horoszkóp

Westwood beszólt az angol munkáspártnak

2007.10.05. 12:17
Bár a punknagymama sosem visszafogott stílusáról volt híres, mégis sikerült megdöbbenteni a párizsi divathét vendégeit. Vivienne Westwood - aki szemmel láthatóan nem kedveli az angol miniszterelnököt, Gordon Brownt - bemutatója előtt röpiratokat osztogatott az első sorban, modelljeit pedig politikai szlogenekkel díszített ruhákba öltöztette.

Az idei párizsi divathét egyik legemlékezetesebb bemutatóját kétségkívül a hatvanhat éves divatikon tudhatja a magáénak, annak ellenére, hogy ez a show nem annyira a divatról, mint inkább a politikáról szólt. "Még soha nem voksoltam a konzervatívokra, de bármit megtennék, hogy ezek a fickók eltűnjenek a színről" - nyilatkozta a 2008 tavaszi kollekció bemutatója előtt Westwood, aki eddig a Munkáspárttal szimpatizált. A műsor kezdete előtt a punk harcias keresztanyja a vendégek körében szétosztotta Active Resistance to Propaganda (Az aktív ellenállástól a propagandáig) címet viselő kiáltványát, melyben arról értekezik, hogy a művészet és a kultúra a civilizáció titka és a propaganda ellenszere - adta hírül a Telegraph.

Vivienne Westwood

A védjegy

A kicsit furcsa felvezetés után pedig kezdődhetett a bemutató. Ha valaki véletlenül nem olvasta volna el a programot, a modellek szénaboglyaszerű frizuráiról és elmosódott sminkjükről, valamint kicsit a viktoriánus időket idéző, ám mégis lezser és hanyag benyomást keltő ruhákról azonnal rá lehetett ismerni, hogy pontosan melyik tervező kollekcióját vonultatják fel. A politikai szlogenekkel tarkított drapériákat a lányok vagy hátuk mögött kifeszítve, vagy maguk köré tekerve, brossokkal és kézzel összefogva hurcolták végig a kifutón.

56

Több ruhán is feltűnt az 56-os szám, ami a kormány egyik tervbe vett intézkedésére utal. Az illetékesek ugyanis - megduplázva az eddig hatályban lévő időtartamot - azt szeretnék, ha 56 napig lehetne őrizetben tartani a terroristagyanús személyeket. Westwood nem titkolja, hogy mindenért Tony Blair utódját, Gordon Brownt teszi felelőssé. "Biztos, hogy nem rá szavazok. Bármit megtennék annak érdekében, hogy távozzon a posztjáról!" - olvasható a tervező - bemutató után tett - nyilatkozata a FemaleFirst oldalán. Westwood szerint Brown úgy viselkedik, mint egy zsarnok és ennek az intézkedésnek következtében biztos, hogy nem csökken majd a terrorveszély Nagy-Britanniában. "Bíróság elé kellene citálni őket - ettől biztonságban érezném magam."

Klikk!

Nem vagyok terrorista!

Nem ez az első eset, hogy Westwood, aki Sex Pistols számára is tervezett ruhákat, a divat segítségével tiltakozik bizonyos politikai döntések ellen. Jópár éven keresztül küzdött azért, hogy kiengedjék Leonard Peltiert, egy indiánokat támogató mozgalom tagját, akit két FBI ügynök meggyilkolása miatt csuktak le. 2005-ben pedig összefogott egy brit jogvédő csoporttal, a Liberty-vel és piacra dobtak egy pólókból és gyermekruhákból álló kollekciót. A ruhadarabokra a következő feliratot nyomták: I AM NOT A TERRORIST, please don't arrest me. (Nem vagyok terrorista. Kérem, ne tartóztasson le!)