Nagyáruház-teszt: Zara, Mango, H&M

vb
2006.11.15. 11:29
Körképet készítettünk három nemzetközi áruházban: az árakat, a kollekciót valamint az üzletek erősségeit is gyengéit néztük. Nem lett győztes, mindegyik jó.

Észrevétlenül belopóztunk a szubjektív mércénk szerint közel azonos árkategóriába sorolt budapesti H&M-be, Zarába és Mangóba, hogy megnézzük, mit és mennyiért kínálnak erre a télre a fiatal urbánus nőknek a nagy külföldi franchise-ok.

Eladók és biztonság

Munkamódszerünk az volt, hogy igyekeztünk a hasonló fazonú darabokat kipécézni, leolvasni az árcédulát, memorizálni, majd feljegyezni az árakat. Figyeltük a hangulatot, a miliőt, az eladót, a biztonságot és azt is, hogy érezzük magunkat vásárlás közben. Végül nem vontunk le konklúziót és sehol nem lepleződtünk le.

A nagy külföldi (spanyol, svéd, spanyol) üzletláncokban az egyik legjobb jelenség az, hogy nem alkalmaznak rosszul sminkelt eladókat, akik alsó szemállásból azt lesik, mikor ugorhatnak rá a vevőkre. Ezért komfortérzetünk meglehetősen jó volt ezeken a helyeken.

Zara H&M Mango
Fekete kabát 21 990 11 958 34 599 - 40 999
Piros vászonkabát 15 990 - 32 990 17 990 37 799
Egyszínű garbó 2490 2372 3999
Nyomott póló 3790 2372 4549
Trikó (csíkos/csíktalan) 1790 1490 3999
Kék farmer 11 490 9562 10 699 - 13 699
Kapucnis pulóver 5490 4769
Csizma átlag 20 000 29 899
Balerina 9490 14 299

A helyszínek biztonságával elégedettek voltunk: a Zarában a hétköznap délelőtti forgalomban hangosan köszönő biztonsági ember védi az üzletet a lopástól, de azért van lopásjelző kapu is. Hasonló a helyzet a H&M -ben. A WestEndben lévő Mangóban csak biztonsági embert láttunk, de lehet, hogy a falba mélyesztve van ott diszkrét detektoros kapu is, úgyhogy ne buzduljanak fel.

A tinilányoktól a titkárnőkig

Megfigyeltük azt is, hogy minél idősebb korosztályt céloznak meg a ruhák, annál magasabbak az árak, bár olyan hatalmas különbséget azért nem észleltünk a brandek között. Egyes vélemények szerint a Zara az utóbbi időben inkább a titkárnőknek, a H&M pedig a tinilányoknak kedvez. Akadt olyan sokat látott márkafüggő ismerősünk is, aki szerint az a legnagyobb baj, hogy a honi üzletek árukészlete jóval silányabb a tőlünk nyugatabbra lévőknél.


Klikk!

Áraival és stílusával a H&M tehát már a tinédzsereket is megtalálja, a Zara külön osztályon foglalkozik a korosztállyal, a Mango kollekciója az ifjú hölgyek korosztályától kezdődik.

Kiegészítők terén a H&M a legerősebb, a Zarában markáns a beauty vonal, cipőfelhozatalban a H&M messze a többi brand mögött kullog. És vajon mekkora a valószínűsége, hogy valami szembejön veled az utcán? Nos, megfigyeléseink szerint a H&M-nél a legnagyobb, a Mangonál a legkisebb.

Szatyorspotting

Sok mindent elárul az ületről a szatyor: a Zara kék, kellemes tapintású papírtáskába rakja az árut, a H&M az évek óta megbízható klasszikus fehér, vörös felirattal ellátott plasztikszatyorral operál. Egyedül a Mango rajzolt övvel vagy valami hasonló szimbólummal ellátott papírszatyra nem nyerte el tetszésünket. De legalább környezetbarát.

Mielőtt dühödt és/vagy unatkozó PR munkatársak hívogatnának minket a cikkben említett cégektől, ezúton jelezzük, hogy a táblázatban szereplő termékeket szúrópróbaszerűen választottuk ki a brandek lenyűgöző választékából. Tudjuk, hogy a mi leleteinken kívül vannak olcsóbbak és drágábbak is egy-egy kategóriában.

Szubjektív áruházi vélemények
"A H&M kiváló árakkal operál, a Zara kevésbé, amikor a pakisztáni műanyag felső 11 000-be került, kicsit leejtettem a földre, és az a baj, hogy az akciós ruháik meg mindig el vannak szabva. A Mango is elég drága, de sokszor vállalható, mert jó minőségűnek tűnik a cuccok egy része."

"A H&M tele van fantáziával, de olyan jó lenne, ha nem csak a legalját hoznák el Magyarországra. Zara: a három közül a legjobb márkaimidzse van, de újítani szinte sosem szoktak. Mango: évről-évre egyre kevésbé menő a Mango, de még mindig tartja magát. Félek, öt év múlva a Terranova sorsára jut, ha nem vigyáznak rá."

"Legutóbb Hamburgban vettem csomó H und M cuccot, 39 eurós télikabátot meg 9 eurós pulóvereket, szóval márkahívő lennék, ha mondjuk Budára vagy a belvárosba is bírnának telepíteni egyet."