horoszkóp

Butábbak társaiknál a vegetariánus gyerekek

2005.02.23. 12:26
Amerikai kutatók szerint a vegetáriánus ételeken felcseperedő gyerekek sokkal lassabban fejlődnek húsevő társaiknál, akik ráadásul intelligensebbek is náluk. A vegetáriánusok nem értenek egyet.

Az amerikai Agricultural Research Service szakértője szerint etikátlan a gyermekeket vegetáriánus étrendre fogni, mert az megzavarhatja a fejlődésüket, írja a BBC.

Lassan nőnek

A Washingtonban tartott American Association for the Advancement of Science tudományos társaság éves konferenciáján Lindsay Allen kutatónő erőteljesen lépett fel a gyermekeiket vegetáriánus étrendre fogó szülők ellen, mivel úgy véli, hogy az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak néhány nélkülözhetetlen, más forrásból nem pótolható tápanyagot. Emellett hangsúlyozottan felhívta a figyelmet arra is, hogy a vegetáriánus édesanyák gyermekei általában alacsony testsúllyal jönnek a világra, növekedésük lassabb, és visszamaradhatnak a fejlődésben, esetleg véglegesen.

Okosabbak a nem vegetáriánusok

A szakértő több mint 500 afrikai iskolás körében végzett kétéves vizsgálatai során arra az eredményre jutott, hogy akár napi két teáskanálnyi hús elfogyasztása is biztosíthatja a szükséges tápanyagmennyiséget, mint például a B12 vitamin, a cink és a vas. Allen négy csoportra osztotta a gyermekeket, az első csoport kevés húst, a második egy csésze tejet, a harmadik egy csésze olajos kiegészítőt kapott, míg a negyedik csoport nem kapott semmiféle táplálék-kiegészítést. A táplálék-kiegészítőt kapott gyermekek fejlődése drámai volt, elsősorban a hússal táplált kicsiké. Ezek a gyermekek nemcsak a testi fejlődésben hagyták maguk mögött társaikat, hanem a problémamegoldó feladatokban és az intelligenciatesztekben is: aktívabbak illetve szociálisabbak voltak.

Bár Lindsay Allen elismeri, hogy táplálék-kiegészítő tablettákkal a szükséges mikroelemek nagy része pótolható, véleménye szerint az állati eredetű tápanyagok jobb alternatívák, mivel a tabletták esetében nehéz beállítani a szükséges mennyiséget.

A vegák nem értenek egyet

A brit Vegan Society vegetariánus szervezet azonban más állásponton van: kutatási eredményeik ugyanis azt bizonyítják, hogy a vegetáriánusok gyakran egészségesebbek húsevő társaiknál. A szervezet vezérigazgatója, Kostana Azmi a BBC-nek elmondta, a vegetáriánus étrend több energiát és tápanyagot biztosít, a növényi eredetű táplálékok emellett biztonságosabbak és olcsóbbak. Mindazonáltal a szervezet B12 tabletta szedését ajánlja a vegetáriánusoknak.