Lazac, gomba és tofu
Az első helyen rögtön egy kínai fogás áll: gyömbéres, gőzben párolt lazacszelet, amely gazdag a jótékony omega-3 zsírsavakban és csökkenti a koleszterinszintet. A gőzölés ráadásul sokkal egészségesebb, mint a sütés, hiszen nem keletkeznek káros égéstermékek.
A japánok a második helyet egy könnyű előétellel foglalják el: shiitake gomba és enyhén füstölt tofu, zöldségekkel és szójaszószos mártásban.
A törökök egy különleges borsós-diós salátával szerepelnek, amelyet szárított és olajban marinált paradicsommal, kaporral, mentalevéllel, borssal és gránátalmával ízesítenek és díszítenek.
A levest az oroszok adják, még hozzá a klasszikus borscsot, amelyet tejföllel és kaporral tálalnak. A céklát sok országban nem becsülik meg, pedig nagyon egészséges zöldség, rákmegelőző hatást tulajdonítanak neki az élelmiszerkutatók és az orvosok.
A meleg halételt a spanyolok zsír nélkül sütik és friss koktélparadicsomot kínálnak mellé, amely gazdag antioxidánsokban.
A franciák készítik a desszertet, méghozzá egy barackos-mandulás szuflét, amely nem túl édes.
Kuszkusz és tavaszi tekercs
A vietnami konyha a közismert kínai tavaszi tekercs csirkés-rákos változatával büszkélkedhet a listán, míg a marokkóiak a kuszkusszal, amelyet több arab ország is magáénak mond, de ők hétféle zöldséggel rakják meg.
India egy sárga lencsés curryt tálal, mellé pedig a legfinomabb basmati rizst.
Dél-Amerikát Ecuador képviseli, egy csípős-narancsos rákos fogással, amely azért találtatott különösen egészségesnek, mert a tenger gyümölcsei és a citrusfélék jól kiegészítik egymást. A rák alig tartalmaz zsírt, a citrom, a narancs pedig gazdag vitaminban. A fűszeres mártás - amelyet a fahéj, a kömény, az oregano és az édes paradicsomszósz, valamint a lilahagyma tesz különlegessé - elősegíti az emésztést, a tálaláshoz felhasznált belga endívia salátalevélkék pedig a szemnek is kívánatossá teszik a fogást.
Sajnos, a magyar konyhából nem merített Anya von Bremzen, pedig kevés országnak van ekkora leves- és főzelékválasztéka.