horoszkóp

Új óriásturkáló nyílt: a legdrágább ruha 1860 forint

2008.11.10. 10:45
Kijelenthetjük, hogy divattól, trendektől, gombamód szaporodó plázáktól és dizájnbutikoktól függetlenül a használtruha-üzlet továbbra is virágzik fővárosunkban, olyannyira, hogy lassan már minden sarokra jut a a gyrosos mellé egy egy turkáló. Sorozatunkban tavaly óta igyekszünk megrajzolni Budapest részletes turkáló-térképét. Az új turkáló választéka nagyon vegyes, van itt minden, gagyi, középszar, alig használt, márkás darabok és amiért minden turkálófanatikus megpusztul: szedettvedett kincsek.

Feltúrtunk már jó pár használtruha boltot a Kálvin tértől a Mester utcáig, körbejártuk a Blaha környékét, aranybányára bukkantunk az V. kerületben, a 4-6 vonalán pedig összemértük Pestet Budával. Ezúttal az Erzsébet körúton pár napja nyílt Kaméleon angol használtruha áruház felé vettük az irányt.

Nincs könnyű dolga annak, aki a körút vonzáskörzetében akar új boltot nyitni. Csillagászati bérleti díjakkal és erős konkurrenciával kell számolnia, drága dolgokat pedig egyszerűen képtelenség itt eladni, ezért a márkaboltok is mind a plázákba menekülnek. "A pincékben megbúvó kisebb üzletek kispályásoknak valók"- véli Oertel Nándor, a Kaméleon fejlesztési igazgatója, aki szerint "hosszú távon azonban a hálózatépítés és a folyamatosan jó minőség a kifizetődő". Oertel Nándorék semmit nem bíznak a véletlenre, több fronton támadnak, 400m2-en női-, férfi-, gyerekruhákat, kiegészítőket és lakástextilt kínálnak, folyamatos árucserével, gyereksarokkal és törzsvásárlói-, illetve toborzórendszerrel kívánják népszerűsíteni magukat. Mindezt pedig a manapság rendkívül jól csengő "környezettudatos" jelszóval.

A gagyitól a kincsekig

Gyereksarok gyerekkel

A három szintes áruház igazi kincsesbánya a turkáló-addiktoknak. A választék nagyon vegyes, van itt minden, gagyi, középszar, alig használt, márkás darabok és amiért minden turkálófanatikus megpusztul: a ruhahalmokban és a fogasokon megbúvó kincsek. Az árak is ehhez igazodnak, mindössze öt árkategória létezik a Kaméleonban: 360, 660, 860, 1160 és 1860 forint. Ezért van az például, hogy a lakástextil részlegre varrónők is betérnek olcsó alapanyagért, amikor pedig a megfakult és elnyűtt pólókat mustrálgattuk egy nénivel, meg kellett állapítani, hogy 360 forintért egy kissé megkopott, de fénykorában biztos nagyon menő, aranycsillámos szívvel díszített pólót mégiscsak röhej lenne itthagyni.

A használtruhavásárlás külön műfaj, ráadásul jellemzően női műfaj, pasik ritkán kószálnak ilyen boltokban. Anyukák viszont annál inkább, a felső szinten kialakított gyereksarok ezért tuti húzás volt a Kaméleon részéről, az igaz ugyan, hogy csak közelharcok árán lehet elráncigálni a gyerekeket a plüssállatdzsungelből.

Környezettudatos ruharengeteg

Secondhand divat 2008

Használtruhát nem vesz akárki, hiszen vannak, akik semmi pénzért fel nem vennének olyan ruhát, amit valaki már hordott korábban, mások azonban csak ilyet engedhetnek meg maguknak. Egyre szélesebb réteg hobbiszinten látogatja a turkálókat egy-egy gyöngyszem reményében, emellett pedig sokan a környezettudatosság miatt választják a használtruhákat. Nem csak papírt, műanyagot, üveget, fémet vagy éppen mosogatószivacsot és szívószálcsokrot lehet újrahasznosítani. Ottjártunkkor megtudtuk, Oertel Nándornak a nyilvánvaló piaci szempontok mellett a környezettudatosság legalább ilyen fontos volt.

A Kaméleonban árult ruhák ezért az angol használtruha újrahasznosítással foglakozó szervezetektől származnak, mint amilyen például a mára mammutszervezetté nőtt és a Coldplay által is propagált Oxfam. Az Oxfam, a Vöröskereszt és az Üdvhadsereg Angliában rendkívül népszerű charity shopjaiba bárki beadhatja ruháit, amiket a szervezetek eladnak, az utánuk járó bevételt pedig világméretű kampányaikra, többek között a harmadik világ éhezőinek támogatására fordítják. A Kaméleon ruhái még a nálunk is ismert konténeres gyűjtőkből, iskolai ruhagyűjtésekből, illetve az itthon még ismeretlen door-to-door akciókból tevődik össze. Secondhand-körútunk ezen állomásán tehát a lelkibékénk is helyrebillenhet: ezek a ruhák ugyanis már megtették a magukét a világ jobbátételében.