Veszélyes tűsarkúkat és Roncsfilm-szandálokat hordanak a celebek

2008.06.11. 14:55
Habár hónapok óta tudjuk, hogy az idei nyáron nem számít majd extrémnek, ha a női szandálok sarka 10-12 centiméter, ennek az irányzatnak a koncentrált megjelenése meglepett bennünket egy nemrég rendezett médiaeseményen. Amellett, hogy bemutatjuk Dér Heni, Zimány Linda és Szekeres Nóra viseletét, körülnéztünk a városi cipőkínálatban. Eközben egy angol felmérés arra hívja fel a figyelmet, a túl magas sarkú cipő állandó viselése csípő és gerincproblémákat okozhat.

Habár már hónapok óta ismerjük a trendet, hogy az arany, ezüst és ezek árnyalataival variált magassarkú szandál a divat idény nyáron. A kilencvenes évek józsefvárosi irányzatait idéző platformtalp kezd újra kikopni a köztudatból, de a divatos cipősarok nem lett kevesebb, mint 8-10 centiméter.

Szekeres Nóra nyerte ezt a kört

Ezeket viselték a hazai celebek

Ezt tudva mégis kicsit felkészületlenül ért bennünket az élő, női cipőtrend, amelyet a nemrég megrendezett Sugarbird divatbemutatón a vendégek, és főleg a celebek lábán figyelhettünk meg. A magyar márka új, Covergirls kollekciójának tervezésében Bódi Sylvi, Dukai Regina és Zimány Linda vett részt, a bemutatóhoz hasonlóan érdekes volt az eseményen zajlott vendég cipőbemutató. A galériánkban néhány darabot emeltünk ki a celebviseletek közül, amelyeket elérték a folyamatosan emelkedő ingerküszöbünket.

Dér Heni énekesnő a már említett józsefvárosi hagyományoktól látszólag nem tért el karakteresen, csattal díszített magassarkú cipője a Roncsfilm világát idézte. Sári Évi énekesnő, műsorvezető aranyszandálját látva a láb anatómiai terhelése volt az első gondolatunk, amelyről itt bővebben értekeztek kollégáink a Stiletto Run magassarkú futóversenye előtt. A galériában látható kedvenc darabunk Szekeres Nóra vékony, bokapántos szandálja, a második helyet Zimány Linda glammodell szintén fekete, bokapántos cipője, a harmadik helyet pedig nem osztanánk ki VV Ágica valószereplő indás cipőjének.

Nem tűnt el a döbbenetes parafacipő

Ez kapható a városban

A celebcipők nyomán feltérképeztük a városban fellelhető kínálatot a Sugár és az Árkád bevásárlóközpontokban, és kiderült, az óarany és bronz gigasarkú cipők túlsúlya nem a Sugarbird vendégeinek egyedi ízlésére utal. Valóban nem ritkák azok a papucsok és szandálok, amelyek gyakorlatilag függőleges alátámasztást biztosítanak a viselőjük lábfejének.

A legmagasabb sarkú cipőket a Zara üzletében találtuk, ahol a 10-12 centiméter sem számít extrémnek. Ekkora sarkú cipőt éppen nem próbált senki, pedig kíváncsiak lettünk volna, hogyan lehet benne közlekedni. A tavaly népszerű parafatalpú szandálok nem tűntek el az idei kínálatban sem, a telitalpú és a vastag sarkú piros, vagy napsárga lakkszandálok átlagosan hétezer forintért kaphatók a Street boltban, és vásárlók szempontjából kiemelt helyekre rendezték el ezeket a riasztó darabokat.

H&M-ben fővárosi szépségversenyen is lehet indulni

A Humanic és a Skála üzlet alkalmazkodott legjobban a celebtrendekhez, a szandálkínálatában első látásra nem könnyű eldönteni, a kínai könnyűipar vívmányait, vagy minőségi alapanyagokat láthatunk-e. Az előbbi márkaüzletben a Roncsfilm-szandálok széles választékát láttuk, A Skála kínálatával inkább egy Répcelak Szépe versenyhez hasonló eseményt lehetne támogatni. A H&M cipőiben már a főváros szépségversenyein is lehetne indulni, ami pedig a Tamaris kollekciót illeti, vannak ebben a műfajban ízléses darabok.

A magassarkú cipő viselésével nemrég egy angol tanulmány foglalkozott az általános trendre reagálva. Mint azt a felmérésből kiderült, a nők egyharmadának állandó fájdalmai vannak azért, mert magas sarkú cipőt hord. Azoknak a nőknek, akik notóriusan viselik a tűsarkú cipőket, nagyjából harmada esett már el úgy a sarok miatt, hogy megsérült.

Állandó hátfájást okozhatnak a magassarkúk

Bónuszvideo: Miért szexi a magassarkú cipő?

A legnagyobb veszélyben a tinédzserek vannak, akiknek már teljesen természetes a magas sarok. A tizennyolc évnél fiatalabbaknak ötvenszer nagyobb az esélyük arra, mint az anyjuknak, hogy csípőproblémáik legyenek. Emellett még az állandósuló hátfájás is veszélyt jelent náluk.

A tanulmány az ellenkező végletre, a teljesen lapos talpú balerinacipőkre is felhívta a figyelmet. Eszerint a nemzetközi celebek körében az Amy Winehouse képviselte másik vonal sem túl előnyös. Az állandó balettcipő viselés lúdtalphoz és izomfájdalomhoz vezethet, mert ezekben a cipőkben semmi sem támasztja alá a lábat.