horoszkóp

Színes gumicsizmák és egyenpóló a Volt fesztiválon

2007.07.05. 14:35
Az idei fesztiváldivat feltérképezését Sopronban kezdtük. Trendszpottingunk eredményeként elmondható, a fesztiválozók idei alapfelszerelése közt mindenképp legyen ott a színes mintás gumicsizma, de az alkoholfogyasztási preferenciát tükröző egyenpóló is hasznos lehet.

Mire odaértünk a soproni Lővér Kempingbe és bokáig merültünk a sárban, mélyen együttéreztünk a sátrazókkal. Csodáltuk azokat, akiknek a szürke ég és a vacogtató hideg nemhogy nem vette el a kedvét, hanem a zord időjárással dacolva sortban, spagettipántos ujjatlanban és vietnami papucsban nyomultak. De ők voltak kisebbségben.

Képek a Volt első napjáról, csizmákkal

Már felderítő körútunk elején megbizonyosodtunk róla, hogy vannak praktikus gondolkodású fesztiválozók, akik ráadául trendet is teremtenek. Néhány perces séta során a Volt fesztivál helyszínén arra lettünk figyelmesek, hogy minden ötödik méteren egy pöttyös, csíkos vagy amorf mintás gumicsizma tapos velünk szemben a sárban.

Nem könnyű feladat a fesztivál résztvevőit arról kérdezgetni, hogy mennyi időt töltöttek ruházatuk összeválogatásával. Hiába jött velünk szembe két, rikítóan színes ruhába öltözött lány, ők csak azzal a feltétellel válaszoltak kérdésünkre, ha megcsókoltuk a kezükben tartott, frissen leszakított bazsarózsát. Ezt a kérést a szakmai alázat jegyében teljesítettük, cserébe megtudtuk, hogy Eszter és Fanni (mindketten 18 évesek) egész hétre érkeztek. Könnyed örömmámorban úszva elmondták, hogy csak úgy bedobáltak pár dolgot a hátizsákba, de Fanni a kedvenc, masnis plüssmackóját is elhozta. A hidegre reflektálva hozzátette, hogy jobban szeretne pántos felsőben járni, de végülis addig nincs nagy baj, amíg nem kezd rá újra az eső. Mielőtt feleszméltünk volna, a lányok puszit hintettek és elrohantak Kispál és a Borz koncertre.

Beljebb érve azonnal ránk köszönt egy sorban álló csíkos gumicsizma. Viselője nem árulta el a nevét, azt viszont igen, hogy a csizmát Svájcból kapta karácsonyra. Amikor megkérdeztük őt a fesztiválra szükséges holmikról, megtudtuk, hogy "fesztiválra szükséges holmikat" hozott magával, majd kicsit árnyalva a témát elárulta, hogy ezek többek közt az esőkabát, gumicsizma, rövidnadrág és vietnami papucs. Emellett pedig egy egész kosárnyi főtt ételt, gondosan bedobozolva.

Nem hagyhatjuk szó nélkül: akadt, aki kiskosztümben, a csizmából kilógó csipkés zokniban és sminkben érkezett a Voltra. Kiderült, hogy a 18 éves modell, Dóra azért sem félti az öltözékét, mert Sopronban lakik, így megússza a sátrazást. A kérdésre, hogy visel-e éppen kedvenc ruhadarabot, elmondta, hogy "a cicanacit most nagyon szeretem, meg ezeket a kis csipkés Calzedoniás térdzoknikat". Arról nem döntött, hogy milyen zenekarokat néz meg, hiszen a programot sem látta még: most ért haza Hongkongból: "Majd a barátnőim cipelnek magukkal."

Kíváncsi voltunk arra is, hogyan öltözik egy Roots-rajongó, van-e rajta vajon napszemüveg és baseballsapka. Ádám (19) és Andi (18) kimondottan a kezdőnapra érkeztek az amerikai hiphop zenekar koncertje miatt, így nem hoztak magukkal sátrat, viszont előrelátóan pakoltak: "számítottunk esőre, ezért nem akartunk nagyon jó cuccban jönni, hanem valami lazában, ami nem baj, ha koszos lesz". Andi fázott ugyan a térdnadrágban, viszont legalább rajta volt a kedvenc, szürke Zara-pulóvere. A barátja viszont eredeti New Era-sapkájára büszke, "imádom ezt a márkát". A további fagyoskodás helyett elindultak a koncertre, mi pedig a sörsátrak egyike felé vettük az irányt. Megjegyeznénk, hogy ezekből nem volt hiány, ezzel szemben az étkezési lehetőségek nem kecsegtettek sok jóval: pizzát lehetett enni pizzával, de aki vegetariánus, az itt sem igen találhatott semmi ehetőt.

Nem kellett sokáig keresgélnünk, találkoztunk igazi fesztiválarcokkal is, akik saját készítésű I love SÖR és BOR pólókban hirdették az igét. A két 21 éves Tomi egyike úgy gondolja, hogy "rohadtul nem számít, mit vesz fel az ember a fesztiválra, mindenki jól érzi magát". Majd a másik Tomi megállapította, hogy azért ők is felhúzták az egyenpólót, amit barátnője készített nekik az alkalomra. Várakozásunkkal ellentétben az elkóborolt lányé azonban nem a PÁLINKA feliratot viseli, hiszen "ő szintén sörös". Meg akarták nézni a Prodigy-t, a Kispált, a Tankcsapdát, Yonderboit és "mindent, amit napközben találunk".

Naplemente után rátaláltunk a színes gumicsizmák abszolút lelőhelyére. A Yonderboi-koncerten egy öttagú lánycsapat mindegyik tagja más-más csizmát viselt, sőt, az egyiküknek még egy misztikus sztorija is volt hozzá. A 26 éves Kati nemrégiben Bécsben leült a Duna-parton, és mikor hátradőlt, megpillantott egy pár gumicsizmát: "Találtam benne egy levelet, amiben az állt, hogy ha illik rád a csizma, akkor hordd egészséggel, viszont ha nem, akkor gyújtsd fel és hagyd ott. Felpróbáltam, és kajakra az én méretem, mintha rám öntötték volna. A csajnak benne van az email címe, és várja a választ, hogy illik-e rám a csizma, vagy nem". Kati nem tekinti rossz előjelnek azt, hogy valaki meg akart szabadulni a csizmától: "Ez valami babona, de köztudott, hogy nem szabad babonásnak lenni. Simán belecsúszott a lábam, ez a csizma az enyém!!!"

Ha így jártunk volna, talán mi is megtartottuk volna az elengedhetetlen fesztiválkelléket. Reméljük viszont, a Balatonsoundon az is kiderül majd, hogy a gumicsizma harminc fokban is életet ment-e.