Az elmúlt időben a popdíva ismét bevezetett egy hóbortot, mégpedig a vitaminos injekcióval nyilvános helyeken való szurkálódást. A B12-t állítólag fáradtság ellen lőtte magába és színészek fenekébe, pedig az valójában csak súlyos vérszegénység esetén szokás. Ne próbálja ki otthon.

Augusztus közepén írtunk róla, hogy Madonna egy New York-London járaton fogta magát, és a gép közönsége előtt beadott magának egy B12 és B6 vitaminokból álló injekciót. A héten pedig már másokat is kezdett megfertőzni a vitamin drasztikus alkalmazásával, amikor férje, Guy Ritchie forgatásán a színészek fenekébe adta a vitamint, mondván, szükségük van rá fáradtság ellen.

A RocknRolla forgatásán megjelenő énekesnő elég nagy döbbenetet okozott Tom Hardy színész szerint. "Őszintén szólva életem sokkja volt, amikor megláttam Madonnát, amint a Range Roverje hátuljában épp Gerard Butler fenekébe ad egy B12-injekciót." A színész hozzátette, hogy mindig vágyott találkozni a popdívával, de az még álmaiban sem fordult elő, hogy az énekesnő egy színészt injekciózgatna, mert az éppen nem érzi túl jól magát. Ezelőtt Madonna csak a táncosainak tette meg ezt a szívességet, állítólag ügyes is az injekciózásban.

Értelme, az nincs

Egyébként nem Madonna az egyetlen, aki a vitamin injekciós őrületet elkezdte. Állítólag Britney Spears, Geri Halliwell és Lindsay Lohan is alkalmaz drasztikus vitaminbombákat, amikor éppen túlhajszoltak. Dr. Tóthfalusi László, a Gyógyszerhatástani Intézet egyetemi docense szerint a B12-vitamin injekció egy marhaság, akkor, ha diagnózis nélkül adja be valaki. Ugyanis ezt az injekciót akkor írják fel, ha valaki vészes vérszegénységben szenved és másképp nem szívódik fel nála a B12. Túladagolni ugyan nem nagyon lehet, de csak más anyagokkal, pl. folsavval együtt kell alkalmazni. Dr. Tóthfalusi azt is hozzátette, hogy kialakulhatnak vitaminhiányos állapotok akkor is, ha valaki nagyon szigorú diétát követ, mint például Madonna is (aki a makrobiotikus táplálkozás híve, azaz sok gabonafélét, főtt zöldséget és esetleg halat fogyaszt, édességeket nem).

Az a veszély talán nem fenyeget, hogy a vitamin-injekciók Magyarországon is divattá válnak, mert ilyet csak receptre lehet kapni. Viszont megannyi vitamint szedhetünk szájon keresztül, ezek lényege pedig inkább az, hogy együtt, kiegyensúlyozottan szedjük őket, különösen a B12-t, a vasat és a folsavat.

Sóskát a nőknek

Dr. Tóthfalusi elmondta, hogy a magyar lakosság körében például a D-vitaminban van hiány, főként az idős korosztálynál, mert ők keveset mennek a napra. A fiatal lányoknak pedig a folsav-bevitelre kell nagyon figyelni: ebből naponta 400 mikrogrammot kellene magunkhoz venni, ami kb. 5 tányér sóskának felel meg. Tehát itt indokolt a pirula szedése, ha nem akarjuk, hogy arcunkat görcsbe rántsa a savanykás íz. Ha nincs elég folsav a szervezetben, nagyobb lesz a születendő gyerekek gerinckárosodásának a kockázata.

Túladagolás

Noha a vitaminokról azt szokták mondani, hogy ha túl sokat szedünk is belőlük, egyszerűen kipisiljük őket, van olyan, ami azért tud mellékhatásokat okozni. Például a D-vitamin túladagolása azért rossz, mert hormonszerűen hat (pl. befolyásolja a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a petefészkek működését). Az A-vitaminnak terhes nők esetében magzatkárosító hatása lehet, a C-vitamin túlzott szedése pedig vesekövet okozhat.