A Vegafutár hatalmas és finom, ellenben csúnya ételei után elhatároztuk, hogy teszteljük, van-e még ajánlható vegetáriánus ételfutár a városban. A szolgáltatások közül a - szinte kivétel nékül -foodra vagy -futárra végződő cégnevek sorába remekül illeszkedő - VegaFoodot pécéztük ki. Néhány tesztalanyunk azonban már a honlap böngészésénél bojkottot hirdetett, olyannyira nem felhasználóbarát az oldal: végig kell lapozgatni az ötféle kínálatot ahhoz, hogy az egész heti választékot láthassuk, tehát nem tudunk egy görgetéssel végigmenni a menüsoron.
Puritán, ám drága saláták
A furcsa kinézettől és elnevezésektől rutinos tesztelőink már nem riadnak vissza, nem is ez okozta a csalódást a saláták tesztelésénél. Ketten is berendeltük a - városban talán egyedülálló - csoda lúgosító menü egyik ételét, a tahinis répasalátát. Az első falatnál kialakult egy enyhe önutálat, mivel a saláta sima reszelt répát tartalmazott apró almadarabkákkal, a tahinis (azaz szezámmagkrémes) öntetnek azonban enyhe aromáját sem éreztük, cserébe viszont 890 forintot fizettünk. Na jó, ezért az árért két kisebb csapátit (vagyis kenyérkét) is kaptunk.
Másik tesztelőnk hasonlóan kiábrándult a lencsesalátából, mert "amellett, hogy nagyon kevés volt, inkább egy lencsefőzelék és saláta közötti meghatározhatatlan állagú átmenetre emlékeztetett, láthatóan kevés alapanyagból".
Aszketikus menük
Már az étlap nézegetésekor felmerült a kérdés, hogy vajon jól értjük-e a "gazdaságos menü" összetételét. Ez minden esetben egy levesből és egy adag rizsből áll, amely a magyar kulináris kultúrában nem olyan megszokott. Eklektikusságra valóban nem panaszkodhatunk ennek a menünek az esetében, melynek az ára 320-380 Ft között mozog. Viszont a VegaFood a karcsúsító menü összeállításában sem eresztette el túlságosan a fantáziáját, itt is főtt rizzsel párosították a nem túl nagy és ízletes salátákat.
Tesztelőnk a sokmagvas lilakáposzta-saláta natúr rizzsel kombinációját próbálta, amelyet 950 Ft-ért adtak, viszont elég kevésnek bizonyult. "Az volt az érzésem, mintha kifelejtették volna belőle a főételt, amihez jár a rizs és a sali, de az árba azért keményen beleszámolták azt is."
Gombócokban és szamószában jók
Az egyhetes koplalást azért megszakította egy-egy kellemesebb választás is, ilyen volt például a tormás-joghurtos spenótgombóc. "A tormás-joghurtos mártás érdekes, kellően fűszeres íze kárpótolt a kevésbé kellemes látványért" - véleményezte az ételt tesztelőnk, aki szerint a gombóc állaga és íze is finom volt. Ezután és a céklás falafel kóstolása után tehát azt szűrte le, hogy a VegaFood legalább a gombócokban otthon van.
A héten ketten kétféle szamószát, azaz indiai töltött kenyérkét kóstoltunk. Egyikünk a sós, zöldséggel töltött változattal volt elégedett, másikunk pedig a mákkal gazdagon megtömött szamószával lakott jól uzsonnára - hatszáz forintért a két darab édes csemegét mondjuk inkább középkategóriásnak, mint olcsónak mondhatnánk. A gombócon és szamószán kívül még egy tétel okozott kellemes meglepetést, az "állandó csemegék"-kínálatból kiválasztott búzahúsos szendvics. A mérete felér egy XL-es szendviccsel, viszont ebben nem konzerves-majonézes tonhal van, hanem friss zöldség és búzahús, 650 Ft-ért jóllakunk vele.
Húskiváltó menü, ha nem bírja nélküle
Pozitívumként említhetjük, hogy ha valaki a magyar konyhával olyan radikálisan szembeszáll, hogy lakto-vegetáriánus életmódot folytat - azaz nem eszik semmilyen húst és tojást sem - akkor innen bátran rendelhet. A VegaFood ugyanis nem használ húst, halat, tojást és gombát valamint hagymaféléket sem. Kínálnak vegán menüt is, ha valaki a tejtermékektől is ódzkodik.
Viszont olyan menüjük is van, amely a hús aromáját és ízét igyekszik felidézni a megrögzött húsfogyasztók vagy kezdő vegetáriánusok örömére. Ezek közül a paprikás krumplit próbáltuk, amely viszont annyira savanyú volt, hogy összeugrott tőle a belünk. Talán a belefőzött paradicsomnak volt köszönhető ez a savasság, amely jópár pontot levont az értékéből, pedig még csicserikolbász-darabkákat is találtunk benne a félelmünkkel ellentétben, hogy majd úgy kell őket nagyítóval keresni az ételben.