horoszkóp

Leendő szupermodellek a város tetején

dns
2007.06.17. 10:57
Naomi Campbell valójában jó fej, és addig nem kell félni az anorexiától, amíg egy modelljelölt hamburgermenüt eszik a verseny előtt. A VM Models tehetségkutatójának döntőjén jártunk, ahol a milánói ügynökök mérőszalaggal jósolták meg, ki lesz a jövő reménysége.

"Biztos, hogy nem leszek anorexiás. Most voltam lent a Mc'dóban, ettem egy menüt, még a zacskója is megvan"- mutatott az összegyűrt csomagolóanyagokra egy leendő modell a kifutó mögött elkerített öltözőben. Nem több mint hat négyzetméteres területen öltözködtek a versenyzők, de a nagy nyüzsgésben mégis a mi összes mozdulatunkat figyelte az ügynökség vezetője, és az édesanyja a backstage-ben némi kommentárral.

Milánóiak mérőszalaggal

Az esemény előzményeképp egy cikk jelent meg a Velveten, amelyben a Visage modellügynökség vezetője azzal vádolta ennek a modellversenynek a főszervezőjét, hogy fiatalkorú modelljével állt szexuális kapcsolatban. Az érintett akkor nem volt hajlandó nyilatkozni. A bizarr afférra nem most szerettünk volna rátérni, inkább a VM modellversenyére koncentráltunk volna, de még fotósunktól is magyarázatot kértek arra, éppen hol és mit csinál.

A közjátékoktól eltekintve igyekszünk leírni az eseményt. A VM Model tehetségkutató versenyt rendezett a Mammut2 tetején található, budai panorámás Tabuban, amelynek győztese garantált, 10 millió forintos szerződést kap. "Egy kis csúszás várható, mert a milánói modellügynökök épp a lányok méreteit ellenőrzik mérőszalaggal"- tudósított akkor még barátságosan a modellügynökség vezetőjének édesanyja, aki úgy tudja, a lányok néha csalnak, és 2-3 centivel kevesebbnek jelölik meg a derékbőségüket, amiért aztán a nemzetközi ügynökségeken azonnal hazaküldik őket.

Eszik rendesen és magas

Galéria

Úgy gondoltuk, a civil ruhában előttünk elsuhanó, saccra 80-as csípőbőséggel rendelkező versenyzőre nem vonatkozik, akit egy belgyógyász bizonyára lipidekben gazdag hízódiétára utalt volna, de ebben a rokonai nem értettek egyet. "Nem kell aggódni, Kata eszik rendesen, ő a legmagasabb a csapatban"- mondta a versenyző hozzátartozója a pultnál, aki sem fotóját, sem nevét nem akarta vállalni.

A várakozás alatt a szomszéd asztalnál ülő külföldieket figyeltük, és róluk később kiderült, ők a zsűri, akik nemzetközi ügynökségek "bookerei", és világszerte az új tehetségeket keresik. A felszabadult társaság mojitóval itta a pezsgőt, míg a szemközti asztalnál két, sovány, sápadt tinilány feszengett, még vizet inni sem mertek. Az üveg plafonú belső teremben még tűzött a koraesti nap, amikor a paravánokat szétnyitották, és a vendégeket beljebb hívták. Más okát nem láttuk, hogy a vendégek kis része miért épp napszemüvegben nézte végig a tehetségkutatót, mint például két fotós, akik a három napos felkészítő táborban dolgoztak. Az első sorokban szülők, barátok és stylistok vegyesen ültek.

A jövő ígéretei

Mivel sajtóanyagot nem kaptunk, a nemzetközi zsűri mögött kerestünk ülőhelyet, hogy szavazólapjaikból lessük el verseny állását. A lapokon a versenyzőket csak keresztnevükön tüntették fel, csak magasságukat és méreteiket, és életkorukat jegyezték le. Az ügynökség vezetője, Pethő Bálint lépett fel, mint konferanszié, és elmondta a versenyük előnyeit olyan kifejezések közt, mint "leendő szupermodell" vagy a "jövő ígérete".

Eszerint több vidéki fordulóban keresték a tehetségeket, akik a Model Hotline webkamera segítségével léphettek kapcsolatba hozzátartozóikkal a válogatások alatt. Ezenkívül az ügynökség meghívására megjelent nemzetközi ügynökök a versenyzők valamelyikének akár azonnali New York-i, milánói vagy párizsi modellszerződést ajánlhatnak fel. A két érintett, milánói és párizsi ügynök ezt végül úgy tette, hogy azt mondta: "the winner is", majd a nyereményt nem részletezte.

Kiss me!

Fémes minimal techno szólt, amikor az első, kifejezéstelen tekintetű tour levonult. A bemutatkozás zordságát csak az előttünk ülő Guillome Terrason, a francia Marilyn ügynökség bookere oldotta, amikor időnként Kiss Me! feliratú karperecet viselő barátnőjére nézett, és mindketten nevetésben törtek ki. "Ez olyan középkategóriás verseny, ahol a különleges arcokat keressük"- mondta a harmincas barátnő komoly pillanatában. Mellettünk egy újságíró levette a makoscipőjét, és barna zoknis lábát maga alá húzta.

"Akkorát lépnek ezek, mint a lovak galopp közben"- mondta a mellettünk ülő fiú, aki egy egészséges külsejű lányt, a 2. számmal indult, szőke Fanny-t tartotta a legjobbnak, mint az interneten szavazók túlnyomó része is. A versenyző azonban nem nyert szakmai díjat, sem különdíjként járó webkamerát, sem egy interjúlehetőséget a hazaidivat.hu-n, és még egy divatanyagot sem a Glamour magazinban. Hogy mi is frappánsat válaszoljuk, megjegyeztük, a 3. számú lány esélyes lett volna Bond lánynak, ha a hidegháború alatt a szovjetek rendezték volna a filmeket. A vastag, fekete szemöldökű Gabi a 4. helyen végzett.

Mi várhat rá

"Még bele sem gondoltam, mi várhat majd rám, egyszerűen szeretnék modell lenni"- mondta a verseny legfiatalabbik, 14 éves jelöltje a szünetben, amikor az egész mezőny az ázsiai Luu Ann Tuan, kizárólag fekete színű ruhadarabjait viselték. "Hogy hol szeretnék modellkedni? Bárhol a világon"- mondta egy másik lány, végül egy szintén jellemző mondatot idézünk a szupermodellek személyiségéről kitérve arra a híres modellre, aki gyémántos mobillal veri az alkalmazottait, és saját bevallása annyira érzékeny az alkoholra, hogy ha iszik, másnapos lesz. "Naomi Campbell az igazi modell. Sok arca van, meg jófej."

A színpad mögött az ügynökségvezető ezután összehívta a lányokat, hogy beszéljenek arról, ki lesz év modellje. A helyzetünk akkor már feszült volt, ezért viccből felajánlottuk, szívesen segítünk eldönteni, de ez láthatóan olaj volt a tűzre, végül visszaültünk a lelazult zsűri és egy szép, és szorongó modell közé.

Magyar szépség

Jellemzően különleges arcú, nagy szemű, nagy orrú lányok jelentkeztek erre a versenyre, Szipál Martintól tudjuk, ez a magyar szépség. A szépségversenyekkel ellentétben itt nagyon kevés sminket kaptak a versenyzők, és bikiniben nem, legfeljebb sortban kellett megmutatniuk magukat. Kedvencünket, a 4. számmal indult Dalmát láttuk Guillome szavazólapján az első helyen, végül a színpadon egy másik lányt, Adriennt választott az ügynök. Dalmának az olasz modell-látnok, Simone Ferrari szavazott bizalmat. "Jól alakítható arcú, rugalmas figura"- magyarázta a döntést Simone egyik barátja, amíg ő a színpadon a lány nevét mondta.

A hangulatmentes műsort azzal zárták, hogy a helyszínen modellbuli kezdődik, de néhány perc múlva a versenyzők és szüleik már a kijárat felé tartottak gurulós bőröndöt húzva hosszú sorokban.