horoszkóp

Geroge Clooney überszexuális?

2007.11.28. 17:12
Elképzelhető, hogy egy új szó használatát leszünk kénytelenek elsajátítani. Mire elsajátítottuk, hogy mit jelent a metroszexuális kifejezés, máris új fogalommal álltak elő ezek a szógyáros amerikaiak. A legújabb varázsige: überszexuális. Esetleg tessenek közben George Clooney-ra (vagy Brad Pittre) (de ne Peter Andréra) gondolni, hátha úgy könnyeben megy majd a tanulás. Kezdhetjük?

A metroszexuálisok kiesnek a pixisből

-szexuális-szótár
metroszexuális: divatos, városi, kifinomult, bőrápolásra is sokat költő, nagyon megnyerő külsejű heteroszexuális férfi. retroszexuális: az anti-metro, aki a külsejére fordítandó idő és pénz minimalizálására törekszik; köze nincs az arcradírhoz, és ilyesmi nem is érdekli. heteropolita: kevéssé elterjedt szó a metroszexuálisokra pomoszexuális: aki tiltakozásból a -szexuálisra végződő bélyegek közül egyiket sem engedi magára sütni (po-mo=post modern)

2005-ben jelent meg egy átfogó tanulmánykötet a Férfiak jövője címmel, három amerikai női szerző (Ann O'Reilly, Ira Matathia és Marian Salzman) tollából. Ebben a könyvben ők azt állapították meg, hogy a metroszexuális szó már nem írja le megfelelően a férfitársadalom húzóerejét jelentő csoportot. Már csak azért sem, mert a piperkőc, rózsaszíninges, hasszőrbrotváló és mellszőrtgyantáztató, hajráfos, botoxoztató pasik akármilyen sokan is vannak, nem jelentenek már húzóerőt. Persze amikor húzóerőt jelentettek, akkor sem volt éppen közmegegyezés arról, hogy jó irányba húzzák-e a többi férfit, sőt, kimondhatjuk, hogy a metroszexuális jelző gyakrabban hangzik el negatív értékítéletként, mint elismerésként. Dícsért már meg nő férfit úgy, hogy "olyan jó metroszexuális vagy, édesem"? Mérget nem vennénk rá. További, -szexuálisra végződő szavakból mindenesetre hasznos kéziszótárt állítottunk össze keretes írásunkban. Tessék jól áttanulmányozni, következő órán szódolgozat!

Männer, Männer über alles

A szerzőnők meg akartak tehát alkotni egyrészt egy kifejezést, amivel úgy lehet beszélni a legtrendibb férfiakról, hogy közben nem tesszük őket azonnal közröhej tárgyává. Másrészt azt is érzékeltetni akarták, hogy ez az új kategória többet jelent, mint amit a metroszexuálisok képviselnek, hiszen az igazán kívánatos férfi fölötte áll annak, hogy naphosszat csak önnön teste szépítgetésével legyen elfoglalva. Ezért cserélték le a görög metro- előtagot a német über-re. Most már csak azt kellett kifigyelni, miben lehet jobb egy modern férfi egy metroszexuálisnál.

Álmok álmodói: definíció

Az überszexuális férfi fogalmának megalkotói olyan hímekről álmodnak, akik a retroszexualitást már túllépték, de a már-már homoszexualitásba csúszó metroszexualitáson azért még innen vannak (ugye még a hátsó padban ülők is figyelnek?!). Ez az egészséges egyensúly a szó kitalálói szerint azokban valósul meg, akik igenis ápoltak és adnak a külsejükre is, de közben nem feledkeznek meg a hagyományos férfidolgokról sem. Amit úgy kell érteni, hogy ők szellemük kiművelésével is törődnek esetleg, nem fordítanak hátat a családban hagyományosan betöltött szerepeknek, karrieristák és mindenből a legjobb minőséget akarják. Rövidebben: ugyanolyan döglesztően néznek ki, de hangsúlyosabban heterók.

Überszexuális: csak hogy ne nézzék melegnek

Ezt pedig sokan úgy értették, hogy az egész überszexuális koncepció csak arra jó, hogy azoknak is el lehessen adni férfikozmetikumokat, akik még mindig attól félnek, hogy buzinak nézik őket emiatt. Az überszexuális kategóriával szemben szkeptikusak arra sem felejtettek el rámutatni, hogy George Clooney, akit a könyv szerzője az überszexualitás egyik mintapéldányának kiáltott ki, 2003-ban még ugyanezen trendfigyelőnő metroszexuálisakat felsoroló listáján szerepelt. A hölgy, Marian Salzman végülis egy interjúban beismerte, hogy az általa kitalált szó végül mégse terjedt el, de ez természetesen semmit sem változtat a kifejezéssel leírni próbált nagyon is valós trenden. Amit ezek szerint nagyjából úgy foglalhatunk össze, hogy már a homoszexualitással való kacérkodást elutasító, hagyományos agglegények és családapák is egyre többet piperészkednek, de George Clooney-nál jobb pasi akkor sincs a földgolyón.