horoszkóp

A beszélő autót lekörözte az időgép

2008.03.06. 11:55
Pár nappal ezelőtt összegyűjtöttünk a filmtörténet legmenőbb járgányai közül hat darabot. Olvasóink szerint KITT, Michael Knight beszélő autója a legdögösebb mind közül. Önök most sem voltak restek, és elküldték a nagy favoritokat: Bond autóarzenálja és a rajzfilmes kocsik sem maradhatnak ki.

1. DeLorean DMC-12 – Vissza a jövőbe

A legtöbben Dr. Emmett Brown négy keréken guruló időgépét hiányolták a felsorolásunkból. Az autót John DeLorean tervezte, és a nyolcvanas évek elején gyártották Észak-Írországban az amerikai piacra. Védjegye a felfelé nyíló ajtók és a festetlen, rozsdamentes acélból készült karosszéria. A Vissza a jövőbe trilógia elkészítéséhez közel féltucat DMC-12-öt rendeltek meg, és 2008-tól ismét gyártják majd az autót. A Time újságírói viszont nem osztják a rajongók lelkesedését, szerintük ugyanis a DeLorean DMC-12 egyike az ötven legszörnyűbb autónak, ami valaha is legurult a gyártósorról.

2. Millenium Falcon – Csillagok háborúja

Olvasóink másik nagy kedvence Han Solo csempész hajója, a Millenium Falcon, ami eredetileg Lando Calrissian tulajdona volt, de Solo elnyerte tőle egy szabakkjátszmán. A űrhajó tulajdonképpen egy Corellian YT-1330 freighter, ami kisebb-nagyobb módosításokon esett át. A filmvásznon látható modell egyébként az utolsó pillanatban nyerte el a végleges formáját, mivel egyesek szerint a jármű túlságosan is hasonlított a Space: 1999 sorozatban látható hajókhoz. A legenda szerint az új hajót egyik félig elfogyasztott hamburger és egy fogpiszkálóra feltűzött olívabogyó ihlette.

3. Ford Falcon Coupe XB GT – Mad Max

Mad Max autójának valós verzióját 1973 decemberétől 1976 augusztusáig forgalmazták, csak és kizárólag Ausztráliában. Az autót végül a film egyik készítője, Murray Smith választotta ki a fekete rendőrségi Interceptor szerepére. A szériakocsit többik között Peter Arcadipane és Ray Beckerley segítségével alakította át. A forgatás befejezése után némi kerülőúttal a Falcon ugyanabban az angliai autómúzeumban végezte, ahol a Batmobilok többsége és KITT.

4. Buggy - Különben dühbe jövünk

A kereskedelmi tévék még ma is a Bud Spencer és Terence Hill-kártyát dobják be, ha egy hosszabb ünnep során már nem tudnak mit a műsorra tűzni. A duó egyik legismertebb filmje a Különben dühbe jövünk, amiben két jómadár egy pirosra festett buggy-t nyer egy autóversenyen. Ezeket a nyitott tetős, nagykerekű járgányokat azért találták ki, hogy a sok szabadidővel rendelkező emberek nyugodtan furikázhassanak a sivatagban a dűnék között vagy a tengerparton. A filmnél egyébként csak a betétdal aratott nagyobb sikert. Az Oliver Onions nevű zenekar, vagyis Guido és Maurizio De Angelis azóta is rendszeresen előadja a dalt, amint lehetőségül adódik rá.

5. James Bond autóarzenálja

Hogy miért éri meg Őfelsége legtitkosabb ügynökének lenni? Nos, a válasz egyszerű, a világ legdögösebb és legmenőbb járgányaival furikázhatunk, amit Q és csapata ráadásul mindenféle különleges kütyüvel felszerel. A 007-es csaknem félévszázados pályafutása során többek között ült már a Ford, a General Motors, az American Motors gyártmányainak a volánja mögött, valamint olyan neves márkákat próbálhatott ki, mint az Aston Martin – ami személyes kedvencünk -, a Bentley, a BMW, a Lotus, a Mercedes-Benz, a Rolls-Royce valamint a Saab.

6. Rajzfilmes járgányok

A korábbi cikkünkből kimaradtak a rajzfilm- és mesehősök legmenőbb közlekedési eszközei, de most jöjjön néhány. Ha már James Bond autóiról van szó, nem szabad megfeledkeznünk a Macskafogó maffiózó patkányainak kémkocsijáról, a RatRacerről sem. Bár, ami a felszereltséget illeti, a Mystery Machine nem vetekedhet velük, a Scooby Doo és társai tulajdonában lévő furgon szintén fontos szerepet játszik a rossz fiúk és a jó fiúk elleni harcban. És a végére következzen két olyan közlekedési eszköz, amely meglehetősen egyszerű, ám a célnak mégis megfelel. Az egyik Fred Flinstone lábbal hajtott családi autója, a másik pedig valójában nem is egy eszköz, hanem egy személy, mégpedig Szilszakáll, az ent, aki segít Trufának és Pippinnek, a két hobbitnak közelebb jutni céljukhoz A Gyűrűk Ura második részében.