A vegetarianizmus nemcsak a húsmentes étkezést jelenti, hanem egy életmódot, ezért fizikai épségünket sem kímélve utána jártunk, milyen az a köpölyözés és a talpon keresztüli méregtelenítés. És arra is rákérdeztünk a vegetáriánus fesztiválon, hogy nem túl drasztikus-e a vegán étrend a kismamáknak. Kőbán Rita maratoni vega szerint ki kell próbálni, és kiderül.

„Nem csak növényevőknek” – szólt a hétvégén tizenegyedszer megrendezett Vegetáriánus Fesztivál szlogenje, de persze senki ne várja, hogy a helyszínen működő lacikonyhákban az éhesen betérő látogató találna bármit is, ami állati eredetű. Mi a köleságyon sült almát próbáltuk ki bemelegítésnek (kitűnő!), aztán belevetettük magunkat a háromemeletnyi forgatagba.

A programok gerincét valóban a vegetáriánus étrenddel foglalkozó különlegességek tették ki, de jócskán találtunk olyan standokat is, amiknek nemhogy a hús(nem)evéshez, általában a táplálkozáshoz sincs sok köze. Ilyen volt például a Tündérképző állomás, ahol jósolni és jósnősködni lehetett, de annál a kedves hölgynél is megálltunk, aki egy habverőre emlékeztető masszírozóalkalmatosságot kínált, ingyenes bemutatóval egybekötve.

Bizsergető fejmasszázs

Az eszközt a test bármely „gömbölyödő” felületére ajánlják, úgy mint térd vagy váll (a feneket nem mertük megkérdezni, de biztos jó arra is), legfőbb alkalmazási területe azonban a fej. A hajhagymákat kellemesen ingerlő drótvégek egészen földöntúli bizsergést keltenek az egész testben, ami annyira jól tud esni, hogy az embernek nyomban kedve támadt bealudni.

Klikk!

Lazítás helyett szadi

Sokkal ébresztőbb hatású volt viszont a szintén ingyenes köpölyözés vagy a talpon át történő méregtelenítés. A köpölyözés abból áll, hogy a nyaktáji bőrre helyezett üres félgömböcskékből kiszívják a levegőt, és az így keletkezett vákuum hivatott jótékonyan fellazítani az alatta található sejteket, szöveteket, a pozitív energiákat felszabadítva. Egy kísérleti alanyon végzett próbaköpölyöztetés jótékony hatását egyelőre semmi sem cáfolja, de az is biztos, hogy az illetőnek tíz óra elteltével olyan véraláfutások vannak a nyakán, mintha Hunyadi Lászlóhoz hasonlóan neki sem sikerült volna harmadszorra levágni a fejét. Még rosszabbul néz ki a talpon át történő méregtelenítés: a kúrálandó személy egy műanyaggal kibélelt lavórba helyezi a lábát, amely lassanként egy olyan folyadékkal telik meg, amit a legjobb indulattal is csak romlott húsleveshez hasonlíthatunk. De szaga legalább nem volt.

Veszélyeztetett vegán babák?

A Vegetáriánus Fesztivál előadásokat is kínált, amelyek változó arányban szórakoztattak és informáltak egyszerre. Például Lugosi Dórától hallottunk előadást a vegán étrendről, aki már több könyvet is megjelentetett a témáról, egyébként pedig személyi edző. A kirobbanó formában levő hölgy semmit nem eszik, ami állati eredetű, tehát pl. tejet vagy tojást sem, és három gyermeke közül kettő nagyon nyitott a vegán étrendre. Az általános társadalmi nézetek szerint viszont így lehetetlen megfelelő mértékben bevinni olyan fontos tápanyagokat, mint például a vas vagy a kalcium. Lugosi elmondása szerint emiatt a vélekedés miatt egy kisbabás vegán családhoz összevont szemöldökkel ki is szállt a gyámügy, amikor megtudták, hogy a gyerekek csak növényi eredetű ételt kapnak.

Bruce Lee hús nélkül kungfuzott

Lugosi Dóra azonban amellett érvel, hogy az ember nemcsak a hétköznapokban, hanem a terhesség és a csecsemőkor alatt, vagy éppen élsportolóként sincs rászorulva az állati táplálékra. Csakis növényi koszton él ugyanis a Lugosi családon kívül például megannyi profi testépítő, Dr. Ruth Heidrich világbajnok triatlonista vagy Carl Lewis, és ezt az étrendet követte állítólag Johnny Weissmüller, a Tarzan-filmek sztárja és Bruce Lee is. A szója és az olajos magvak ugyanis mindent tartalmaznak, amit a közhiedelem szerint csak állati termékek formájában vihetünk be a szervezetünkbe, még a vasat és a kalciumot is.

Tej helyett toljunk mákot

A tejivás már önmagában azért is furcsa szokás Lugosi Dóra szerint, mert az ember az egyetlen olyan élőlény, aki a szoptatási idő után tejet vesz magához, főképp más állatfaj tejét. Ezért ő azt ajánlja, kalciumszükségletünket inkább magvak, pl. mák, mandula vagy szezámmag fogyasztásával biztosítsuk. Persze az, hogy a tejivástól példamutatóan tartózkodó állatok körében a mákevés mennyire elterjedt, már más kérdés.

Laár András lótuszban szuszogott

A vegafeszten jógázhattunk is, sőt, az előadóteremben celebritivel dúsított jógabemutatót is lehetett látni. Itt Laár András olyan trükköket mutatott be, amik minden bizonnyal egy KFT-koncert közönségét sem hagynák hidegen: lótuszülésben ült, fejen állt, sőt, váltott orrlyukon lélegzett. A szombat estét Schirilla Show zárta, amit a „Schirilla György” feliratú pólót viselő ifj. Schirilla György saját maga vezetett és ezért saját magáról is nevezett el Schirilla Show-nak. Volt itt minden a sztárinterjútól az indiai templomi tánc bemutatójáig, de sikerült az egyik meghívottat, Kőbán Ritát még a fellépése előtt félrevonni és megtudakolni tőle, hogy mióta vegetáriánus.

Kőbán, a maratoni vega

A leghíresebb magyar kajakozónőnek bizony halványulófélben lehettek már a húsról elraktározott emlékei, amikor Barcelonában, majd Atlantában olimpiai aranyat nyert, hiszen már 17 éve vegetáriánus. Azt is megkérdeztük tőle, ajánlja-e a vegetarianizmust vagy a vegán étrendet sportolóknak, kismamáknak vagy gyerekeknek. A válasz Lugosi Dóráénál kicsit bizonytalanabb igen volt. „Hosszú távú sportolóknak mindenképpen” – mondta Kőbán Rita. – „De van, akinek nem jó, hogy nem eszik húst. Én nem ítélek el senkit ezért. Ki kell próbálni: két-három hónap, és megtudod, hogy igen vagy nem.”