Az ártalmatlannak hitt sugarak is bőrrákot okoznak

2004.03.25. 09:58
Ausztrál és amerikai kutatók állítása szerint a Nap ultraibolya A (UVA) sugárzása - melyet eddig csupán a bőr öregedési folyamatainak meggyorsításáért okoltak - sokkal nagyobb szerepet játszik a rákos megbetegedésekben, mint ahogy azt korábban gondolták. Ennek fényében aggasztó, hogy számos forgalomban lévő naptej nem szűri az UVA sugarakat.

Veszély a mély rétegben

Az új kutatások igazolták a szakemberek feltevését, miszerint az UV-A-sugarak sejteket rongálnak meg a bőr legmélyebb rétegében. Azzal ugyan eddig is tisztában voltak a tudósok, hogy az UV-A-sugárzás a bőr sokkal mélyebb rétegeibe hatol le, mint az UV-B (mely a rákos megbetegedések mellett a leégésért is felelős), ám úgy vélték, hogy az UV-A-sugárzást sokkal kevésbé abszorbeálja a DNS-lánc, és kevésbé okoznak kritikus mutációkat, írja az ABC. Amikor két különböző típusú bőrrák esetén megvizsgálták az UVA és UVB sugárzás DNS-re gyakorolt hatását, arra jutottak, hogy az UV-A lényegesen több mutációt okoz a bőr alsó rétegében, mint ahogy korábban képzelték.

Az UV-A mélyre hatol, az UV-B a felszínen garázdálkodik

A tudósok 16 betegtől vettek szövetmintát, akiket két különféle típusú bőrrák miatt kezeltek az ausztráliai Camperdownban, hozta nyilvánosságra a napokban a BBC News. Mindkét típus nagyobb mértékű károsodást jelzett a bőr legmélyebb rétegében UV-A sugárzás hatására, mint UV-B-re. A bőrnek e területe tartalmazza azokat az anyasejteket, melyek a bőrsejtek osztódásának folyamatos regenerálódásáról gondoskodnak. Egyidejűleg azt is kimutatták, hogy az UV-B által okozott mutációk jelentős többsége a bőr külsőbb rétegeiben volt.

Kettős védelmű naptejeket!

Az Ausztráliában széles körben elterjedt UV-B-szűrő naptejek használata vezethetett ahhoz, hogy az emberek többsége mostanáig védtelen volt az UV-A sugarakkal szemben - állítják a tudósok. "Rendkívül fontos, hogy világszerte elterjedjen az a nézet, mely szerint nemcsak az UV-B hanem az UV-A-sugárzástól is óvni kell a bőrünket. " - vélik a szakértők. Kutatásaik alapján az UV-A egyértelműen szerepet játszhat az emberi bőr rosszindulatú elváltozásaiban.

Bőrrák-prevenciós intézkedések
Viseljen olyan pólót, ami nem áttetsző, mert ahogy az ön pillantása eléri a bőrt, a nap sugarai is. Hordjon könnyű nyári sapkát vagy kalapot, és 11 és 15 óra között tartózkodjon árnyékban. Nem utolsó sorban: vizsgálja meg alaposan az előző szezonban használt fényvédőkrémét, hiszen sok közülük hamis biztonságot ígér: ha nincs benne UV-A-szűrő, fontolja meg további használatát.