Először sikerült konkrét adatokkal meghatározni, mi az undor rendeltetése az emberi szervezet működésében: a viszolygás a testnek olyan összetett reakciója, amely megelőzi a betegségeket és megóv a fertőzésektől, adta hírül a New Scientist.
A kutatás során 40 ezer tesztkitöltőnek kellett rangsorolnia bizonyos képeket aszerint, hogy mennyire találja őket undorítónak. A londoni Higiéniai és Trópusi Gyógyászati Iskola a BBC internetes oldalán tette közzé a tesztet.

A párokba állított képek egyike mindig olyan dolgot ábrázolt, amely valamiféle megbetegedéshez kapcsolódott, míg a másik nem állt összefüggésben semmilyen kórral. Az egyiken például egy egészséges kinézetű férfi szerepelt, míg párján egy izzadt, beteges alak volt látható. A másik esetben két pecsétes törülközőt láthattak a felmérésben részt vevők: az egyiken kék színű folt volt, a másikon a testnedvekére emlékeztetett a pecsét színe.

Kiemelkedően nagyobb volt azoknak a száma, akik a betegséggel asszociálható képeket találták undorítóbbnak. Leginkább a fiatalok és a nők mutattak fokozott érzékenységet.

Első a megelőzés

"Az undor egyfajta előzetes óvatosság: megvéd minket a fertőzés fenyegetésétől, megelőzi a betegségeket" - mondta a New Scientistnek Val Curtis, a kutatás vezetője. "Természetes, hogy a nők reagálnak érzékenyebben a fertőzésekre és más jellegű megbetegedésekre, hisz nekik kell gondoskodniuk az utódokról. Reprodukciós képességeikkel összhangban az undorodásra való készségük is hanyatlik a korral."

Viszolygás a másságtól

Régebben az undorral kapcsolatos teóriák a másságra való reakcióként értelmezték a jelenséget. Úgy tartották, ez a szervezet válasza arra, ha az ember egy számára idegen, vagy a társadalmi normáknak nem megfelelő dologgal találkozik. A mocsok pl. elfogadható a kertben, de undorítónak számít az asztalon.

Az új tanulmány azonban bizonyítja, hogy az undor célja ennél jóval specifikusabb, tudniillik az, hogy rámutasson, egy bizonyos szituációban fennáll a fertőzés veszélye.

Pókevők

A kutatás eredményei igazolták az állatokon végzett megfigyeléseket, mondta Lance Workman, a Cardiffi Egyetem pszichológusa. "Minden állatfaj távol tartja magát vagy fél azoktól a dolgoktól, amelyek betegséget terjeszthetnek: a vértől, az ürüléktől vagy a hányástól."

Workman ugyanakkor kiemelte, hogy némelyek képesek legyőzni a bennünk felhorgadó undort. "A világ bizonyos pontjain az emberek rovarokat, pókokat esznek, ami más kultúrákban a gusztustalanság netovábbja."

Az undor olyannyira ösztönös, állatias érzelem, hogy gyakran még azoktól a betegségektől is viszolygunk, amelyekről tudjuk, hogy nem fertőzők, véli Petruska Clarkson, a Surrey Egyetem pszichológus professzora. "Sokan a rákos betegektől is tartanak, pedig tudják, hogy nem kaphatják el a betegséget" - mondta. "Ám a szülői szeretet vagy a szakmai rutin egy kórházi nővér esetében legyőzheti az ösztönt."

A kutatás nem tért ki a szexuális természetű undorra.