A nők tüszőrepedéskor a legszebbek

2004.03.31. 16:20
Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a nők arca sokkal vonzóbb ciklusuk legtermékenyebb napjain. Érdekes módon azonban a nők ezt jobban észreveszik vetélytársaikon.
A Newcastle-i Egyetem tudósai megtalálták, mi lehet a titka annak, a női arc vonzerejének. A kutatók szerint ez a nők menstruációs ciklusával kapcsolatos: férfi és női kontrollcsoportokkal folytatott kísérletek során beigazolódott, hogy mindkét nem vonzóbbnak találja azon nők arcát, akik épp legtermékenyebb napjaikat élik.

A nők jobban mérik fel ellenfeleiket

Roberts és kutatócsoportja körülbelül 50, 19 és 33 év közötti nőt választott ki Newcastle-ben és Prágában, a projekt két tagjának szülővárosában. A kiválasztott alanyokról két kép készült: az egyiket a nők utolsó menstruációja utáni 8-14 napos idősávban, tüszőrepedés környékén készítették, a második fotót újabb 14 nap elteltével, a termékenységi ciklus legalacsonyabb pontján.

Körülbelül 125 nőt és férfit kértek meg ezután, hogy válasszák ki, melyik képen találják vonzóbbnak a hölgyek arcát. A termékeny nőket mutató fotókat mindkét csoport 51-59 százaléka választotta, ami statisztikailag elég jelentős egybeesésnek számít. Érdekes módon a nők jobban teljesítettek ebben a feladatban, mint a férfiak.

Szerencsés nők

A kutatók egyelőre nem tudják, milyen szempontok alapján ítélték a kísérletben szereplő személyek vonzóbbnak az egyes fotókat a többinél, de úgy tűnik, az arcbőr színe és állapota fontos lehet. Előzőleg már kiderült, hogy a bőr tónusa finomabbá válik a peteérés alatt. "Ennél több tényező is szerepet játszhat; de ennek még alaposabban utána kell járnunk" - nyilatkozta Roberts.

Az állatok ennél sokkal nyilvánvalóbb eszközökkel közlik utódnemzési alkalmasságukat a környezetükkel: a csimpánznőstények nemiszervei például megduzzadnak és figyelemfelkeltően kivörösödnek.

Érdekes fejlemények

Némelyik alany azonban megváltoztatta hajviseletét a két kép elkészülte közt, és a kutatók úgy gondolták, talán ez is befolyásolhatta a tesztalanyok véleményalkotását. Ezért letakarták a fotókon szereplő személyek fülét és haját, és megkérték az alanyokat, hogy újra értékeljék a képeket. Az ismétlés meglepő eredményt hozott: a férfiak számára nem jelentett különösebb változást a haj eltakarása, és változatlanul jó arányban választották ki a termékeny nők fotóit, a hölgyek véleményalkotását viszont teljesen megzavarta ez az új fejlemény.

Az eredmény alapján valószínűsíthető, hogy a férfiak és nők teljesen más jelek alapján ítélik meg a női vonzerőt."A nők egyébként is különösen érzékenyen reagálnak a körülöttük lévő más nők ciklusára."- tette hozzá Ian Penton-Voak, a Stirling Egyetem pszichológusa. "Ez alapján tudják meghatározni, ki lehet a legfőbb ellenfelük a párválasztási versenyben."

Egyszer ilyen, egyszer olyan

Más kutatások arra irányultak, hogyan változik a férfiak vonzerejének megítélése a női ciklus függvényében - mondta el Penton-Voak. Az eredmények azt mutatják, hogy a nők tüszőrepedéskor az erőteljesebben férfias vonásokat részesítik előnyben, míg a nyugalmi időszakban inkább olyan finomabb tulajdonságokat, amelyek a szociábilisabb, védelmezőbb tulajdonságokat tükrözik.

Fül, mell, peteérés

Korábbi kutatások azt jelezték, hogy a férfiak valószínűleg más jelek (például a női test illata) alapján tudják meghatározni partnerük termékenységét, míg más eredmények azt mutatták, hogy a nők fülének és melleinek elhelyezkedése és nagysága szimmetrikusabbá válik a tüszőrepedés napjaiban.