A Puerto Rico-i Zuleyka az AIDS ellen akar tenni, mondta a gálán, majd egy kicsit elájult. Az egyik udvarhölgye japán, a másik svájci.

Ötödször koronáztak Puerto Rico-i lányt Miss Univerzummá. A 18 éves, barna hajú, mandulaszemű, 175 centiméter magas Zuleyka Rivera Mendozát találta hétfőre virradóra a zsűri a Los Angeles-i Shire Auditorium 6300 nézője előtt egy három órás show-műsor csúcspontjaként a világ legszebbjének.

A magyar színek képviselőjeként Bende Adrienne magyar szépségkirálynő is bekerült a 20 lányt felvonultató elődöntőbe.

Ő volt a legfiatalabb

Zuleyka sikerének értékét külön növeli, hogy ő volt az eredetileg 86 fős mezőny legfiatalabb tagja, akinek a döntőben a japán Sibana Kurarát, a svájci Lauriane Gilliéront, a paraguayi Lourdes Arevalost, valamint az amerikai Tara Connert sikerült megelőznie. A japán és a svájci lány lett a két udvarhölgy, akik a szépségkirálynő "akadályoztatása" esetén vállalják a rá háruló kötelezettségeket.

Nézze meg képeinket!

Puerto Rico először 1970-ban mondhatott magának világszépét, Zuleyka győzelmével az örökranglista második helyére jutott a hét elsőséggel rendelkező Egyesült Államok mögött.

Színésznőnek készül

A színésznőnek készülő Zuleyka az 55. Miss Univerzum, s az orosz származású, kanadai Natalie Glebovától örökli a címet, akit tavaly Bangkokban választottak világszépévé. Az új királynő számtalan ajándéka közül kiemelkedik egy gyémántokkal és gyöngyökkel ékesített diadém, amelynek értékét 250 ezer dollárra becsülik.

Elájult egy kicsit

Zuleyka a győzelem után úgy nyilatkozott, hogy mindig is hitt magában, de azért nem gondolta volna, hogy őt választják a legszebbnek. Elmondta, hogy folytatni fogja előde humanitárius tevékenységét, mindenekelőtt az AIDS elleni felvilágosítás területén. "Azt akarom mondani az embereknek, hogy mindig vannak gondok az életben, de mindig van lehetőség arra, hogy a dolgok megjavuljanak" - tette hozzá. Ezt követően kisebb riadalmat okozott, mert rosszul lett, és néhány másodpercre elvesztette eszméletét, de feltehetően csak izgalom okozta a múló kellemetlenséget.

Szamurájkard

A versenyen nemcsak a szépséget díjazták. A Fülöp-szigeteki Andrea Ramos nyerte az internetes közönségszavazás során a legfotogénebb lány díját, maguk a versenyzők választották a ghánai Angela Asarét a legszeretetreméltóbbnak, míg a japán jelölt, aki egy lenyűgöző szamuráj karddal jelent meg a színen, a legjobb nemzeti viseletért járó elismerést vihette haza.

Háttérben a legszeretetreméltóbb

A Shire Auditorium az 1980-as és 90-es években az Oscar-gálák színhelye volt. A műsorvezetőknek egyenesen kapóra jött a Puerto Ricó-i lány győzelme, mert a szintén a szigetről származó műsorvezetők kiválasztásával is a spanyolajkú közönséget célozták meg.

Miss Univerzum vs Miss World

A Miss Univerzum verseny, amelynek fő szervezője jelenleg Donald Trump amerikai ingatlanmágnás és az NBC tv-csatorna, több mint fél évszázada konkurál a brit alapítású Miss World-del, amelyet az idén szeptemberben Lengyelországban rendeznek meg. A zsűriben olyan hírességek kaptak helyet, mint Bo Derek és Bridgette Wilson Sampras színésznő, Marc Cherry, a Született feleségek alkotója, Emmitt Smith, a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat volt sztárja, valamint Amelia Vega, a Miss Univerzum 2003-as győztese.