Miután Kovalcsik Ildikó Lilu kijelentette, csak magassarkúban tart nőnek egy nőt, olvasóink tiltakoztak és egyebek közt kifejezték, hogy magassarkúban járni gyötrelmesen nehéz. Egy amerikai tanvideóval valamint a modellképző Bíró Ica és Jaksity Kata segítségével bemutatjuk, hogyan érdemes körömcipőben egyensúlyozni.

„Esetlegesen nem lenne a nők nagy része folyamatosan hisztis, ha nem egy satuban állnának lábujjhegyen. A lábfejen nagyon érzékeny pontok vannak, és idegvégződések” - vetette fel másutt nevű kommentelőnk a minap a Csak akkor igazán ő, ha körömcipőt hord? című írásunkra reagálva. A magassarkú viselési szokásokat részletező poszthoz olyan sokan szóltak hozzá, hogy úgy döntöttünk, folytatjuk a témát.

Abszurd futóverseny Galla szellemében

A Glamour magazin futóversenyt hirdetett nők számára, amelyet májusban tartanak. A táv mindössze 100 méter, viszont ezt végig tűsarkú cipőben kell megtenni, és lehetőleg csinosan felöltözve, az eredménybe ugyanis az is beleszámít. Volt egy olyan sejtésünk, hogy ezt a médiaeseményt titokban Galla Miklós, az abszurd humor elkötelezettje tervezte meg, de most inkább a magassarkú viselésére szeretnénk kitérni.

Olvasóink egy részét felháborította az esemény kapcsán megkérdezett néhány celeb véleménye. Kovalcsik Ildikó Lilu például magassarkúban tart nőnek egy nőt, és ez azért nem kevésbé abszurd kijelentés, mint maga az esemény. Az olvasók felvetették azt is, szánalmas látványt nyújtanak a tűsarkúban remegű lábú fiatal nők, akik eltorzult arccal vonszolják magukat az utcán.

Legwork-videó

Az itt látható úgynevezett Legwork-videót New York-i cipőtervezők dobták össze annak érdekében, hogy megtanítsák a nőket tíz órán keresztül magassarkúban járni és táncolni. Kylin Brady táncos, a videóban látható oktató szerint számos tipikus hibát követünk el a körömcipő viselésekor: reszketeg bokával, merev térdekkel vagy befeszült combokkal próbálunk lépkedni, ami látványnak sem kellemes, de kényelmetlen és fárasztó is. Brady tippjei a hibák kiküszöbölésére: álljunk egyenesen, mellkasunkat toljuk felfelé, mert ettől egyrészt magabiztosabbnak tűnünk, másrészt kiegyensúlyozódik a súlyeltolódás, amit a cipő okoz. Másodsorban mozgósítsuk az alhasi izmainkat, amelyektől a derék izmai is megfeszülnek, ez pedig stabilabbá tesz. Harmadszor pedig lazítsuk el a térdünket és csípőnket, amitől könnyed és kecses lesz a járásunk.

Vannak pillanatok, amikor nem bliccelhetünk

Megkerestünk néhány ismert nőt, akinek a modellképzésben nagy tapasztalata van, mondják el, hogyan tanítják meg a lányokat magassarkú cipőben járni. Bíró Ica több mint negyedórás gyorstalpalót tartott telefonon keresztül, amelyet rövidebben foglalunk össze.

„Manapság nehéz járni tanítani a lányokat, mert annyira hozzá vannak szokva az alternatív viseletekhez, a tornacipőkhöz meg a lapos sarkú rohangálós cipőkhöz” - mondta bevezetésül a testszépítő jelzővel gyakran jellemzett egykori modell, aki saját modelliskolát vezet. Bíró Ica elmondta, ha egy kezdő modellnél azt tapasztalja, nehéz dolga lesz vele, akkor azt javasolja, hogy apránként szoktassa a lábát a magassarkúhoz.

„Elsőként a trottőr cipőt javaslom, amelynek néhány centis a sarka csupán. Ha abban megtanulunk egyensúlyozni és biztosan lépkedünk már, akkor áttérhetünk a magasított, telitalpú cipőre. Ha abban is szépen járunk, akkor jöhetnek az 5 centinél magasabb sarkú cipők is” - javasolta Bíró Ica, aki egyre inkább komolyan vette a közszolgálatot. „Muszáj megtanulni, mert vannak ruhák, amelyeket egyszerűen nem lehet felvenni lapos sarkú balerinacipővel. Ez amúgy egy jó játék, kipróbálni több cipővel is ugyanazt a ruhát, de minden nő életében vannak olyan alkalmak, amikor a körömcipőt nem bliccelheti el.”

Magassarkúban futni a gyerek után

Klikk!

Még mindig ugyanannál az egy kérdésnél tartottunk, amikor Bíró Ica úgy döntött, a téma fontosságát saját példájával is alátámasztja. „Amikor a lányomat vártam, akkor lapossarkúban közlekedtem, mert húsz kilóval voltam több, és azt tartani kellett a gerincemnek. A szoptatás után újból elkezdtem viselni a nőiesebb cipőket, és akkor döbbentem rá, hogy elfelejtettem járni bennük. Szépen újratanultam.”

Jaksity Kata televíziós műsorvezető szintén évek óta saját modelliskolát vezet, és Bíró Icához képest másképp gondolkozik a fokozatosságról. „A kezdő modelljeinket arra kérjük, a foglalkozásokra legalább 6-8 centis sarkú cipőben jöjjenek, amelyik elég zárt, ezáltal jól tartja a bokájukat. Csúnya balesetek történhetnek pántos szandálban, ha a viselője nem elég gyakorlott. A mozgásóra eleve két órás foglalkozás, azalatt javarészt járkálnak a lányok, így viszonylag könnyen hozzá tudnak szokni a magassarkúhoz.”

Jaksity Kata hozzátette, fontos lenne, hogy a lányok megfelelő cipőt tudjanak választani, amelyik a láb boltozatához illeszkedik, de a cipők hibái az áruházi próba idején nagyon ritkán válnak nyilvánvalóvá. Ami az ő szokásait illeti, ritkán hord egészen magas sarkú cipőt, mert a mindennapi életében nem praktikus. „Vicces lenne a játszótéren magassarkúban futni a gyerek után” - mondta az egykori modell, aki alkalmanként önkéntes feladatokat lát el a Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

Valaha férfiak hordták

A viselettörténetben a magassarkú cipő a XVI. században jelent meg először mint egyfajta státusszimbólum. Eleinte inkább jómódú férfiak viselték, a XIX. században azonban már leginkább a nők hordták, és abban az időszakban már nem a nemesi származást jelezte, a századfordulóig általános viseletté vált. A hetvenes évek diszkó korszakában ismét kedvelt volt a magassarkú cipő a férfiak körében is, de ezeket leginkább csak előadók viselték.

A nyolcvanas évek női trendjében gyakran előfordult a tűsarkú, amelynek a sarka valóban egy vékony fémhenger volt, a kilencvenes években az ormótlan platformcipők hódítottak jóval tovább, mint kellett volna. Az ízléstelen divatirányzatot tavaly Victoria Beckham igyekezet feléleszteni a focipályán. Az utóbbi években a klasszikus körömcipő a reneszánszát éli, amelyik a hagyományos, enyhén csúcsos orrú, vagy az orrán kivágott, lekerekített fazonú magassarkú, a sarka 5-10 centiméter.

Segíti a szexet, de gátolja a termékenységet

A magassarkú viselésével az orvostudomány több ága is foglalkozik. Nemrég egy olasz urológus arról publikált, hogy tanulmányai szerint a legalább öt centis magassarkú cipő viselése erősíti a gátizomzatot, ezáltal a szeretkezés is jobb lehet tőle, a medencefenék-izomzat ugyanis segíti a szexuális aktivitást.

Ugyanakkor egy korábbi angol kutatás szerint a túl magas sarok a termékenységre rossz hatással van. A 12 centiméternél magasabb sarok ugyanis jelentős megterhelést jelent a csipőnek és a medencének, a túlzott előre hajlás nyomhatja a belső szerveket, ezáltal menstruációs zavarokat és fájdalmakat okozhat, ami hosszútávon érinti a termékenységet is. Az orvosok szerint az enyhén magas sarkú cipő a legideálisabb viselet a test anatómiáját figyelembe véve, ideálisabb, mint a teljesen lapos sarkú cipő.