horoszkóp

Boldogság, szex és gyógyfürdők

dns
2005.11.11. 14:14
A Bükk aljában fakadó gyógyvíz kiüti a nátha elleni készítményeket, a biokertészet pedig a vitaminkészítmények alternatívája. A magyar wellness fejlődik, bár még a fogalmak tisztázásánál tartunk. A thai masszázst, a tengerparti lazítást és a vasárnapi ebédet egyelőre ide soroljuk.

"A magyarok lehetőségei adottak ahhoz, hogy élen járjanak a wellness-gondolkodásban. Manapság úgy alakult a trend, hogy a magyar szakértők konzultálnak az amerikaiakkal" - állította Dr. Kator Miklós a Magyar Wellness Társaság elnöke egy úgynevezett hiánypótló, az Egészségmegőrzés felsőfokon című könyv bemutatóján. A cikk apropójául szolgáló szakirodalomra később térünk vissza, az elnök lapunknak tett állítása sokkal inkább meglepett.

Érezd, élvezd

Hiánypótló mű

A fogalom csupán néhány éve létezik a köztudatban, frappáns magyar fordítása nincs, az utóbbi időben az 'Élvezd az életet', Érezd jól magad a bőrödben" és hasonló, még csak nem is hangzatos reklámszlogeneket társították a wellness fogalmához, újabban pedig az "egészség élménye" fordítással igyekeztek közelebb kerülni a kifejezés lényegéhez. Dr. Kator fontosnak tartotta, hogy a tételmondata kapcsán felvetődött kérdéseinkre elsőként a wellness rövid történeti áttekintésével válaszoljon.

Elmondta, Amerikában több mint húsz éve létezik a wellness, miután szélesebb körben is felvetődött az igény arra, hogy a fitnesz testet karbantartó sportjai és tevékenységei mellett a lelket is kezelésbe vegyék. A wellnessek ugyan nincs köze a pszichológiához, technikái közvetett módon az életminőség jobbítását szolgálják javarészt az egészséges táplálkozásra fektetve hangsúlyt. Az igényeknek megfelelően szakemberek specializálódtak a wellness különböző területeire, de Dr. Kator Miklós szerint egymással nem kommunikáltak, és ez máig így maradt.

Jacuzzi, gőz, tenger

"Magyarországon amerikai mintára, de másképp alakult a wellness. Egymástól elszigetelve dolgozott néhány szakember, például háziorvosok, táplálkozási szakértők, edzők, vagy akár masszőrök, akik később közösen láttak neki a módszerek kidolgozásának" - mondta a társaság elnöke.

A meghatározásnál maradva, mint azt Nyáriné Dr. Mihály Andrea pszichológus, az Éghajlat Könyvkiadó wellness üzletágának vezetője elmondta, a wellness a test, a lélek és a szellem együttes harmóniáját jelenti, de ez a definíció nem túl izgalmas, szűkebb környezetünket megkérdeztük tehát, számukra milyen tevékenységek tartoznak a wellness körébe. "Jacuzzi, jacuzzi, jacuzzi, esetleg masszázs, ágyba reggeli" - sorolta a Velvet feje, akinek véleményével a rovatunk újságírói nagy részben egyetértettek, a wellnesst legtöbben víz közelébe pozicionálták. Úgyis, mint gyógyfürdő, szauna, gőz, és tenger sziklával és napsütéssel.

Lakoma, boldogsághormon

"Hétvégi nagy főzések, lakomák és semmittevés a pasinkkal" - hangzott el egy, a hedonizmussal szintén összefüggő definíció, majd a szerkesztőségen kívül bővült a lista. "A színházlátogatás, és egy jó könyv elolvasása is wellness tevékenység" - tette hozzá egy fiatal fiú arra utalva, hogy a kultúrából szerzett élményanyag szerinte az életminőségét javítja. A testmozgást már kevesen említették, bár akadtak kivételek. "A bicajozás számomra azt jelenti, hogy utazom, várost nézek, miközben a mozgás hatására felszabadulnak a boldogsághormonjaim" - tudtuk meg.

Dr. Kator ezután hazánk adottságaira tért rá, amelyek lehetőséget adhatnak a wellness fejlődésére. "Az egészségturizmusban óriási lehetőségek vannak, hiszen számos gyógyvíz, gyógyfürdő található az országban. Ezek közelébe épülnek a wellness centrumok, amelyek egyre inkább jelentős szaktudású orvosi és terapeuta-háttérrel rendelkeznek." - mondta a társaság elnöke, aki a gyógyvizek belső használatára is rátért, külön kiemelve a Bükk hegység lábainál eredő alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvizet.

Gyógyító Salvus, és a zöld

Dr. Kator Miklós

"A Salvus víz fillérekért kapható a patikákban, de szinte senki nem tudja, hogy például a megfázást milyen jól lehet gyógyítani vele teszem azt az orrba csöpögtetve. A gyógyszergyártók ugyanis bizonyára el szeretnék kerülni, hogy a népszerű nátha elleni készítményeiket kiüsse a nyeregből egy üveg víz" - tette hozzá Dr. Kator.

"A vizeinken kívül a mezőgazdaságunk a wellness fejlesztésének alapja. Éghajlati adottságainknak köszönhetően rengeteg, vitaminokban és tápanyagokban gazdag zöldség és gyümölcs terem a földjeinken" - mondta az elnök, és a szintetikus vitaminkészítmények alternatívájaként megemlítette, Olaszországban jó ideje elterjedt, hogy a szervezetből hiányzó vitaminokat aprított friss zöldségeket tartalmazó kapszulák formájában veszik magukhoz. "A bioélelmiszerekben rejlő lehetőségeket is szükséges lenne jobban kiaknázni" - javasolta Dr Kator.

Fitt amerikai orvosok

A könyvbemutatón megjelent szakértők azonban statisztikai adatokkal is bizonyították azt, a "wellness-gondolkodás" egyelőre még nem túl fejlett idehaza. Elmondásuk szerint a wellness elterjedésének alapja, ha egyes emberek példát mutatnak a közösségnek, és ennek a folyamatnak még az elején járunk.

Az Egészségmegőrzés felsőfokon című könyv egyébként szintén a személyes példákra alapoz, mondhatni tipikus módon, a kiadvány ugyanis Cal Orey amerikai szerző könyvének fordítása. A szerző 101 amerikai orvossal készített interjút - a könyvet olvasva ők a magyar egészségügyi dolgozóknál lényegesen jobb fizikai és mentális állapotot tudhatnak magukénak - arról, hogyan vigyáznak az egészségükre.

A cukortól a szexig

Nyáriné Dr. Mihály Andrea

A beszélgetéseket ezután közérdeklődésre számot tartó témák szerint csoportosította, mint például 'Szív, vér, agy': ebben szó esik a magas vérnyomásról, a koleszterin-kérdésről, 'A megfelelő étrend' fejezetben megtaláljuk a cukorbetegségre, és a gyomorbántalmakra vonatkozó kérdések válaszait, a 'Meghűléstől a daganatig' és 'A csontozat' című fejezeteken túl a szerző a lelki folyamatoknak is jó néhány oldalt szentelt. Ezekben szó esik a szorongásról, az álmatlanságról, a stresszről, valamint a női betegségeket is tárgyalja.

A sokrétű írásban az öregedés és a szexuális egészség is szerepel, ezen kívül a spiritualitás szerepe az öngyógyításban. A könyv kétségkívül hasznos olvasmány, habár a Romana füzetekre emlékeztető borítója alapján első látásra nem tűnt komoly szakirodalomnak.

"A tápanyagokban gazdag étkezés, a gondosan megválasztott táplálék kiegészítők, és a sok mozgással önmagában még nem elég az egészség élményéhez. A párkapcsolatok és a barátságok ápolása kiegyensúlyozottá az embert. És azt se felejtsük el, a tanulás és a kultúrálódás is része ennek a koncepciónak. Ez az, amit szellemi tápanyagnak hívunk" - tette hozzá Nyáriné Dr. Mihály Andrea pszichológus.