horoszkóp

Turkálókörkép: a Blaha a város titkos secondhand központja

2007.08.08. 15:55
Kapcsolódó cikkek (1)
A Blaha környékét vizsgáltuk át turkáló szempontból. Nem mentünk be az összes létezőbe, mert a Gardrobe-ból, a Renoválásból és az Alteregóból mindent be lehet szerezni, ami egy modern városi embernek kell.

Azt mindenképp megállapíthatjuk, hogy szárnyal az angol textilipar, és fantáziában sokkal gazdagabb, mint az angol konyhaművészet. A dizájnerek meg nyilván az időjárásból fakadó szürkeséget akarják ellensúlyozni az élénk színekkel. Az is feltűnt, hogy sok lehet a duci angol hölgy, úgyhogy honi molettjeinknek elég két kört futni a Blahán, hogy a 42-es konfekcióméreten túl is vidám, jól szabott nyári színekhez jussanak. Azt is észleltük, hogy sok a Levi's a turkálókban (pedig manapság nem kifejezetten divatos) és nagyjából 6-7 brit márka rotálódik, úgyis mint New Look, Atmosphere, George, Nexxt, Dorothy Perkins és a legmenőbb Topshop.

Azt azonban nehéz egyértelműen kijelenteni, hol a legjobb az ár-érték arány, mert ez attól is függ például, hogy mit szeretnénk venni, és mi az a miliő, amivel elégedettek vagyunk a böngészés során.

Az általunk felkeresett Gardrobe, Renoválás és Alterego nevű, elsősorban angol second handban utazó turkálók mind-mind a Blaha közelében vannak, az Oktogon irányában.

Garderobe

(Erzsébet krt. 25-27., a kapualj mellett)

Udvarias a kiszolgálás, amit azon mértem le, hogy előre köszöntek, és sárgadinnyével tömött oldaltáskámat is szájhúzogatás nélkül helyezték el a kasszapult alatt. A Gardrobe egy igen kellemes légkörű kamara-turkáló, alig használt cuccokkal, az alsó szinten légkondival, fent ventillátorokkal.

Elsőre az tűnik fel, hogy sok a szín, anyagból pedig az angoloknál valamiért közkedvelt nájlon. Fönt leárazott, kicsit kevésbé divatos ruhák kaphatók, lent divatosak. Erős a táskafelhozatal, bár jobbára a szokásos műanyag repitáska vonal megy, de vannak nagyon egyedi alkalmi darabok is (úgy egy ezrestől).

A nyári ruhákat 3490-től árulják, a felsőket átlag 1490-1600-ért és itt már most gondolnak a télre, nagyon bőséges ugyanis az üzlet kardigán-felhozatala, azon belül is lyukacsos-horgoltból van a legtöbb (átlag 2000 forint körül). Sapkák ezer alatt kaphatók, bőrkabátok ötezer fölött, Levi's nadrágok megkímélt állapotban 1990-től.

A báli szezonban mindenképp érdemes ide betérni, vannak ugyanis szinte teljesen újnak ható alkalmi illetve báli ruhák 5900-ért, és míderekből is van egy pár.

A gyerek részleg rendben van, mondjuk nem túl nagy és nem is nagyon olcsó, rugdalózót például 990-ért is szpottoltunk. Összességében kiegyensúlyozott a kínálat, inkább a polgári-visszafogottabb vonal erős, de azért kis szerencsével egy komplett streetwear öltözéket is össze lehet szedni egyazon méretben.

Legnagyobb lelet: a döbbenetes alapigazságot hirdető: "If you are rich than I'm single" feliratú póló 1690-ért.

Renoválás

(Dohány utca - Körút sarok, a 74-es troli megállójában)

Itt is az elképesztő színvilágon akad meg elsőre a szemünk, másodikra a szuperaktuális növényi mintákon, harmadikra pedig a szabásokon.

A leárazásnak nagy kultusza van ebben üzletben, olykor annyiszor átírják az árakat, hogy a végeredményt csak aprólékos bogarászás eredményeként lehet megtalálni. Szerencsére a boltvezető ízlése nem egyezik az enyémmel, így sikerült szert tennem például egy remekbeszabott (szó szerint) Topshop felsőre (nem vagyok nagy márkabuzi, de csúnya Topshop ruhát egyszerűen még nem láttam).

A Renoválásban (különben ez a három közül a legjobb név) jelenleg a szoknyák a legjobbak, meg a gazdag és igényes gyerekruha szekció. A szoknyák általában 2500 körül vannak, de az 1500-ért árult akciósak között is akadnak ugyanolyan jók, mint a drágábbak között. Igazi szoknyaköltemények vannak dagiknak, teltkarcsúaknak is, ismét csak kitűnő alternatívát mutatva a "dagadt vagy, hordjál zsákot" szemléletű magyar hozzáállással szemben.

A farmerek 1900-nál kezdődnek, itt mondjuk csak néhány Levi's-t láttunk, nem is nadrágokban legerősebb az üzlet, hanem a már említett szoknyában. Na és a gyerek mellett a férfiruhában is, van vagy négy sor férfi cucc a strandnadrágtól a zakóig.

Itt már nem olyan készségesek az eladók, ismételt táskás kísérletemre például foghegyről vetették oda, hogy 'ha akarom, rakjam be az asztal alá, de ők felelősséget nem vállalnak'. Mondjuk fél tornaterem nagyságú a hely, mindenféle népekkel, légkondi meg nincs, igaz, hűvösebb van, mint jelenleg a szerkesztőségünkben.

Legnagyobb lelet: majdnem teljesen új, kb. kiskamaszra jó neoprén szörfruha, illetve egy próbababára helyezett, vadiújnak ható esküvői ruha.

Alterego

(Erzsébet krt. 4. - fönt)

A Sziget előtt két nappal itt akkora tömeg fogadott minket, mintha végkiárusítás lenne. Ebből következtetni is lehet a kínálatra: főleg a trendi-alter vonal az erős, az Alteregóban legfeljebb csak olyan báliruhát lehetne kapni, amit Kelly Osborne vagy magyar hangja, Galambos Dorina kultiválna. Szóval itt urban és streetwear dömping van, a vásárlókör ennek megfelelően a 16 éves, apuci és pénztárcája kíséretében megjelenő tinédzserekből, illetve a már keresőképes 25 évesekből tevődik össze.

Vicces(nek szánt) feliratos pólókból van mindenféle színek szerint csoportosítva, darabonként átlag 2500 forintért. Paul Frank arcképes pulóver 2700 forint.

A second hand ruhák nagy része itt is angol, de a melegítőfelsők és a katonai cuccok között van német és magyar gyártmány is. Figyelemreméltó a cipőfelhozatal, ami nem használt és nem is olcsó, de legalább egyenesen Angolból van, így meglehetősen divatos. Van utcai harcokban és futballmérkőzéseken közkedvelt öltözék is, egy Lonsdale kapucnis pulcsi például 3400 forint. A Levi's gatyák ára 2990-5990 között ingadozik, a szoknyák (minik, olyan Greenday-es) 2400 körül.

Legnagyobb lelet: oldalt csíkos Adidas nadrág a divatos fajtából, de sajnos kicsit kopottasan.