horoszkóp

Budipapírba csomagolt boldogító igen

vb
2006.09.19. 15:33
Egy esküvői költségek csökkentésében jártas tanácsadó oldal wc papírból készült esküvői ruhakészítő versenyt hirdetett házasulandó olvasóinak. Szépség, eredetiség, kreativitás plusz egy kis wc papír történelem.

Nyilánvalóan a wc papír patyolattisztasága és érintetlen hófehérsége adta az ötletet az olcsó esküvői tanácsokat osztogató Cheap chic weddings nevű weboldalnak, hogy arra bíztassa olvasóit, készítsenek wc papírból esküvői ruhát.

Az idei verseny győztese Stephanie, aki 500 dolláros vásárlási utalványt kap a kreációért, a rendkívüli aprólékossággal kidolgozott második helyezett ruháért 200 dolláros utalvány jár.

Wc papír, cellux és ragasztó

Klikk a képre!

A szervezők állítólag három szempontot tartottak szem előtt a díjazásnál: szépség, eredetiség és kreativitás. Az alkotói folyamat során kizárólag wc papírt, celluxot és/vagy ragasztót lehetett felhasználni. A másik kikötés az volt, hogy a tervező az idei év első napja és 2007 vége között házasodjon.

A kínaiak már a hatodik században használták

Kína jól menő köreiben már a hatodik évszázadban papírral kedveskedtek az emberek maguknak az árnyékszéken. Csak a császári udvartartásnak évente 760 000 lapot készítettek kézművesek, ami az akkori körülményekhez képest óriási mennyiség volt. Az első gyárban előállított kifejezetten wc-kre szánt papírt Joseph Gayetty 1857-ben készítette Amerikában: kis, aloe vera kivonatba áztatott lapokból állt és dobozban lehetett kapni.

Egyes helyeken házhoz jön

A ma ismert tekercses, perforált wc papírt a 19. század végéről származik. 1880-ban alapították a British Perforated Paper Company-t, 1890-ben állított elő a Scott Paper Company wc papír tekercseket.

Szerencsésebb országokban manapság elő lehet fizetni wc papírra, amiben az a jó, hogy nem kell feltűnő és letagadhatatlan csomagokat az utcán cipelni.

Hány lapból is áll?
A wc papír akár öt rétegből is állhat. Érdekes, hogy általában a két-és háromrétegű wc papírok 250 lapot tartalmaznak, a négyrétegűek csak 150-et, az ötrétegűekről nincs adat.