horoszkóp

Hatszázezerből éppen kijön a nyár

2007.06.16. 12:52
Ne legyen egy négytagú család. Ha nagyon spórol, akkor sem úszhatja meg a nyarat egy rakás pénz elköltése nélkül. Vagy megúszhatja, de akkor sírnak a gyerekek. Kiszámoltuk egy nyár minimális költségeit.

Megkezdődik a diákok számára legkedvesebb időszak, a szünidő. A még érettségi előtt álló ifjak idén június 15-től, egészen szeptember elejéig élezhetik az édes semmittevést. Ahhoz, hogy ezt megtehessék a szülőknek komoly szervezőmunkát kell végrehajtaniuk. A nyaralás és a nyári programok szervezésekor nagyon fontos szempont a pénz. Ezért is tartottuk lényegesnek, hogy a cikkünkben szereplő fiktív négyfős család gondosan megformált anyagi körülmények között tervezgesse a nyarat. A száraz adatokat kedvelők mindenképpen olvassák el a következő keretes írást, a többiek saját felelősségre átugorhatják ezt a részt, és kezdhetnek egyből fiktív családunk nyári naplójával.

Statisztikai adatok

A család

Családunk négyfős és budapesti. Apuka, anyuka, Misi a kilencéves fiuk, és Kati a tizenhét éves lányuk. Fontosnak tartottuk még azt is, hogy végszükség esetére is legyen valaki, ahova mehetnek a gyerekek, ezért generáltunk egy vidéki nagypapát és nagymamát, valamint az aktív bébiszitterkedésre egy budapesti nagymamát.

Az anyagiak

A KSH számos adattal rendelkezik arról, hogy milyen szakmákban, milyenek az átlagbérek. Családunk kereső felét ezeket az adatokat felhasználva hoztuk létre. Az apa foglalkozását tekintve egy, a feldolgozóiparban tevékenykedő vegyipari cégnél dolgozik. A KSH adatai szerint a bruttó bére így átlagosan 275000 forint. Anyu a közigazgatás szorgos munkása. Az ilyen területen dolgozók átlagbére a KSH szerint bruttó 250000 forint. Osztunk, szorzunk, és végeredményül azt kapjuk, hogy nagyjából nettó 321000 forintunk van egy hónapban, a 24000 forintos családi pótlékkal együtt. Ebből az összegből vonjuk ki a havi 174000 forintot, ami a KSH szerint a létminimum szintjén elég egy négyfős család fenntartásához, úgyhogy nyugodtan csapjunk hozzá még 26ezret, hogy kerek legyen, és megkapjuk, hogy havonta nagyjából 121000 forint marad a családunk kasszájában. Ez persze csak akkor marad benne, ha családunk nem rendelkezik sem lakás, sem egyéb hitelekkel. Meg kell még említenünk még az autót is, ami szintén fontos költség. Messze a leggyakoribb használtautó márka Magyarországon az Opel, ezért családunk egy 1999-es Opel Astra (F) kombival rendelkezik, benzines meghajtású 1.6-os motorral. Egy ilyen autó után a Casco nagyjából havonta 15000 forint, a kötelező biztosítás pedig havonta nagyjából 6000 forint. A totalcar.hu népítélet rovatában egységesen 7,5-8 litert írnak átlagfogyasztásnak. Átlagos használat mellett egy autóval nagyjából 150000 kilométert tesznek meg egy évben. Ez havonta pont 100 liter benzin elégetésével érhető el a leírt átlagfogyasztás alapján. A totalcar.hu Benzinhiéna rovatából kiderül, hogy a 95-ös benzin átlagára nagyjából 290 forint. Benzinre tehát 29000 megy el egy hónapban. A szervizköltségeket most hagyjuk, az egyébként sem rendszeres kiadás. A maradék 121000 forintunkból az autó teljes költségét levonva már csak 71000 forint marad. Most, hogy látjuk, miből élünk, nézzük meg, hogy ez mire lesz elég.

A nyári program

1. hét - június 18-22.

Miután Misi és Kati az utolsó nap utáni hétvégét végigaludta gondolni sem bír az iskolára, sőt igazából semmi konstruktívra sem. Kati a barátnőivel bandázik a városban, míg Misi olyan dózisokban habzsolja a játszótéri örömöket, hogy kevés nála idősebb ember tudná vele tartani a lépést. Ezt a hetet még egész olcsón megússza Apuka és Anyuka.

Heti költség: bandázás 5000 Ft.-

2. hét - június 25-29.

A szülők kezdik megelégelni, hogy lányuk egésznap a városban lóg, ezért leküldik a gyerekeket a vidéki nagyszülőkhöz. A friss levegő mindig jót tesz. Nagyi vállalja a gyerekek teljes ellátását, ezért csak a vonatot és a helyszínen elfogyasztott csokikat kell fizetnünk.

Heti költség: nagyinál vidéken 5000 Ft.-

3. hét - július 2-6.

Kati a már korábban megbeszéltek szerint a nagyitól egyből lovas táborba megy. A tábor a Mátrában van, a Pétervására községben található Keglevich kastélyban. A tábort június 30 és augusztus 18 között hét turnusban rendezik meg. Az ára nagyjából 72000 Ft, ami már mindent tartalmaz. Misinek nagyon tetszettek a vidéken látott háztáji állatok, ezért szülei befizetik a szentendrei Skanzen Izeg-Mozog Nyári napközis táborába. A tábort június 25-től júlis 27-ig öt turnusban tartják, de lehetőség van arra is, hogy gyermekünk csak 1-1 napra látogasson ki a szervezett programokra. A tábor költsége 21900 Ft, ami nem tartalmazza a kijutást. A legegyszerűbben ez utóbbi úgy oldható meg, hogy gyermekünk a Skanzen kísérőivel együtt megy busszal Szentendrére az Árpád-hídtól. Ez napi 300 forint oda-vissza. Összesen tehát 1500 forint.

Heti költség: táborok + utazás 95400 Ft.-

4. hét - július 9-13.

A táborozás után a gyerekeket a pesti nagymama felügyeletére bízzák, de már közeleg az első családi nyaralás, a várva várt balatoni hosszúhétvége, mivel még pont sikerült elcsípni egy nyár közepi akciós ajánlatot egy háromcsillagos balatoni parkhotelben. A család ebből a négy napos, három éjszakás muriból – július 13 és 17. között – minden költséggel együtt 86000 forintot bukva jön ki, de akkor nem számoltuk a fagyit és a palacsintát a parton. Ehhez még minimum hozzá kell vennünk a lejutás költségét. A jól pakolható Opeljével megy a családunk. Nem szeretik a vonatot. A szálloda Balatonfüreden van, ami Budapesttől 130 km-re van. A benzinköltség ekkora távra a szokásos fogyasztással 3000 forint. Ehhez még hozzá kell adni az autópálya-matrica árát, mivel családunk inkább a biztonságosabb és gyorsabb autópálya mellett dönt a kétes múltú 7-es út helyett. Mivel nem érnek vissza négy nap alatt, ezért heti matricát kell venniük, ami 2500 forint. A benzin oda-vissza plusz a matrica még további 8500 forinttól fosztja meg a családunkat.

Heti költség: balatoni nyaralás 94500 Ft.-

5. hét - július 16-20.

A család július 17-én, kedden érkezik vissza a magyar tengerről. A hét hátralevő részében a pesti nagymama kegyeire bízzák Misit, amíg nővére Kati a mozikat és a várost járja. Egy mozijegy ára átlagosan 800 forint, a fagyiból egy gombóc legalább 100 forint, és az egyéb olyan dolgokkal nem is számoltunk, amire az utcán könnyű elszórni a pénzt.

Heti költség: mozijegyek + fagyi + egyéb 8000 Ft.-

6. hét - július 23-27.

A Sziget fesztivál vészesen közeleg, ezért Kati néhány veszekedéssel tarkítva elkezdi rágni a szülei fülét, mert nagyon szeretne egy hétre kimenni a lassan hungarikumnak számító rendezvényre. Misit legjobb barátja és annak szülei mentik ki az aszfaltdzsungelből. Családunk legkisebb tagját meghívják egy hétre vízparti nyaralójukba.

Heti költség: zsebpénz 3500 Ft.-

7. hét - július 30-tól augusztus 3-ig

Elérkezett Misi nyarának fénypontja. Szüleik befizetik a ZOO táborba, ami a fővárosi állatkert hivatalos napközis tábora. Ide 6-12 éves gyerekeket várnak, a csoportokkal szakképzett pedagógusok foglalkoznak. A tábort heti turnusokban tartják, minden hétköznap 07:30 és 17:00 között nyújtanak jobbnál jobb programokat a gyerekeknek. Olyan izgalmakban van itt része Misinek, mint az elefántetetés, vagy az állatkerti kertészkedés. Emellett megismerheti, milyen az állatkerti munka, mik a gondozók feladatai. A tábor díja 33500 forint és egész nyáron működik, de érdemes minél korábban jelentkezni. Kati pedig kitartóan folytatja számos duzzogással egybekötött szélmalomharcát. A családi kassza ismét fellélegezhet.

Heti költség: tábor 33500 Ft.-

8. hét - augusztus 6-10.

Miközben Misi az elefántetetés fáradalmait igyekszik kipihenni, Kati küzdelme győzelemhez vezetett. Azt nem tudjuk, hogy sikerült neki, de a tinédzserek nagyon sok mindenre képesek. Sikerült kisírnia szüleitől, hogy kint aludjon, és megígérte, hogy nem a Petivel fog sátrazni, hanem egy barátnőjével. Mivel későn kaptak észbe – pontosabban, lassan ment a meggyőzés –, ezért az ottalvós jegyet már csak 37500 forintért tudták megvenni a szülők. A Sziget költségei azonban messze nem érnek itt véget. Noha Kati még nem ihat hivatalosan alkoholt, a Sziget már csak ilyen, a rosszba csábít, ezért kénytelenek vagyunk a sörrel is számolni, aminek ára idén várhatóan 350-400 forint körül fog mozogni. Ebből mondjuk, megiszik egy nap ötöt. A sör jó, pláne a szigetes, mert van benne víz bőven, de azért muszáj inni valami alkoholmentes dolgot is. Az ásványvíz várhatóan 250-300 forint lesz. Ebből Kati csak kettőt iszik, mert előrelátó és a második üveget már nem dobja ki, hanem újratölti az ivókutakból. Anyu szendvicse finom ugyan, de az ember szinte biztos, hogy elcsábul, amikor valamikor hajnal egy és a másnap között talál egy kolbászsütödét, vagy valami más ételforrást. Ezeket nem lehet megúszni 700-1000 forint alatt. Egy nap tehát Kati elkölt minimum 3200 forintot, ami a Sziget egy hete alatt 22400 forint, és akkor feltételeztük azt, hogy tényleg nem rúg ki a hámból. Ha Kati 18 éves lenne, akkor ez az összeg számolásaink végére legalább a duplájára nőtt volna. Mivel a szülők péntekenként korábban végeznek a munkahelyükön és egyszer ők is voltak fiatalok, augusztus 10-én úgy döntenek, kilátogatnak a Szigetre, hogy megnézzék Rachid Taha és a Baba Yaga fellépését a világzenei nagyszínpadon, nem mellékesen pedig azt, hogy Kati lányuk hány tetoválást/piercinget gyűjtött be abban a három napban, amikor nem látták otthon. Misit is magukkal viszik, mivel neki még nem kell belépőjegyet venni, és úgy értesültek, a Szigeten számos gyerekprogram is várja az odalátogatókat. A napijegyekért összesen 16000 forintot kell fizetniük. Az este folyamán Apuka sikeresen magába gyűr néhány sört a hatalmas porfelhőben. Anyuka pedig csendben elborozgatna, ha nem lenne borzasztó nagy a tömeg és a hangerő. Misi kikönyörög magának egy hamburgert és egy vattacukrot. A nap végére a jegyekkel együtt nagyjából 20000 forinttal lettek szegényebbek.

Heti költség: sziget 80000 Ft.-

9. hét - augusztus 13-17.

A Sziget még javában tart, de ez igazából csak Katit érdekli az egész családban. A többiek már régen megtervezett a közös külföldi útra készülnek. Alighogy Kati elkezdi kipihenni a hiperaktív bulizás fáradalmait, el is indulnak. Az örök favoritra Horvátországra esett a választás, mivel a család nem akart túl messze kerülni hazájától, és így a költséges nyár vége fele nem akartak valami kockázatos, de jó áron kínált egzotikusabbnak tűnő célországba menni. A komoly tengerparttal rendelkező déli szomszédunknál, Brac szigete mellett döntött a família, ahol 8 napot tölthetnek el – augusztus 17. és 25. között – egy tengerpartra néző, a visszajelzések szerint valóban korrekt apartmanban mindennel együtt cirka 170000 forintért. Ehhez természetesen hozzá kell adnunk a biztosítás, a lejutás és az ottlét költségeit. Az utasbiztosítás kilenc napra teljes családunknak kb. 13000 forintba kerül. Horvátországban valamivel olcsóbb a benzin, mint nálunk, ezért az értékeket átlagolva 283 forintért mértük a benzin literjét. Így a 770 km-es távot oda vissza 35000 forintnyi benzinből tudjuk megtenni. Az utazás költségei közé tartozik még a viamichelin.com-on, megjelenő 7500 forintnyi autópálya és egyéb úthasználati díj. Az apartmanba az a jó, hogy az ember itthonról annyi ételalapanyagot vihet magával, amennyi csak a kocsijában elfér. A mi kocsink csomagtartója pedig jó nagy. Itthonról viszünk ásványvizet, a szülőknek sört, a gyerekeknek valami szörpöt a víz mellé. Viszünk még cukrot, sót, borsot és egyéb fűszereket, hátha ezek nincsenek apartmanunkban. Emellett még tésztát is bepakolunk. Ez nagyjából 12000 forint lesz. Nincs értelme ugyanis az egész nyaralásra bespájzolni, mert az ember nem azért megy külföldre, hogy Balaton szeletet egyen. Sajnos nem fogjuk megúszni legalább egy éttermezés és tengerparti kajálás nélkül. Ez a kettő a Piac és Profit egy korábbi számítása alapján fejenként legalább 5000 forintba fog kerülni. Ha Misi nem eszik sokat, akkor ezt megúszhatjuk 17000 forintból. Ha már a tengerparton vagyunk, akkor fizessük be a gyerekeket és magunkat is jó kis motorcsónakos banánozásra legalább. Ez négyünknek még egy extra tízezer forintos kiadás.

Heti költségek: külföldi nyaralás 264500 Ft.-

10. hét - augusztus 20-24.

Ezen a héten végig a tengerparton sütteti a hasát a négyfős társaság. Nehezen mondtak le a tűzijátékról, de a tengerpart, az tengerpart.

Heti költség: NINCS!

11. hét - augusztus 27-31.

Augusztus 26-án, vasárnap fasírtbarnára sült családunk csemetéi szembesülnek a szörnyű ténnyel, hogy már csak alig egy hét választja el őket attól, hogy újra az iskola falai között kelljen csüggedniük. Itt az ideje felhívni az osztálytársakat, hátha tudja valaki, hogy mik voltak a nyári kötelező olvasmányok és, hogy mit ígért a töritanár, hogy végül lesz-e az első órán röpdoga a tavalyi anyagból vagy sem.

Boldogan, de legatyásodva

A nyár végeztével nincs is más dolgunk, mint kiszámolni, hogy mennyit költöttünk. A végösszeg 589400 forint. A gyerekeink a rengeteg programtól talán még fáradtabban mennek vissza az iskolába, mint ahogy kijöttek, és annyi élményt tudtunk beléjük pumpálni egy nyár alatt, amire nyugodtan mondhatjuk, hogy komoly teljesítmény. Azt látjuk, hogy egy kb. hét belföldi nyaralás négy főre nagyjából százezer forintból jön ki, ugyanúgy, ahogy két gyerek táboroztatása egy hétig. A külföldi nyaralások pedig még akkor is jócskán kétszázezer forint fölött vannak, ha ügyesen válogattunk. A nyári programokhoz szükséges pénzt családunk nyolc hónapnyi munkával tudná előteremteni, abban az esetben, ha ezalatt a majdnem háromnegyed év alatt nem jelentkezne semmilyen pluszköltség, az autó karbantartásától kezdve a fodrászon át a strandolásig.