horoszkóp

Téli búcsú a mérgektől

2005.02.11. 19:12
Szauna, gőzfürdő, törökfürdő, aromaterápiás kabin, infraszauna - egyre több helyen találkozunk ezekkel a lehetőségekkel. Bármelyiket próbáljuk is ki, a szépségünknek és az egészségünknek egyaránt jót tesz. Ellazulva, felfrissülve, újjászületve úgy érezzük majd magunkat, mintha egy egész hétvégét a hegyekben töltöttünk volna, és rózsás arccal, bársonyos, lágy bőrrel, csillogó szemmel térünk vissza a télbe.
A nők Kelettől Nyugatig, Norvégiától Törökországig rendszeresen kihasználják a gőzfürdők és szaunák jótékony, regeneráló hatását. Testünket kényeztethetjük nedves vagy száraz gőzben, mindkettő a meleg előnyös tulajdonságaira épít. Az előbbi az izzadás útján természetes módon méregteleníti a szervezetet: kitágítja a pórusokat, így a hőség valódi mélytisztítást végez. Az utóbbi ellazítja a testet és a lelket: a meleg jótékony hatására izmaink, idegeink elernyednek, a feszültség okozta gócok eltűnnek, megnyugszunk, és olyan kellemes tompaság uralkodik el rajtunk, amelynek hatására megszűnik a körülöttünk levő világ.

Lazulunk, szépülünk

A megfontoltan adagolt, rendszeres szaunázás egy sor pozitív hatást gyakorol testünkre és lelkünkre egyaránt. Megelőző szerepe lehet például szív- és érrendszeri panaszok, anyagcserezavarok esetén, de a kezdődő felső légúti fertőzés rosszabbodását is megakadályozhatja a tisztító izzadás. A forró levegő és a hideg víz váltogatása ellazítja az izmokat és serkenti a vérellátást, ezzel magyarázható, miért olyan szép és rózsás a bőr színe szaunázás után. A forró padon üldögélve pedig még kellemesen ki is kapcsolhatunk és ellazulhatunk.

#alt# A klasszikus finn szauna mellett további, "szelíd" izzasztó módszereket is kipróbálhatunk. A gőzfürdőben jóval alacsonyabb hőmérséklet uralkodik - legföljebb 48 fok -, mint a legalább 80 fokosra felfűtött klasszikus szaunában. Ez utóbbi száraz levegőjével ellentétben viszont a gőzfürdőben százszázalékos a levegő páratartalma. Hatására a pórusok kitágulnak, a bőr kitisztul.

Manapság az egyik legkedveltebb izzasztóhelyiség a klímaszauna, amelyet soft-szaunának vagy szanáriumnak is hívnak. Ez tulajdonképpen a finn szauna és a gőzfürdő keveréke, ahol időről időre vizet permeteznek a levegőbe. A soft-szauna fontos jellemzője, hogy nincsen hideg vizes leöntés (ezt zuhanyozás vagy Kneipp-féle leöntések helyettesítik), a kíméletes klíma jóvoltából (felül sincs melegebb 60 foknál) pedig akár 40 percet is eltölthetünk benne.

Ülve is égethetjük a kalóriákat

Az infravörös hőkabin a láthatatlan fény tartományában infravörös sugarakat bocsát ki, amelyektől a bőr egyenletesen felmelegszik, a pórusok kitágulnak. Ennek hatására felgyorsul a vérkeringés, ez jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Fokozódik az anyagcsere, gyorsul a salakanyagok kiválasztása, aktiválódik az immunrendszer, ellazulnak az izmok, csökken a feszültség. Az infraszauna így egyaránt alkalmas az immunrendszer erősítésére, betegségmegelőzésre, méregtelenítésre, a salakanyagok kiürítésére, stresszoldásra, a narancsbőr kezelésére, bőrfiatalításra. Ezen kívül jó fogyókúra kiegészítésére, zsírégetésre, mivel az infrakabin 20-25 perces használata 8-10 km futásnak felel meg, ennyi idő alatt 600-800 kcal-t éget el a szervezet.

Az infraszaunázás nagy előnye, hogy ilyenkor az izzadság csak 80 százalékban tartalmaz vizet, a fennmaradó 20 százalék a faggyúmirigyeken keresztül történő kiválasztással eltávozó koleszterin, tejsav, zsírfelesleg, nehézfémek és egyéb, a szervezetet károsító kémiai anyagok. Normál szaunában ezzel szemben a veríték 97 százaléka víz. Az infrakabint alacsony hőmérséklete miatt a (gyógyszerrel megfelelően beállított) magas vérnyomásban és szívbetegségben szenvedők is nyugodtan használhatják, hiszen a 40 fok körüli hőmérséklet alig terheli meg a szervezetet.

A teljes cikk az ELLE februári számában olvasható