tabletta szedése mellett, mint normál súlyú hölgytársaik. A túlsúlyos nőknek valószínűleg magasabb hormontratalmú gyógyszerre lenne szükségük, ezt azonban nem ajánlják az orvosok.

A 99 százalékban megbízhatónak tartott fogamzásgátló tabletta kevésbé hatékony az elhízott vagy túlsúlyos nőknél, állapították meg a témával foglalkozó orvosok. A kísérletek során ugyanis úgy találták, a súlyproblémákkal küzdő nőknek 60 százalékkal nagyobb az esélye, hogy teherbe esnek a tabletta mellett, mint az átlagos súlyú hölgyeknek, írja a BBC. A kifejezetten elhízottnak számító nők pedig még többször, a normál súlyú nőknél 70 százalékkal gyakrabban estek teherbe, állapították meg a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ szülész-nőgyógyászai.

A test-tömeg index jelzi a veszélyt

Az orvosok szerint száz, tablettát szedő nőből 2-4 a túlsúlya miatt esik teherbe a fogamzásgátló mellett. A tabletta megbízhatósága egyébként 99 százalék, ami azt jelenti, hogy száz nőből legfeljebb egy esik teherbe évente. A megbízhatóság nyilván csak megfelelő tablettaszedés mellett érvényesül, ennek hiányában a teherbe esés veszélye 6 százalékra is nőhet. Az orvosok 248, tabletta mellett teherbe esett nőnek mérték meg a test-tömeg indexét (ezt úgy kapjuk meg, ha a testsúlyt elosztjuk a testmagasság négyzetével) és kontroll csoportként használtak 533 olyan nőt, akik szintén fogamzásgátlót szedtek, és nem estek teherbe. A 25-ös test-tömeg index egy nőnél már túlsúlyt jelez, 30 felett pedig kifejezetten elhízást. A mérések során úgy találták, hogy 27,3 vagy afölötti test-tömeg index esetében 60 százalékkal gyakoribb volt a teherbe esés, és ezáltal evidenssé vált az elhízás és a tabletta megbízhatatlansága közötti kapcsolat. A 27,3-es test-tömeg index egyébként megfelel egy kb. 163 cm magas, 72 kg-os nőnek.

Baj van a hormonokkal

Hogy az elhízás és a teherbe esés közötti kapcsolatnak mi az oka, arra egyelőre nem találtak pontos magyarázatot. Gyanakszanak az elhízás okozta anyagcserezavarokra, ez ugyanis csökkentheti a gyógyszer hatékonyságának idejét, vagy az is lehet, hogy egy kövérebb nő számára nem tartalmaz elegendő hormonmennyiséget a gyógyszer. Ráadásul minél elhízottabb egy nő, mája annál több enzimet termel, így gyorsabban kiüríti szervezetéből a gyógyszer hatását. Ezek mellett más magyarázat is létezhet, egyes orvosok például azt mondják, hogy a fogamzásgátló tablettában található hormonok, mint például az ösztrogén, a zsírban tározódnak, így a több zsírral rendelkező nőknél talán túlságosan mélyen elraktározódnak, ahelyett, hogy a vérben keringenének.

Ennek ellenére az orvosok nem ajánlják, hogy a túlsúlyos nők nagyobb hormontartalmú tablettákat szedjenek, hiszen a túlsúly egyébként is növeli a keringési betegségek kockázatát, amit a fogamzásgátló még tovább fokoz. A kutatás egyik vezető orvosa, Dr. Victoria Holt inkább azt tanácsolja, hogy akik nem szeretnének több gyereket döntsenek inkább a végleges megoldás mellett, vagy használjanak a tabletta mellett más fogamzásgátló eszközt is, például óvszert. A legjobb megoldás azonban az orvos szerint az, ha megpróbálnak lefogyni, bár ez nyilván nem mindig egyszerű.