horoszkóp

Claudia Schiffer a romok között ünnepelte Valentinót

2007.07.09. 14:38
A 75 éves Valentino a hétvégén ünnepelte pályafutásának 45. évfordulóját Rómában. Az esemény több mint 180 millió forintba került, de megérte, mert megkapták a romokat és ott volt mindenki, aki számít. Bónusz: mindent Valentinóról.

A mindig aranybarnára sült Valentino (vagyis Valentino Clemente Ludovico Garavani) a világ legnagyobb divatdiktátorai közé tartozik. Május 11-én ünnepelte 75. születésnapját, a hétvégén pedig divattervezői munkásságának 45. évfordulóját. Jó nagy csinnadratta közepette.

Klikkeljen a fényűzésért!

A tervező ruháit Liz Taylortól Claudia Schifferig a leghíresebb dívák hordták, Julia Roberts 2001-ben az időközben legendássá vált fekete-fehér estélyjéiben vette át az Oscar-díjat, és a stílus nagyasszonyának tartott Jackie Kennedy is egy rövid Valentino csipkeruhában mondta ki Aristoteles Onassisnak a boldogító igent 1968-ban. Claudia Schiffer topmodellnek esküvői ruhája származott az olasz divatcézártól, és csak az idei Oscar-díjkiosztón Cameron Diaz, Kate Winslet és Anne Hathaway pompázott az általa tervezett ruhákban.

Mindenki elfelejtheti azonban az összes díjat, amit az olasz tervező máig besöpört, hiszen divatházának 45. évfordulója mindent felülírt. Önmagában elég árulkodó jel például, hogy szülinapi bulijára Valentino megkapta az ókori római romok használatának jogát.

Uma Thurman, SJP, Lagerfeld és a többiek

A jubileumi mulatság szombaton kezdődött Rómában, a Santo Spirito komplexumnál, írja a New York Times. Az ezer meghívott 64 estélyit nézhetett meg a divatbemutatón, amit egy vacsora és szabadtéri afterparti követett a Colosseum árnyékában. A tervező munkáiból most megnyílt kiállítás október végéig látogatható az Ara Pacis Múzeumban: leghíresebb kreációit mutatják be, összesen 300 ruháját.

A nagyszabású ünneplés, amelyen többek között Uma Thurman, Sarah Jessica Parker, és a Rothschild család is megjelent, állítólag kb. 10 millió dollárba (több mint 180 millió forint) került. A divatbemutatón olyan tervezők is tiszteletüket tették, mint Manolo Blahnik, Tom Ford, Donatella Versace, Giorgio Armani és Karl Lagerfeld.

Parfüm, óra, könyv

Ha mindez a pompa még nem lenne elég, a tervező egy új parfümöt is piacra dob, aminek Rock 'n Rose a neve, valamint a Timeless nevű órakollekciót. Emellett a Taschen művészeti könyvkiadó publikálja új, A Great Italian Story című könyvét is.

Naomi szerint ékszer

Valentino stílusát olyan jelzőkkel lehet körülírni, mint tökéletes elegancia, luxus és nőiesség. Csak a legnemesebb anyagokkal dolgozik, csipkét, gyöngyöt és flittereket használ - gyakran megesik, hogy egy varrónő egyetlen hónapot csak azzal tölt, hogy gyöngyöket applikál egy estélyi ruhára.

Naomi Campbell szupermodell eképp nyilatkozott róla: "Valentino minden egyes ruhája egy ékszer". Oprah Winfrey, az amerikai talk show műsorvezetőnő első, Valentinótól származó ruhájáért annyira odavolt, hogy kijelentette, abban akarja, hogy eltemessék.

Az olasz divatguru élénk, már-már világító piros estélyi ruhái összetéveszthetetlen stílusjegyévé váltak. El is neveztek róla egy piros színárnyalatot, az úgynevezett "rosso Valentinót".

Féltucat ingóság, egy jacht és egymillió rózsa

Inspirációit a képzőművészetekből és világkörüli útjaiból szerzi. Szereti a luxust és a szépséget - maga körül is -, különösen a kínai művészet ragadta magával. Számos értékes művészeti alkotás mellett a német Focus című lap szerint van egy villája Rómában, egy kastélya Párizs mellett (melynek kertjében egymillió rózsa virágzik), egy "síkunyhója" a svájci Gstaadban, egy New York-i lakása és egy londoni villája. Lazítani egy 50 méter hosszú jachton szokott. Az olyan vádakat, melyek szerint fölösleges fényűzésben él, a következő szavakkal szereli le: "Negyvenöt évet végigdolgoztam, mint egy állat."

Nemrég egyébként színészként is debütált Az ördög Pradát visel című filmben: egy olyan karaktert alakít, amelyben a világon a legjobban otthon van, vagyis önmagát, a nagy divatmogult.